Dilemele lui 2011 - Cate spitale se vor inchide? Ce medicamente isi vor cumpara bolnavii?

Autor: Razvan Muresan Postat la 13 ianuarie 2011 31 afişări

Cea mai importanta intrebare este acum, la inceputul anului, daca economia romaneasca isi va relua cresterea. pe langa aceasta, va propunem o serie de teme de gandire legate de ce ne asteapta in anul cel nou, ca economie si ca societate.

CAT TEREN VOR MAI CASTIGA GENERICELE?

Schimbarea mecanismului de compensare a medicamentelor din vara si toamna anului 2010 a adus una din cele mai consistente modificari din piata farmaceutica a ultimilor ani. Modificarile sistemului au venit ca urmare a faptului ca sumele alocate doctoriilor (circa o sesime din bugetul sanatatii) s-au diminuat considerabil. Şi cat timp, in valoare, din patru medicamente vandute, trei erau originale (mai scumpe) si doar unul generic (iesit de sub patent, deci mai ieftin), CNAS a vrut sa puna punct consumului nejustificat de produse cu pret ridicat. Datele pentru a doua parte a anului 2010 ale companiilor de cercetare remarca o crestere a vanzarilor de generice, iar volumele de medicamente au urcat cu 10%, fapt care atesta marirea gradului de acces al pacientilor la tratament. Insa cat timp cele mai recente schimbari au avut loc in toamna, efectele se vor vedea abia in 2011.

Incurajarea utilizarii medicamentelor generice a condus la cresterea cu 2% a cotei de piata a acestora in perioada iulie-decembrie 2010. In aceeasi perioada, economiile care s-au realizat la bugetul CNAS prin incurajarea prescrierii, recomandarii si utilizarii de medicamente generice au totalizat 250 milioane de lei, potrivit datelor furnizate de Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania.

Vom vedea daca un simplu mecanism birocratic va incuraja consumul de medicamente ieftine. Fireste, si medicii vor avea o contributie in schimbarea medicamentelor prescrise, insa introducerea de plafoane la fiecare medic prescriptor poate duce la uitarea vechilor obiceiuri. Intre timp, piata medicamentelor raporteaza cresteri spectaculoase de peste 20% dupa trimestrul al treilea din 2010, in mare parte din pricina valorilor ridicate a tratamentelor decontate in prima parte a anului.


VOR REUSI AUTORITATILE SA INCHIDA 200 DE SPITALE? CUM SE VA REDUCE NUMARUL DE INTERNARI CU 10%? CE SE INTAMPLA CU SISTEMUL DE SANATATE?

"Ministerul Sanatatii trebuie sa inchida 200 de spitale mici, fara dotare, in care omul nu are nicio sansa aproape. I se da doar primul ajutor oricum acum si este trimis la Bucuresti cu o salvare." Declaratia presedintelui Traian Basescu prevestea decizia Guvernului de a da startul inchiderii spitalelor cu randament redus. Desigur, inchiderea unor unitati medicale e o tema vehiculata de ani buni, iar pierderea capitalului electoral pentru politicienii din zonele afectate a fost unul dintre principalele obstacole in calea modernizarii sistemului. Desi presedintele Basescu vede procesul de inchidere a spitalelor ca o transformare a lor in azile pentru batrani si in crese, in functie de necesitatile sociale ale zonei, e greu de crezut ca nevoia de astfel de spatii va fi atat de ridicata in toate regiunile unde se vor inchide unitati. De asemenea, numarul internarilor va fi redus cu zece la suta incepand cu 2011, potrivit noului contract cadru privind acordarea asistentei medicale pentru urmatorii doi ani si a Planului National de Paturi elaborat de Ministerul Sanatatii. Cat timp 200 de spitale dintre cele circa 470 se vor inchide, ar trebui ca si numarul de internari sa scada considerabil.

Deocamdata, cele peste 80 de milioane de euro cheltuite pe Sistemul Informatic Unic Integrat nu si-au aratat inca roadele. Finalizarea SIUI si introducerea cardurilor de sanatate pentru bolnavi din vara acestul an ar trebui sa faca lumina intr-un sistem profund birocratizat si prea putin transparent in ce priveste folosirea banului public.


MAI E LOC DE CRESTERE IN ZONA CLINICILOR MEDICALE PRIVATE? CAND VA FUNCTIONA SISTEMUL PRIVAT DE ASIGURARI?

Piata serviciilor medicale private a crescut in 2010 cu doua cifre. Valoarea de 400 de milioane de euro si cresterile de 10-20% de la an la an ilustreaza nevoia de servicii de calitate in conditiile unui sistem public deficitar lipsit de aparatura medicala si infrastructura modernizata. Anul 2010 a confirmat capacitatea de dezvoltare a industriei, marcand tranzactii si investitii de zeci de milioane de euro prin intrarea in afaceri a unor fonduri de investitii sau fuziuni intre clinici. Cei mai mari operatori MedLife, Centrul Medical Unirea, Medicover, Sanador si Gral Medical au anuntat deschideri de spitale si laboratoare in Capitala si de noi clinici in alte orase ale tarii.

Se intampla in contextul in care finantarea sanatatii se face intr-o masura disproportionat de mare de la bugetul public, ceea ce limiteaza drastic posibilitatea cresterii finantarii in acest sector, dupa cum se arata in cel mai recent raport al Societatii Academice Romane. Datele Eurostat indica faptul ca la nivelul anului 2008 cofinantarea sistemului de sanatate se situa la 24% in statele UE, fata de 18% in Romania. Diferenta ar trebui sa provina tocmai din cresterea contributiei sistemului privat, lucru care ar duce si la rezolvarea partiala a problemelor structurale existente in sistemul public de sanatate.

O parte din bani va veni tot din buzunarul pacientului deoarece 2011 este anul startului coplatii in sistemul sanitar, ceea ce va contribui la o diminuare a decalajului existent intre veniturile si cheltuielile sistemului public de sanatate, dupa cum spun membrii Societatii Academice Romane. E discutabil daca va fi sau nu asa, dar cert e ca mai mult decat orice, introducerea coplatii va induce in constiinta pacientilor ca sanatatea costa si ca fiecare serviciu medical implica si costurile aferente. Potrivit raportului SAR, a doua sursa potentiala de fonduri - sistemul privat de asigurari - este actualmente insuficient exploatat, iar in anumite privinte chiar descurajat sa participe.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
cover story,
dileme 2011,
farma,
sanatate
/cover-story/dilemele-lui-2011-cate-spitale-se-vor-inchide-ce-medicamente-isi-vor-cumpara-bolnavii-7871786
7871786
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.