Dilemele lui 2011 - Ce se va alege de Guvernul Boc? Vor mai pleca cetatenii din tara?
Cea mai importanta intrebare este acum, la inceputul anului, daca economia romaneasca isi va relua cresterea. Pe langa aceasta, va propunem o serie de teme de gandire legate de ce ne asteapta in anul cel nou, ca economie si ca societate.
CE SANSE SUNT CA GUVERNUL EMIL BOC SA FIE REMANIAT/INLOCUIT?
Desi precedenta remaniere s-a produs doar in urma cu patru luni, e foarte probabil ca nemultumirile generate de ea sa iasa la suprafata intr-un timp foarte scurt, fie din partea democrat-liberalilor care au pierdut prim-planul (tripleta Blaga-Videanu-Berceanu), fie din partea partenerilor de guvernare. O remaniere a actualului executiv este foarte probabila chiar in aceasta primavara, crede politologul Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia. "Potentialul de santaj pe care il are UNPR acum este foarte ridicat", explica Pirvulescu, care pune pe seama partidului condus de Gabriel Oprea initiativa remanierii, cu scopul de a obtine portofoliile de la Externe si Agricultura. Consultantul politic Bogdan Teodorescu e de parere ca guvernul Emil Boc va fi confruntat in prima jumatate a anului fie cu o remaniere impusa de tabara castigatoare a Congresului PDL, fie chiar de o inlocuire de catre o noua majoritate parlamentara ce s-ar putea concretiza pe fondul nemultumirilor sociale tot mai accentuate.
CARE VA FI DEZNODAMANTUL COMPETITIEI PENTRU SEFIA PDL?
Modul fals in care au mimat liderii PDL unitatea la alegerea Elenei Udrea pentru sefia organizatiei de Bucuresti a aratat de fapt ca frustrarile puternice ale celor retrasi in plan secund la remanierea de toamna pot doar fi mascate, nu si vindecate. Asa incat Congresul PDL asteptat pentru aceasta primavara va marca o infruntare mai mult sau mai putin fatisa intre tripleta BVB (probabil mai mult Vasile Blaga decat Videanu si Berceanu) si gruparea din jurul Elenei Udrea, care ar putea miza pe sprijinul informal al presedintelui Traian Basescu. "Va fi o batalie intre cei care au relatii la nivelul organizatiilor locale (Blaga) si cei care le finanteaza (Elena Udrea)", explica politologul Cristian Pirvulescu, care se refera la finantarile cu fonduri europene pe care Elena Udrea le dirijeaza prin intermediul Ministerului Dezvoltarii catre autoritatile locale, care "la acel nivel se confunda de multe ori cu organizatiile de partid ale PDL, in special". Desi considera ca Udrea vizeaza o functie importanta, poate chiar cea de presedinte, Pirvulescu e de parere ca statutul de presedinte de partid, conservat de Emil Boc, ramane inca o miza prea mare pentru ministrul dezvoltarii.
VA REUSI PROIECTUL DE COAGULARE A OPOZITIEI PSD-PNL-PC?
Ca si in 2003, ne confruntam cu perspectiva unei noi aliante politice intre o formatiune de stanga, PSD, si una de dreapta, PNL, liberalii avand de curand si accesoriul PC la rever. Situatia din 2003 nu se repeta insa si in 2011, pentru ca - pe de o parte - PDL nu exercita guvernarea de maniera autoritara a PSD condus de Adrian Nastase si, pe de alta parte, posibilii inlocuitori ai actualilor guvernanti nu sunt creditati cu un potential de reusita prea mare. Consultantul politic Bogdan Teodorescu sustine ca perceptia in sondaje a unei aliante intre PSD si PNL va fi mai mare decat suma procentelor partidelor, intrucat s-ar da electoratului impresia ca exista o forta politica in stare sa obtina peste 50% din voturi (2011 e an preelectoral, dar poate fi si electoral daca o noua majoritate parlamentara se configureaza, iar presedintele nu vrea sa o recunoasca) si care nu va mai avea nevoie de sprijinul presedintelui Traian Basescu pentru a ajunge la guvernare si a-si impune un premier. De cealalta parte, Cristian Pirvulescu nu crede ca se va ajunge pana la o alianta juridica, pentru ca riscurile ar fi foarte mari, generand o migratie a nemultumitilor din electoratele PNL si PSD catre alte formatiuni, ale caror voturi vor fi apoi folosite de PDL, nu de catre social-democrati sau de liberali.
ESTE POSIBIL UN NOU VAL DE EMIGRATIE DUPA MODELUL "CAPSUNARILOR"?
Emigratia masiva (circa 1,5 milioane de persoane) de la inceputul deceniului trecut, impulsionata si de starea economiei, dar si de eliminarea vizelor pentru UE, este un fenomen exceptional, cu posibilitate redusa de repetare prea curand. Sondajele arata, dupa cum explica Bogdan Teodorescu, o puternica dorinta de emigrare, in special in randul tinerilor, dar se pune si problema daca Occidentul, care abia isi revine din criza economica, are posibilitatea sa mai absoarba acest nou val. De cealalta parte, politologul Cristian Pirvulescu e de parere ca la nivelul imaginarului colectiv ne confruntam cu o depresie prelungita, alimentata si de mass-media, dar si de situatia economica, iar in acest context posibilitatea emigrarii e vazuta ca o usa de scapare pe care unii vor fi cu siguranta tentati sa o incerce.
PUTEM ASISTA LA SCHIMBARI IN CONDUCEREA MARILOR CENTRALE SINDICALE?
Miscarea sindicala a esuat in 2010 sa provoace manifestari de strada de amploarea celor pe care le-a promis, care ar fi insemnat un avertisment serios la adresa stabilitatii Guvernului. Lipsa de credibilitate a liderilor sindicali, prinsi in tot soiul de ecuatii politice si financiare tenebroase, nu pare sa fie deocamdata un impediment pentru perpetuarea lor in functiile pe care le ocupa, dupa cum s-a vazut in cazul liderului BNS Dumitru Costin, reales en fanfare dupa ce si-a depus mandatul tocmai ca urmare a semiesecului manifestatiilor pe care le-a dirijat. Consultantul Bogdan Teodorescu este mult mai transant insa cand afirma ca "sindicatele sunt moarte de multa vreme si ele au decedat prin politizare", cu trimitere la procentul scazut de incredere in miscarea sindicala exprimat de sondaje, asa incat orice schimbare nu ar aduce decat o transformare de imagine, nu de substanta. Politologul Cristian Pirvulescu crede insa ca ar fi o greseala inlocuirea actualei garnituri de lideri, in conditiile in care protestele sociale s-ar putea sa fie in acest an cel putin la fel de prezente ca si in 2010.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro