Minioraşul de pe fosta uzină Electronica
Uzinele Electronica, parte a platformei industriale Pipera, au luat naştere în 1960, prin transformarea din ordinul ministerului industriei grele a fabricii radio popular. Compania producea sute de mii de televizoare color în 1989, iar în 2006 ajunsese să asambleze televizoare color şi dvd playere ale altor producători. De la peste 5.000 de angajaţi, compania ajunsese la 60 în 2006. electronica, parte a platformei industriale Pipera, a fost privatizată în 2004, printr-o tranzacţie estimată la 1,86 milioane de euro, reprezentând preţul pachetului de acţiuni, investiţii asumate – tehnologice, de mediu şi capital de lucru.
Terenul fostei proprietăţi Electronica din nordul Bucureştiului este în prezent ocupat de unul dintre cele mai importante proiecte ale Immofinanz Group: Metroffice. Acesta va constitui prima parte a unui plan general pe termen lung, ce implică reproiectarea întregii zone din cadrul complexului Iride Business Park (care se află lângă fosta fabrică şi care este cel mai mare parc de afaceri din Bucureşti, cu o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 93.000 de metri pătraţi) în scopul construirii Iride City, potrivit lui Sorin Vişoianu, country manager office şi logistic al grupului austriac.
Complexul Metroffice cuprinde trei clădiri cu o suprafaţă închiriabilă totală de aproximativ 40.000 de metri pătraţi, iar prima secţiune, unde au început lucrările de construcţie, va avea o suprafaţă totală de aproape 20.000 de metri pătraţi.
Lucrările de construcţie au demarat la finalul anului trecut, iar finalizarea lor este estimată pentru al doilea trimestru al anului 2016. Volumul de investiţii pentru prima clădire va totaliza circa 34 milioane de euro. „Planul prevede transformarea acestei zone într-un cartier inovator, cu spaţii de birouri, comerciale şi rezidenţiale – cu alte cuvinte, o parte nouă, deschisă şi vitalizată a oraşului. La încheierea etapei finale de construcţie, Iride City va cuprinde, de asemenea, spaţii pentru restaurante, un hotel, un centru de conferinţe şi un centru de zi pentru copii, precum şi un parc şi unităţi pentru sport“, descrie Vişoianu proiectul.
Derularea acestuia, care include şi renovarea Iride Business Park, va cuprinde mai multe etape şi un orizont de timp de 10 - 20 de ani. „Suntem convinşi că, atunci când va fi finalizat, proiectul va spori semnificativ portofoliul nostru local – precum şi baza de clienţi. Metroffice va oferi spaţii de lucru pentru aproximativ 5.000 de angajaţi, în timp ce Iride City, pentru peste 20.000.“ În ce priveşte posibilitatea de a achiziţiona noi astfel de terenuri, Vişoianu declară că grupul aplică o strategie pe termen lung: „Faptul că există multe proiecte în lucru ne confirmă punctul de vedere: economia României a intrat pe o traiectorie ascendentă şi se dezvoltă mai rapid decât alte ţări din Europa Centrală şi de Est.
Aceste tendinţe favorabile ale pieţei vor duce la o creştere continuă pentru proiecte imobiliare de calitate superioară, indiferent de destinaţiile precedente ale terenurilor“, concluzionează country managerul grupului austriac. Immofinanz Group este activ pe piaţa din România începând cu anul 2004 şi deţine în prezent un portofoliu de proprietăţi în valoare 964,0 milioane de euro, printre care şi mai multe terenuri ale unor foste fabrici, precum Ventilatorul (5,3 ha) şi Rocar (18 ha).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro