Incepe cea mai grea perioada de dupa '89: lupta pentru cash

Postat la 28 iunie 2010 78 afişări

Patru firme din cinci din Romania au probleme cu fluxul de numerar.Furnizorii nu-si mai primesc platile, facturile inregistreaza intarziari la plata mai mari decat termenele convenite, numarul cecurilor sau al biletelor la ordinrefuzate este in crestere, sporeste numarul insolventelor. A obtine bani gheata pentru a functiona a devenit o lupta dar o lupta fara castigatori.

Ce poate fi mai daunator pentru o mare companie petroliera decat este accidentul din Golful Mexic pentru British Petroleum? Cash flow-ul, raspunde Jim Chanos, seful de fond de investitii care a intuit prabusirea Enron si a castigat din asta.

Acum Chanos spune ca a studiat rapoartele de venituri si de cash flow ale unei alte mari companii petroliere si ca acestea ascund probleme mai mari si mai grave decat ce se intampla cu platforma petroliera Deepwater Horizon, asa ca prabusirea gigantului cu probleme financiare i se pare mult mai plauzibila decat o cadere a BP.

Chanos subliniaza astfel diferentele de perceptie: accidentul platformei de foraj este mult mai spectaculos decat T-ul contabilicesc, dar efectele problemelor financiare pot fi mai devastatoare decat accidentele.

Nici in Romania problemele de lichiditate ale unei companii, chiar importante, nu sunt prea analizate sau mediatizate, in comparatie cu vagile planuri anticriza ale Guvernului sau cu intalnirile politice de taina, cu toate ca neajunsurile pricinuite de blocajul financiar sunt mai mari decat efectul unei decizii ministeriale, pentru ca lipsa lichiditatilor intr-o companie inseamna, mai devreme sau mai tarziu, moartea acesteia.

In primele patru luni ale anului au intrat in insolventa peste 5.700 de firme, care aveau peste 107.000 de angajati si o cifra de afaceri cumulata de 4 miliarde de euro, reiese din datele de la Oficiul National al Registrului Comertului.

Pentru tot anul 2010, Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania, crede ca numarul total al insolventelor l-ar putea depasi pe cel de anul trecut, de circa 20.000. Numarul nu pare foarte mare in comparatie cu numarul firmelor inregistrate in tara, de circa un milion, dar trebuie tinut cont ca multe din ele sunt fie companii fara activitate, fie folosite pentru plata unor drepturi banesti, iar numarul firmelor active, cu angajati si activitate curenta, este mult mai mic.

Jim Chanos a avut acces, in Statele Unite, la raportarile financiare ale gigantului petrolier pe care l-a analizat; in Romania n-ar putea, pentru ca aici companiile nu trebuie sa depuna nicio raportare privind fluxul de lichiditati. "Cash flow statement este folosit, poate, de multinationale sau de companiile cu un sistem evoluat de contabilitate", spune Cristian Ionescu, country cluster manager la Coface Romania.

.Raportul de cash flow ar trebui, in mod normal, sa completeze lista rezultatelor financiare ale unei companii, adica bilantul si contul de venituri si cheltuieli.

"Sistemul de raportari catre stat are un singur scop - stabilirea bazei de impozitare, fiscalitatea. Analiza cash flow-ului tine de management, de afaceri. Statul nu este interesat de asa ceva, dar un conducator bun ar trebui sa ceara asa ceva", spune Anda Racsa, directorul ABC Training Consulting, companie specializata in consultanta fluxului de lichiditati si optimizarea costurilor.

Abilitatea de a intelege si de a optimiza fluxul de lichiditati este extrem de importanta pentru o companie. "Poti avea un bilant superb, un cont de venituri si cheltuieli ce arata impecabil, profit de 30% din cifra de afaceri, daca nu ai cash, intri in insolventa", a explicat Cristian Ionescu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
lupta,
cash,
firme
/cover-story/incepe-cea-mai-grea-perioada-de-dupa-89-lupta-pentru-cash-6447135
6447135
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.