24.02.2022, ziua care a schimbat lumea: şocul economic al unui dezastru neprevăzut. Jurnal de război
Parte a ediţiei de copertă publicate în cel mai recent număr de Business MAGAZIN „24.02.2022, ziua care a schimbat lumea: şocul economic al unui dezastru neprevăzut”, vă prezentăm un jurnal al primelor zile ale războiului:
24.02.2022, ora 5 dimineaţa
Rusia invadează Ucraina.
► „Oricine încearcă să intervinăşi, cu atât mai mult, să creeze ameninţări la adresa ţării noastre, la adresa poporului nostru, trebuie săştie că răspunsul Rusiei va fi imediat şi vă va aduce consecinţe pe care nu le-aţi experimentat niciodată în istoria voastră”, a ameninţat Vladimir Putin în dimineaţa zilei de 24.02.2022.
25.02.2022
►Alianţa Nord-Atlantică a activat Forţa de Reacţie, pentru a putea răspunde oricărei urgenţe, a declarat vineri seară secretarul general Jens Stoltenberg, cerând Rusiei săînceteze „războiul fără sens” din Ucraina.
► Diplomaţii şi grupurile asociate, precum şi oamenii de afaceri nu mai au acces privilegiat în Uniunea Europeană.
► Este limitat accesul Rusiei la tehnologii esenţiale.
► Este interzisă vânzarea de aeronave, piese de schimb şi echipamente către companiile aeriene ruseşti.
► Este impusă interdicţia la export pentru sectorul petrolier, împiedicând Rusia să îşi modernizeze rafinăriile petroliere.
►Au fost anunţate sancţiuni financiare care să blocheze accesul Rusiei la cele mai importante pieţe de capital. Sunt vizate 70% din piaţa bancară rusească, dar şi principalele întreprinderi deţinute de stat, inclusiv în domeniul apărării.
26.02.2022
► Franţa a decis trimiterea a 500 de militari în România, în cadrul unei misiuni a Alianţei Nord-Atlantice, în contextul acţiunilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO, anunţă Statul Major al armatei franceze.
► Polonia devine primul stat european care anunţă oficial trimiterea de armament către Ucraina. „Suntem alături de Ucraina şi solidari împotriva agresiunii Rusiei asupra sa”, a declarat Mariusz Błaszczak, ministrul polonez al apărării.
27.02.2022
► Comisia Europeană anunţă noi sancţiuni. Astfel, Uniunea Europeană va finanţa achiziţionarea şi livrarea de arme şi echipamente către Ucraina.
► S-a decis închiderea spaţiului aerian al UE pentru aeronavele deţinute/controlate de Rusia, inclusiv avioanele private.
► Au fost interzis în UE, de stat Russia Today, Sputnik, precum şi a filialelor acestora. S-a decis aplicarea unui nou pachet de sancţiuni regimului Lukaşenko.
► CE a anunţat eliminarea unui anumit număr de bănci ruseşti din SWIFT. „Acest lucru le va împiedica să îşi desfăşoare activitatea la nivel mondial şi va bloca în mod eficient exporturile şi importurile.”
► S-a decis de asemenea îngheţarea activelelor Băncii Centrale a Rusiei. „Acest lucru îi va paraliza tranzacţiile şi va face imposibil ca Banca Centrală să îşi lichideze activele.”
► Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat duminică Ministerului Apărării să pună arsenalul nuclear „de descurajare” în alertă ridicată după „anunţurile agresive ale ţărilor NATO”, potrivit Interfax şi Reuters.
28.02.2022
► Are loc prima întâlnire de la graniţa dintre Ucraina şi Belarus cu scopul obţinerii unei încetări imediate a focului şi pe retragerea forţelor ruseşti. Negocierile au eşuat. Războiul continuă.
►Preşedintele Ucrainei, VolodymyrZelensky, a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.
01.03.2022
►Preşedintele României, KlausIohannis, a anunţat cele două măsuri strategice pe care le va promova România în contextul războiului din Ucraina. Este vorba despre creşterea alocărilor pentru apărare şi despre realizarea independenţei energetice a României.
► Compania elveţiană Nord Stream AG, care deţine gazoductul de 11 miliarde de dolari cunoscut drept Nord Stream 2, a intrat oficial în insolvenţă şi a concediat cei 106 angajaţi, potrivit declaraţiilor unui oficial din Elveţia, citat de New York Times.
► Al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, a fost lovit de rachete ruseşti marţi. Rusia a bombardat cartierele rezidenţiale şi a lovit din nou clădirea administraţiei de stat a regiunii Harkov, din Piaţa Libertăţii. Oleg Sinegubov, şeful regiunii Harkov, a declarat că Moscova a lansat rachete Grad şi de croazieră asupra oraşului, dar spune că apărarea Harkovului rezistă.
►Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus la conferinţa ONU pentru dezarmare din Elveţia, că este timpul ca armele nucleare americane din Europa „să se întoarcă acasă”. Într-un mesaj preînregistrat, el a declarat că Rusia este pregătită să discute cu SUA despre stabilitatea strategică, dar a avertizat că Occidentul nu trebuie să aibă instituţii sau muniţie militară în ţările fostei Uniuni Sovietice. De asemenea, el a părut să ofere o nouă justificare a invaziei Rusiei în Ucraina, afirmând că se doreşte ca Ucraina să fie împiedicată să dobândească arme nucleare.
► Aproximativ jumătate de milion de refugiaţi au fugit din Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, potrivit Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), o agenţie ONU mandatată să ajute şi să protejeze refugiaţii, comunităţile strămutate forţat şi apatrizii, citată de cotidianul New York Times. Aproximativ jumătate dintre refugiaţi au trecut graniţa de vest a Ucrainei către Polonia. Alţii au plecat în Ungaria, Moldova, România şi Slovacia.
► India, în calitate de membru temporar al Consiliului de Securitate al ONU, s-a abţinut de la votul unei rezoluţii de condamnare a invaziei Rusiei, împreună cu China şi Emiratele Arabe Unite, relatează Financial Times.
► Companii precum BP, Shell, Equinor, Daimler, Volvo, General Motors şi Renault aleg să înceteze acordurile comerciale sau producţie din Rusia, pe când companii precum Coca-Cola şi Carlsberg se retrag din Ucraina, nu din Rusia, invocând îngrijorări cu privire la siguranţa angajaţilor şi operaţiunilor pe măsură ce invazia ruşilor continua.
► Surse citate de Reuters spun că Raiffeisen Bank International intenţionează să părăsească Rusia, prima bancă europeană care va face acest lucru.
►Germania trimite arme Ucrainei. Este o decizie de neînchipuit, până acum câteva zile, când lumea întreagă a râs că le trimite ucrainenilor căşti. În plus, armata Germaniei va cumpara, pentru propria-i armată, armament de 100 de miliarde de euro, a anunţat cancelarul Olaf Scholz.
02.03.2022
►Rubla pierduse 47% din valoare faţă de ziua de dinaintea începerii războiului.
► Tona de grâu ajunsese la 390 de euro pe tonă, plus 35% faţă de 23 februarie, ultima zi de pace din Europa.
► Gazul ajunsese la 2.135 dolari/mia de metri cubi, dublu faţă de 23 februarie, ultima zi de pace din Europa.
► Cu banii din conturi, Romgaz putea să cumpere Gazprom şi Lukoil la un loc.
► Evenimentele sunt în derulare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro