Maria Metz, CEO, NTT Data România: „Deciziile curajoase mi-au făcut munca uşoară”

Autor: Andra Stroe Postat la 06 iunie 2022 1802 afişări

De-a lungul celor peste două decenii petrecute în lumea tehnologiei, Maria Metz a asistat la numeroase transformări ale industriei locale. Însă unul dintre cele mai importante procese la care a luat parte a fost chiar integrarea companiei în care lucra în cadrul grupului japonez NTT Data, în urma achiziţiei businessului clujean EBS România de către niponi. Anul 2021 i-a adus însă o nouă provocare: numirea sa în fruntea operaţiunilor locale ale afacerii. Ce principii au ghidat-o pe parcursul carierei?

„Provocarea preluării poziţiei de CEO a reprezentat nivelul fără precedent de incertitudine prin prisma aspectelor relevante de care depinde un business şi care a fost necesar să fie reevaluate şi readaptate.

Principala mea concluzie este că trebuie să pariez fără ezitare pe simţurile şi perspectivele personale, atunci când ele vin pe o practică consistentă a introspecţiei. Şi asta chiar dacă ele trezesc rezistenţe serioase în cei din jur”, spune Maria Metz, CEO al NTT Data România. În opinia ei, atunci când pariezi totul pe simţurile şi discernământul tău, avantajul este că îţi şi poţi asuma natural întreaga responsabilitate şi implicit poţi duce uşor consecinţele neplăcute ale deciziilor tale. „Sunt în situaţia în care mă bucur acum de câteva decizii curajoase, întrucât mi-au făcut munca mai plăcută şi mai uşoară.”

Drumul până la rolul său actual s-a întins pe mai bine de două decenii. După un start în compania Entire Software România, unde a lucrat timp de un an, între 2000 şi 2001, ca tester, Maria Metz şi-a continuat cariera în cadrul furnizorului de servicii şi soluţii software clujean EBS România, iniţial ca Team Leader. După doi ani a devenit Business Developer, iar între 2005 şi 2011 a fost Head of International Business Unit, funcţie din care a fost responsabilă de dezvoltarea businessului pe piaţa internaţională şi de extinderea numărului de centre pe teritoriul României. Sub conducerea sa a fost deschisă subsidiara din Braşov a companiei şi tot ea s-a ocupat de crearea cadrului necesar pornirii subsidiarei din Sibiu.

A preluat apoi funcţia de Chief Operations Officer, pe care a deţinut-o între anii 2011 şi 2015, inclusiv după ce, în 2013, businessul autohton a fost preluat de grupul japonez NTT Data, devenind NTT Data România. În acest interval a coordonat, printre altele, lansarea unor subsidiare noi, în Bucureşti şi Iaşi, luând totodată parte la procesul de tranziţie spre noul brand. Ulterior a fost numită Deputy CEO, rol în care a rămas până la preluarea funcţiei actuale, în mai 2021.

Stilul de leadership pe care l-a ales îl descrie ca fiind de „management colaborativ”: „L-am şi sintetizat în câteva principii pe care le implementez încet dar sigur în relaţiile din companie, începând de la colaboratorii mei cei mai apropiaţi”. Ca lider spune că are nevoie de integritate în raportări, autenticitate în atitudine şi colaborare matură. „Invidiile, manipularea prin aparenţe, competiţiile exagerate, le consider ca raportări extrem de dăunătoare.”

În opinia sa, echipa este uşor de gestionat când ţi-ai apropiat oamenii în care ai încredere şi care te completează. De asemenea, ea este de părere că, la un lider, sunt esenţiale capacitatea de a-i inspira pe cei apropiaţi şi a da o viziune care poate susţine speranţa şi încrederea în firmă, stabilitatea în momentele dificile, care creează furtuni emoţionale în cei din jur, dar şi capacitatea de a recunoaşte limite sau greşeli personale precum şi cea de a utiliza la maximum potenţialul echipei.  Despre alegerea industriei de tehnologie pentru o carieră, Maria Metz spune, deschis, că nu ştie cât de conştient a ales acest domeniu. „Mai degrabă am avut oportunitatea de a încerca marea cu degetul şi mi-a plăcut suficient de mult încât să am speranţe că voi performa.”

Cu venituri de 76 de milioane de euro în 2020, NTT Data România a ajuns, în prezent, la un număr de 2.000 de angajaţi, în timp ce echipa internaţională a companiei cu venituri anuale de 3 miliarde de euro, prezentă în 25 de ţări, numără 40.000 de persoane. Înainte de a spune care sunt obiectivele de business şi priorităţile companiei anul acesta şi ce strategie va urma pentru a şi le atinge, Maria Metz subliniază că pentru a răspunde acestei întrebări trebuie să facă un pas în spate şi să se uite la tot ce a construit în ultimul an, „fiindcă obiectivele şi priorităţile companiei au fost date de oamenii care fac parte din NTT DATA România”. În urmă cu un an, povesteşte ea, compania a început un proces de diagnoză organizaţională în care colegii au fost întrebaţi ce le place, ce nu le place şi unde văd compania în viitor. „Răspunsurile lor au stat la baza definirii viziunii şi obiectivelor noastre. Ne dorim să fim un partener relevant, atractiv şi de încredere pentru grup, clienţi, colegi şi comunitate, care furnizează servicii adaptate la pieţe şi asigură excelenţă şi creativitate în orice colaborare.”


Carte de vizită Maria Metz, CEO, NTT Data România

A urmat cursurile de licenţă ale Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, dar şi un master în Business Development Management, căruia i-a urmat înscrierea la un program de doctorat în management, în cadrul aceleiaşi instituţii;

Şi-a început cariera în cadrul companiei Entire Software România, unde a lucrat pentru o scurtă perioadă, ca tester;

În 2001 s-a alăturat echipei EBS România, pe funcţia de Team Leader, fiind numită, în 2011, COO, rol din care a asistat la integrarea companiei clujene în cadrul grupului japonez NTT Data;

A preluat apoi în 2015, funcţia de Deputy CEO, pe care a deţinut-o până în mai 2021, când a primit conducerea operaţiunilor locale ale NTT Data.


Calitatea umană, firul roşu în evoluţia companiei. Piatra de temelie aflată la baza companiei pe care o conduce este, spune Maria Metz, , „cu siguranţă”, cultura organizaţională: „Privind în urmă la cei 22 de ani de când sunt în companie, indiferent de etapa în care ne-am aflat în evoluţia noastră, calitatea umană este cea care a făcut lucrurile să se întâmple. Chiar şi acum, dacă ne uităm la nivelul echipelor, libertatea de exprimare a propriilor opinii, munca în echipă, comunicarea cu colegii din alte departamente sunt puternic apreciate de colegi”. Prioritatea numărul 1 rămân, aşadar, oamenii. „Strategia noastră este definită în jurul colegilor. Tot ceea ce construim şi toate deciziile pe care le luăm sunt orientate către creştere nivelului de satisfacţie în cadrul organizaţiei.” Acest aspect spune că este reflectat atât la nivelul acţiunilor de HR cât şi în zona de business, iar implementarea programelor de well-being şi a beneficiilor non-financiare este deja o realitate.

Potrivit ei, industria în care businessul activează îi provoacă să fie inovativi şi din acest punct de vedere, nu doar în ceea ce priveşte tehnologia. „Din acest motiv bonurile de masă, accesul la sălile de fitness, asigurarea confortului în spaţiul de birouri sau pachetele de asigurari de sănătate sunt considerate deja beneficii standard. Ce am adus adus diferit a fost implementarea unui nou program de well-being pentru angajaţi. Am pus, de asemenea, bazele unei şcoli de coaching care are ca scop sprijinirea colegilor care îşi doresc să maximizeze potenţialul propriu şi care să sprijine colegii manageri în îmbunătăţirea abilităţilor de conducere.” Ea adaugă că de aici nu lipseşte nici accesul la traininguri şi certificări pe soft skills şi dezvoltarea competenţelor tehnice, precum şi implicarea în acţiuni de tip ESG (environmental, social and corporate governance). „Ne sprijinim colegii în dezvoltarea lor profesională şi am dezvoltat o serie de programe pentru îmbunătăţirea nivelului de cunoştinţe, competenţe şi aptitudini ale acestora. De asemenea, contribuim intens la pregătirea viitorilor specialişti.” În acest sens, compania are o serie de parteneriate strategice cu câteva universităţi şi a intensificat programele de practică şi mentorat pentru studenţi. Un exemplu este proiectul „Practicăm Excelenţa” (PEX), care oferă stagii de practică prin care tinerii, elevi şi studenţi, au ocazia să fie la curent cu ultimele trenduri în tehnologie şi să aprofundeze cele mai populare limbaje de programare. „Faptul că facem parte dintr-un grup la nivel global vine cu oportunităţi şi proiecte internaţionale, cu acces la cele mai noi tehnologii şi oportunităţi de lucru într-un mediu multicultural.”

Unui angajat care se alătură echipei sale, Maria Metz spune că în primul rând nu trebuie să îi lipsească abilităţile specifice rolului pe care îşi desfăşoară activitatea. „La nivel de soft skills, cu siguranţă trebuie să aibă atitudinea potrivită. Aşa cum este definit şi în unul dintre principiile după care ne ghidăm, superioritatea este acceptată doar în termeni de competenţe pe un anumit subiect.” Curajul, curiozitatea, empatia, perseverenţa dar şi răbdarea de a construi cărămidă cu cărămidă sunt alte calităţi pe care compania spune că le caută la noii angajaţi, indiferent de echipa în care activează.

„Pe de altă parte dorim să ne asigurăm că proiectele, clienţii, tehnologiile pe care lucrează colegii noştri sunt atractive şi provocatoare. Din acest motiv am decis să ne extindem portofoliul de servicii şi am intrat în segmente noi de piaţă”, descrie ea următoarele priorităţi. Compania a investit, aşadar, în dezvoltarea de competenţe şi infrastructură pe cybersecurity, banking şi utilităţi, unde deja are şi primii clienţi în portofoliu. La nivel de grup, businessul trece printr-un proces de integrare a companiei în cadrul concernului NTT DATA EMEA şi America Latină, un pas fundamental pentru a opera drept NTT DATA la nivel global, în scopul de a simplifica şi de a consolida organizaţia, precum şi de a contribui la o colaborare mai strânsă şi mai uniformă sub o singură marcă. „Beneficiul este deopotrivă pentru colegi, clienţi şi comunitate, deoarece această integrare va aduce proiecte atractive, oportunităţi de carieră internaţională, acces la cele mai noi tehnologii şi soluţii şi nu în ultimul rând stabilitate şi putere financiară.”

Investiţiile pe care compania le are planificate pentru acest an vor susţine strategia şi obiectivele setate. „Avem planificate 6 milioane de euro, pe care să le investim în creşterea şi dezvoltarea echipelor prin traininguri şi certificări, în infrastructura care să susţină noile soluţii din portofoliu, noile industrii în care activăm şi nu în ultimul rând în activităţi orientate către comunitate.”


Sfaturile Mariei Metz pentru tinerii aflaţi la începutul carierei:

1. Construiţi o carieră pentru o viaţă încărcată de sens, nu o viaţă pentru carieră de succes.

2. Există o competiţie sănătoasă şi una bolnavă. Faceţi diferenţa între ele.

3. Perfecţionaţi-vă într-un domeniu care vă alimentează şi sufletul şi nu uitaţi că a fi un om de încredere este, în orice domeniu profesional, o valoare uriaşă.


Când criza uneşte. Despre criza sanitară COVID, Maria Metz spune că marea provocare a acesteia a fost la începutul pandemiei, „fiindcă nu am ştiut la ce să ne aşteptăm şi a trebuit să regândim rapid modul în care ne desfăşurăm activitatea”. Executivul susţine că modul de lucru remote a responsabilizat oamenii din companie, a crescut gradul de colaborare, calitatea dialogului şi interacţiunii în cadrul organizaţiei, „şi ne-a confirmat încă o dată că ne putem baza pe colegii noştri şi pe calitatea lucrului bine făcut, chiar şi de la distanţă”. Această perioadă, adaugă ea, a adus implementarea modului de lucru hibrid şi o mai mare flexibilitate în modul în care colegii îşi desfăşoară activitatea, lucru care „ne-a învăţat să ne gestionăm mai bine timpul şi să fim mai eficienţi în activităţile zilnice ale jobului”. În mod paradoxal, spune că, deşi nu s-au mai întâlnit fizic, a crescut coeziunea la nivelul echipelor şi astfel a primit confirmarea faptului că ceea ce au construit la nivel de cultură organizaţională de-a lungul anilor a rămas imprimat în ADN-ul companiei.

Principii simple, dar ferme. În ceea ce o priveşte, spune că energia, precum şi inspiraţia necesară depăşirii unei crize, vin dintr-o raportare sănătoasă la viaţă, raportare pe care o înghesuie în expresia „omenie lucidă” şi care presupune, în opinia ei, să respecţi câteva principii simple: „priveşte sincer în interiorul tău la motivaţiile care te fac să acţionezi şi renunţă la tot ce-ţi afectează sentimentul demnităţii; fă diferenţa între ceea ce este relevant şi necesar şi ceea ce este nerelevant şi dispensabil pentru sănătatea ta sufletească; nu te lăsa distras de aparenţe sau lucruri lipsite de importanţă; caută tot timpul să respecţi ceea ce este justificat în cerinţele celor cu care relaţionezi indiferent de natura relaţiei; fii serios cu responsabilităţile tale dar nu te lua în serios; nu-i uita pe cei care te-au susţinut şi protejat; nu te bate cu pumnii în piept când eşti pe val şi nu te plânge când eşti sub el”. Mai sunt şi altele, spune Maria Metz, „dar cred că v-am lăsat o idee despre direcţia în care îmi caut sursele de energie şi inspiraţie pentru momentele dificile.” În legătură cu greşelile pe care le-a făcut de-a lungul carierei, susţine că cea mai mare eroare, din care s-au născut altele, a fost o perspectivă simplistă asupra ceea ce înseamnă succesul şi relaţiile.

Potrivit ei, competenţe diverse se pot dezvolta prin voinţă determinată, dar calitatea de a fi om demn, stabil emoţional, este un deziderat mult mai complicat de atins, dar care amplifică serios valoarea competenţelor tale. Acesta este, de altfel, şi mesajul pe care l-ar transmite celor aflaţi la început de carieră. Maria Metz îi mai sfătuieşte pe tineri să îşi construiască o carieră pentru o viaţă încărcată de sens, nu o viaţă pentru carieră de succes, să facă diferenţa între o competiţie sănătoasă şi una bolnavă, dar şi să se perfecţioneze într-un domeniu care le alimentează şi sufletul. „Şi nu uitaţi că a fi un om de încredere este, în orice domeniu profesional, o valoare uriaşă.”


„Consider esenţiale la un lider: capacitatea de a-i inspira pe cei apropiaŢi şi a da o viziune care poate susŢine speranŢa şi încrederea în firmă, stabilitatea în momentele dificile care creează furtuni emoŢionale în cei din jur şi capacitatea de a recunoaşte limite sau greşeli personale precum şi cea de a utiliza la maximum potenŢialul echipei.” Maria Metz, CEO, NTT Data România


În ceea ce priveşte mentorii, ea consideră că aceştia sunt importanţi pentru oricine. „Important este să-i găseşti, să-i recunoşti şi să-i ţii aproape.” Susţine că are, la rândul său, mentori „şi mă simt norocoasă să-i am aproape”, fără a oferi însă nume. La capitolul „putere vs. feminitate”, Maria Metz este de părere că sensibilitatea puternică care defineşte în ultimă instanţă feminitatea este sursa empatiei care-ţi dă răbdare cu procesele prin care trec cei din jur, a pasiunii cu care acţionezi şi mai ales a intuiţiilor care îţi dezvăluie adevăruri neevidente sau ascunse. „Toate acestea nu pot decât să favorizeze puterea. Feminitatea care derapează în impulsivitate şi naivitate devine incompatibilă cu puterea care presupune stabilitate, viziune şi curaj.”

După cum a declarat anterior, în cadrul proiectului 100 Cele mai puternice femei din business, realizat de Business MAGAZIN, ea nu-şi vede evoluţia profesională ruptă de evoluţia sa ca femeie şi om, iar împlinirea pe care o caută în viaţă spune că vine din relaţionarea autentică, onestă, relevantă în toate contextele pe care le presupune viaţa sa. „Sentimentul de sens şi împlinire este ceea ce mă motivează în viaţă să mă cunosc mai bine, să înţeleg mai multe despre noi ca oameni şi să contribui la funcţionalitatea relaţiilor în care sunt angajată cu un scop.” Ambiţiile sale de viitor sunt de a lăsa în urma ei o echipă solidă, cu rutine performante de comunicare şi decizie, „iar în acest sens este pe rol implementarea la niveluri tot mai largi a managementului meu de tip colaborativ”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
NTT Data România,
Maria Metz,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.