AM BATUT PALMA CU MICROSOFT
Are 28 de ani neimpliniti, a absolvit Automatica, ii place muntele si este insurat de aproape un an. Catalin Olteanu a pus pe picioare in Bucuresti o firma de software care i-a atras atentia gigantului Microsoft. Dupa antivirusul RAV, achizitionat in 2003, Gates face din nou cumparaturi in Romania.
Are 28 de ani neimpliniti, a absolvit Automatica, ii place muntele si este insurat de aproape un an. Catalin Olteanu a pus pe picioare in Bucuresti o firma de software care i-a atras atentia gigantului Microsoft. Dupa antivirusul RAV, achizitionat in 2003, Gates face din nou cumparaturi in
"Nu pot sa spun ca am fost emotionat. Daca as fi in aceeasi camera cu Bill Gates, poate as fi emotionat", a povestit Catalin Olteanu, acum in varsta de 28 de ani, pentru BUSINESS Magazin.
Dupa negocieri care au durat aproape un an, Microsoft a cumparat la jumatatea lunii ianuarie firma UMT New York - juridic vorbind, pentru ca, practic, a cumparat-o numai pentru filiala din Romania, UMT Romania SRL. In ultimii sase ani, filiala romaneasca a companiei a dezvoltat un software cu denumire complicata, dar foarte apreciat de companiile cu multi bani si cu prea multe idei de afaceri: software pentru managementul portofoliului de proiecte.
Valoarea tranzactiei dintre UMT si Microsoft nu a fost facuta publica. Avand in vedere insa ca valoarea portofoliilor de proiecte administrate in prezent cu software-ul UMT depaseste 20 de miliarde de dolari, este foarte probabil ca si tranzactia sa se ridice la o suma apreciabila - zeci de milioane de dolari, cel mai probabil. Comparand cu o afacere la o scara sensibil mai redusa, tranzactia prin care compania
La ce foloseste, insa, acest software dezvoltat de UMT care a trezit interesul Microsoft? "Este indispensabil pentru orice afacere care are probleme cu prioritizarea proiectelor in care se gandeste sa investeasca", explica Olteanu. "Daca ai trei idei de afaceri pe an nu ai nevoie de soft. Daca, in schimb, ai o lista cu 100 de idei, sa zicem ca e usor sa vezi care sunt cele mai bune 10 si cele mai proaste 10.
Dar la mijloc iti raman 80 - poate ele costa 50 de milioane, iar tu ai doar 20-25 de milioane la dispozitie. Pe care le alegi?" Software-ul produs la Bucuresti de echipa de 40 de programatori ai lui Olteanu era "ambalat" la sediul central al firmei din New York cu servicii de consultanta si vandut clientilor care indeplineau o prima conditie de baza: cifra de afaceri de minimum 1 miliard de dolari pe an. In portofoliul de clienti cu care fondatorii UMT, doi americani si un israelian, s-au prezentat la primele negocieri cu Microsoft intra nume grele precum Bank of America, JP Morgan, Citigroup, Qwest Communications, Star Alliance.
Un astfel de contract, care include soft si consultanta, valoreaza minimum 75.000 de dolari, conform unei estimari facute in 2003 de Mike Gruia, american de origine romana si unul dintre fondatorii UMT din Statele Unite. In functie de complexitate, el poate ajunge si la cateva milioane de dolari, spun analistii. Totusi, odata preluat de Microsoft, software-ul va fi vandut printr-un alt model de business.
Va fi, probabil, asemeni unei licente pentru un server, care costa cateva mii de dolari, dar la care se vor adauga alte cateva sute de dolari pentru fiecare computer client care il utilizeaza. In cazul firmelor mari, cu mii de utilizatori, un calcul simplu arata ca Microsoft va obtine venituri de cel putin cateva sute de mii de dolari dintr-un astfel de contract.
Motivul pentru care Microsoft a ales sa cumpere UMT este simplu. Compania lui Bill Gates producea deja un soft de management al proiectului (Microsoft Project, o versiune redusa din punct de vedere al complexitatii in comparatie cu managementul de portofolii de proiecte) si voia sa se extinda si pe noul domeniu.
Cealalta varianta, sa produca pe cont propriu softul de care avea nevoie, ar fi fost mai dificila pentru ca, de obicei, ciclul de fabricare al unui nou produs la compania lui Bill Gates este de cel putin doi ani. Asa insa, softul cumparat o data cu UMT va iesi pe piata foarte curand, in doar cateva saptamani, spune Catalin Olteanu. Numele probabil al produsului va fi Microsoft Portfolio Management.
"Combinatia dintre forta de vanzare a Microsoft si abilitatile tehnice ale UMT va asigura intrarea solutiilor de analiza a portofoliilor de proiecte pe piata larga in urmatorii cativa ani", este de parere analistul Matt Light, director de cercetare la Gartner, citat de presa internationala.
La randul sau, publicatia Seattle Post a comentat: "Microsoft incearca sa extinda piata pentru doua dintre programele sale Office dedicate sectorului business, crescand competitia cu Oracle, SAP, IBM si alti producatori de software pentru companii". Comentariile au fost publicate la jumatatea lunii ianuarie, imediat dupa achizitionarea UMT, cand gigantul IT a dat detalii despre versiunile imbunatatite ale Microsoft Visio (diagrame pentru business) si Microsoft Project (management de proiect).
Reprezentantii companiei au declarat ca ambele programe aduc Microsoft venituri anuale in jur de 1 miliard de dolari. Programele vor fi lansate in a doua jumatate a acestui an, dupa ce noul software de management de portofolii de proiecte - achizitionat de Microsoft "la pachet" cu UMT - va fi integrat in pachetul Microsoft Office Project "12".
Daca Microsoft Project este liderul autoritar al pietei de software de management pentru proiecte individuale, in ceea ce priveste instrumentele pentru managementul portofoliilor competitia este evident mai puternica, a mai spus analistul Gartner. "Este o piata foarte interesanta si in continua dezvoltare." Pe acest ultim domeniu, lupta se da intre companii de diverse marimi: gigantii Oracle, IBM si SAP se lupta cot la cot cu firme mai mici precum Primavera Systems, PlanView Inc., Mercury Interactive Corp. si altii.
"Software-ul produs de UMT nu este ca Word sau Excel. Este mai complex si necesita servicii de consultanta", descrie Catalin Olteanu aplicatia care i-a starnit interesul lui Bill Gates. In general, UMT acorda consultanta pentru 3-5 luni dupa semnarea contractului, dupa care clientul fie se descurca pe cont propriu, fie reinnoia contractul. Insa business-ul cu servicii de consultanta nu este deloc atat de simplu pe cat pare si, in plus, este mult mai important pentru sanatatea afacerii decat cred, uneori, managerii romani, spune Olteanu. "Stii ce inseamna consultanta? Sa te «mariti» cu clientul", spune el.
"Daca mergi la un client si pleci dupa o luna, mori de foame. Tipicul consultantului este ca merge la client si sta acolo cat este nevoie." UMT nu este un nume cunoscut in
Aceste cazuri nu au fost insa deloc o piedica pentru dezvoltarea firmei. "Piata din
Avand in vedere ca inainte de infiintarea filialei romanesti Olteanu a mai lucrat doi ani la sediul UMT din
El a intrat in "hora" negocierilor in runda a doua, dupa ce fondatorii UMT, companie care era deja partener Microsoft, avusesera discutii preliminare cu oficialii gigantului software. Cel mai inalt oficial cu care a vorbit in timpul negocierilor a fost seful diviziei Microsoft Project, Mike Angiulo, "cel care a cumparat UMT", spune Olteanu. "El a fost cel care a vrut sa cumpere si a insistat pentru asta." Dupa ce s-a ajuns la un acord, Olteanu a discutat si cu oficiali de nivel mai mare din Microsoft. Cel mai departe a ajuns pana la Steven Sinofsky, seful diviziei Office.
La discutiile cu Microsoft nu a avut emotii pentru ca nu negocia pentru bani, spune el. "De cativa ani traiesc in
Acum, ca negocierile s-au incheiat cu succes, Olteanu, care este casatorit de un an, va emigra in America impreuna cu sotia sa si o "buna parte" din cei 40 de angajati ai firmei sale, pentru a integra software-ul sau in produsele Microsoft. Ceea ce inseamna ca este un om realizat nu doar financiar, ci si profesional. "Am plecat la Microsoft si nu chiar pe orice pozitie. Nu sunt mare sef, dar nici nu merg sa dau la saiba." Experienta ii va prinde foarte bine din punct de vedere profesional, spune el.
"Dupa 3-5 ani la Microsoft, daca ma intorc in Romania si arunc CV-ul pe geam, sunt sanse bune sa fiu sunat", spune el. O gluma pe care o face cu un aer serios, gandindu-se probabil la ceea ce il asteapta in urmatorii ani. "Sunt dispus sa aplic principiul «no pain, no gain»", spune el. "Daca o intrebi pe sotia mea, spune ca peste trei ani suntem inapoi in
"Locul meu la UMT era caldut. N-o sa fie usor, dar profesional este o provocare, un lucru pe care mi-l doresc." A fost, totusi, o decizie greu de luat? Nu atat de mult, mai ales ca si sotia l-a sustinut. "A fost bucuroasa pentru mine, pentru ca profesional vorbind, este o realizare. Vrea sa mearga in
El este ceva mai linistit, mai ales ca are la activ experienta din trecut. "Am plecat in
Totusi, la 25 de ani a decis sa se intoarca acasa, in
De data aceasta, lucrurile vor fi diferite. Intre timp s-a insurat (in mai, anul trecut) si, alaturi de el si de sotia lui, vor veni la Microsoft si o parte dintre fostii angajati de la UMT, impreuna cu familiile lor. "O sa am cu cine sa ies la o bere", sintetizeaza el diferenta fata de precedenta aventura
Cum au fost alesi cei care vor pleca? Oficiali ai Microsoft au venit din
Salarii compensatorii si, pentru cine doreste, recomandari scrise. Dar atat. "Am preferat sa nu ma implic mai mult", spune Olteanu. Prefera sa se gandeasca la ce il asteapta in
La acest articol a contribuit Mihai MitricA
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro