CE FAC EI CU BANII NOSTRI
In sistemul de pensii private obligatorii se vor colecta in 2008, potrivit estimarilor, circa 300 de milioane de euro. Strategia de investitii a companiilor difera, dar urmaresc toate un set de reguli impus de catre CSSPP:
INSTRUMENTE ALE PIETEI MONETARE: Inclusiv depozite in lei la o institutie de credit, pot fi instrumente de plasament pentru maxim 20% din valoarea totala a activelor unui fond de pensii.
TITLURI DE STAT: Sunt o componenta de baza in planurile de investitii ale fondurilor de pensii, dar in Romania nu se emit inca nici la volume si nici la frecvente suficiente, spun administratorii. In astfel de instrumente poate fi investit maxim 70% din activele unui fond.
OBLIGATIUNI: Sunt emise de companii sau de autoritatile administratiei publice locale si trebuie sa fie tranzactionate pe piete supravegheate. In astfel de instrumente poate fi investit maxim 30% din activele fondului.
ACTIUNI: Legislatia romaneasca permite administratorilor de fonduri sa investeasca pana la 50% din active in actiuni, insa estimarile cele mai optimiste spun ca procentul ar putea fi de maxim 25-30%.
PIETE EXTERNE: Maxim 10% din activele unui fond de pensii obligatoriu pot fi plasate in obligatiuni si alte valori mobiliare emise de guverne si banci centrale din alte state. Tot 10% pot merge spre obligatiuni si alte titluri ale organismelor straine neguvernamentale, daca acestea sunt cotate la burse de valori autorizate.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro