Cum să investeşti la bursă în câţiva paşi
Reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti dau asigurări că nu e nevoie de foarte mulţi bani pentru a începe să tranzacţionezi pe bursă şi nici să fii vreun geniu al matematicii. Este nevoie să citeşti şi să fii familiar cu termenii folosiţi la bursă şi de un cont cu 500-1.000 de lei pentru a putea începe să cumperi acţiuni.
1. ÎNVAŢĂ
Să investeşti poate fi un demers înspăimântător. Până la urmă, cu toţii ştim că acţiunile au consecinţe, iar unele pot fi devastatoare, mai ales când este vorba de bani. Dacă nu ştii ce faci, atunci investiţia pe bursă s-ar putea să se ţi se pară ca o joacă la Las Vegas. Pe bursă nu te joci. Pe bursă investeşti. Înainte de a începe să investeşti, trebuie să te familiarizezi cu termeni, să ştii ce este o acţiune sau ce sunt dividendele. Există destule resurse de învăţare online, atât în România, cât şi în străinătate. Nu trebuie să fii matematician pentru a investi la bursă.
Începutul se rezumă la învăţare, testare şi multă răbdare. „Trebuie să avem răbdare şi să nu ne grăbim să investim cu bani reali. Trebuie să fim pregătiţi să limităm pierderile de start”, adaugă Mihai.
„Trebuie citit tot ce se poate citi privind investiţiile pe bursă, trebuie înţeleşi termenii folosiţi, trebuie testate modalităţi de investiţii cu bani virtuali şi trebuie să avem câteva luni să vedem dacă deciziile noastre sunt bune sau mai puţin bune”,
Spune Laurenţiu Mihai, autor al site-ului de educaţie financiară laurenţiumihai.ro şi cofondator al agenţiei de marketing digital The Pharmacy.
2. ÎNŢELEGE RISCUL
Celebra vorbă „Nu rişti, nu câştigi” este esenţială atunci când vine vorba de investiţii. Asta nu înseamnă că trebuie să rişti toate economiile într-o direcţie, ci trebuie să înţelegi că dacă vrei câştiguri mai mari şi mai rapide, trebuie să accepţi un risc direct proporţional. Totuşi, dacă nu eşti confortabil cu riscul, poţi investi în titluri de stat sau în acţiuni la companiile de stat care de obicei au riscuri mici, dar şi randamente pe măsură. „Există riscuri când vine vorba de investiţiile pe termen scurt, dar există riscuri şi pentru investiţiile pe termen lung. Nu este nimic în neregulă cu speculaţia. Contează foarte mult tipul de personalitate al celui care investeşte, dar şi timpul de care dispune”, este de părere Ludwik Sobolewski, şeful Bursei de Valori Bucureşti.
„Recomandarea mea este ca orice începător să dedice în jur de 6 luni pentru a testa mecanismele, cu bani virtuali, iar după aceea să investească sume mici. Dacă nu este timp, recomand fondurile de investiţii în funcţie de riscul acceptat”,
spune Mihai.
Potrivit unui studiu Vanguard, un portofoliu format doar din acţiuni a avut o rentabilitate medie anuală de 10,1% între 1926 şi 2015, în timp ce un portofoliu de obligaţiuni a avut o rentabilitate de 5,4%. Concret, acest lucru înseamnă că dacă ai fi investit acum 50 de ani 5.000 de dolari, cu un randament de 10,1%, azi ai fi avut 614.000 de dolari, iar la randamentul de 5,4%, ai fi câştigat doar 69.000 de dolari.
Un studiu din 2015 realizat de BlackRock arată că millennialii preferă să-şi păstreze economiile sub formă de bani, fie într-un cont de economii, fie sub saltea. Dar asta poate nu este cea mai bună decizie, având în vedere dobânzile foarte mici.
3. DIVERSIFICAREA PORTOFOLIULUI
Atunci când investeşti, e bine să-ţi diversifici portofoliul, adică să nu-ţi pui toate economiile într-un singur loc. O soluţie ar fi fondurile de investiţii care investesc fie pe plan local, fie pe plan internaţional.
„Vechiul proverb «nu-ţi pune toate ouăle într-un singur coş» este încă valabil. Poţi să investeşti singur sau prin intermediul unui fond de investiţii. Cu o parte din bani poţi cumpăra acţiuni, cu o altă parte obligaţiuni, poţi să aloci o sumă către un fond de pensii pentru pilonul III. Există această posibilitate de a crea un portofoliu diversificat, astfel încât să nu fi expus”,
spune Sobolewski.
„Pentru un tânăr de 30 de ani, care nu are foarte multe responsabilităţi şi care îşi permite să rişte, îi recomand să cumpere acţiuni. Poate nu de toţi banii, dar 70% i-aş investi în acţiuni. Ideal pentru cineva care vrea să investească la bursă ar fi să facă acest lucru ca strategie pe termen lung, nu să speculeze”, este de părere Ronnie Khreis, analist în cadrul companiei de brokeraj Intercapital Invest.
4. UITĂ-TE LA COMISIOANE
Nu poţi controla evoluţia bursei şi nici dacă acţiunile cresc sau scad. Ceea ce poţi face este să-ţi administrezi atent costurile, adică să te uiţi la comisioanele de tranzacţionare atunci când cumperi şi vinzi acţiuni. Păstrează costurile de tranzacţionare reduse limitând tranzacţiile inutile sau utilizând fonduri care nu au comisioane la vânzare şi cumpărare de acţiuni.
5. GÂNDEŞTE PE TERMEN LUNG
„După calculele mele, după un an de activitate pe bursă putem spune că avem o minimă experienţă. După ce finalizăm un exerciţiu financiar anual, atunci putem spune că am înţeles cum stau lucrurile”, este de părere Laurenţiu Mihai. Tot el mai spune că este important să gândim investiţia pe termen lung (5-20 de ani), „cât mai mult timp posibil pentru a beneficia de puterea dobânzii compuse”.
„Chiar dacă tindem să subliniem importanţa investiţiilor pe termen mediu sau pe termen lung, noi le sugerăm oamenilor să aibă o atitudine mai activă, să speculeze, să folosească bursa ca pe o platformă pentru a obţine venituri într-un timp mai scurt”, adaugă şeful BVB.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro