CAT IMI DATI CA SA PLEC
Cel mai recent exemplu de CEO care a primit o suma fabuloasa pentru a renunta la functie este cel al Home Depot, Robert Nardelli. El a fost compensat in ianuarie cu un pachet de 210 mil. dolari (159 mil. euro), plata care a fost numita, de altfel, "o greseala de peste 200 de milioane de dolari" si a scandalizat opinia publica. Home Depot, cel mai mare lant american de magazine de produse pentru locuinte si gradina, a incetat contractul cu Nardelli pe motiv ca, in cei sase ani de cand acesta a venit la conducerea companiei, actiunile au scazut cu 7,9%, iar Home Depot a pierdut cota de piata. Aceasta nu l-a impiedicat insa pe Nardelli sa castige in cei sase ani 225 mil. dolari (170 mil. euro).
Directorul Pfizer, Hank McKinnell, care a fost demis de la conducerea companiei in iunie 2006, a primit la randul lui un pachet de plecare de 213 milioane de dolari, desi in cei sase ani cat a condus firma de farmaceutice, aceasta a pierdut din valoarea de piata mai mult de 137 de miliarde de dolari. De pachete generoase de plecare au avut parte si alti CEO demisi in ultimii ani, ca Philip Purcell de la Morgan
Barney Frank, presedintele comisiei de servicii financiare a Camerei Reprezentantilor, a vorbit recent de posibilitatea unei legislatii care sa le permita actionarilor o mai mare putere de decizie in privinta salariilor si a bonusurilor top managementului.
Discutii similare au loc si in Franta. Intre 2005 si 2006, mai multi sefi si-au parasit companiile, rasplatiti regeste pentru prestatia lor. Jean-Marc Espalioux a parasit grupul Accor, obtinand 12 milioane de euro, iar Antoine Zacharias, fostul presedinte director general la Vinci, a primit 13 milioane de euro. Alain de Pouzilhac, fostul presedinte-director general al Havas, a primit o indemnizatie de 7,8 milioane de euro la parasirea postului, in timp ce Phillippe Germond, fost director general la Alcatel, a primit 3,1 milioane de euro pentru o experienta de numai doi ani la aceasta companie. "Efectul pe care acest gen de iesire din scena il are asupra imaginii patronilor este dezastruos. Pentru patronate, astfel de indemnizatii s-au dovedit a fi o performanta, dar si un risc. Pentru sindicate, ele reprezinta un nou cal de bataie in lupta cu conducerile firmelor", a comentat Geoffroy Roux de Bezieux, directorul general al filialei din Franta a Virgin Mobile.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro