Mobila incepe sa scartaie

Postat la 22 decembrie 2008 84 afişări

Puternic afectate de presiunile salariale, de cresterile costurilor cu materiile prime si la utilitati, dar si de scaderea exporturilor, socotelile jucatorilor din industria mobilei se incheie anul acesta intr-o nota nu tocmai optimista. Si lista nu ar fi completa daca nu am aminti de inchiderile si relocarile de fabrici si magazine.

 

Primele semne de recesiune de pe pietele vestice, acolo unde ajunge aproape jumatate din intreaga productie interna de mobila, cifrata la 2 miliarde de euro, i-au scurtcircuitat rapid pe producatorii romani axati pe exporturi si care nu au nici magazine de prezentare proprii, nici marci rasunatoare in domeniu. Perspectivele au fost mai vitrege decat in 2007 si pe fondul volumului mai scazut de livrari de noi locuinte, dar si al limitarii creditelor de consum - doi factori care sustinusera inainte avansul de pe piata mobilei. “In conditiile in care se inregistreaza o incetinire a ritmului de crestere in termeni relativi, industria se confrunta cu alti doi factori defavorabili”, explica Bogdan Belciu, directorul general al companiei de consultanta A. T. Kearney: pe de o parte, intensificarea concurentei prin intrarea pe piata a unor jucatori mari, ceea ce pune presiune asupra cresterii preturilor, iar pe de alta parte, majorarea costurilor (salarii, chirii, energie etc.).

 

Toate acestea s-au reflectat intr-un avans mediu al preturilor la mobila cu 25%, peste cel de 20% contorizat in anul precedent. Confruntati cu mariri succesive ale costurilor de productie, unii si-au inchis fabricile; un exemplu este cel al singurei unitati de productie din Romania a retailerului suedez IKEA (prezent local printr-o reprezentanta comerciala si un magazin in zona Baneasa), situata la Siret, care din cauza problemelor mari de rentabilitate din ultimii ani a intrat in faliment.

 

Pentru Dan Sucu, proprietarul Mobexpert, cel mai puternic grup din industrie, productia de mobila in Romania a devenit o “adevarata aventura”, dupa cum a declarat in repetate randuri. Afirmatia este facuta in contextul in care trei dintre fabricile pe care le detine inregistreaza pier­deri anuale de 3-5 milioane de euro; situatia e insa tinuta sub control prin aco­perirea lor cu cresterile vanzarilor din retail.

 

De altfel, dinspre retailul de mobila au venit singurele vesti bune din domeniu, principalii jucatori raportand vanzari sporite cu pana la 30% comparativ cu 2007. Anul acesta a continuat extinderea lanturilor de magazine; sub o forma sau alta, marii retaileri si-au reconfigurat retelele de magazine. Elvila, companie detinuta de omul de afaceri Viorel Catarama, s-a axat pe inchiderea unitatilor mai mici, neperformante si concentrarea pe showroomuri, Mobexpert a alocat opt milioane de euro pentru deschiderea de patru noi hipermagazine, iar sfarsitul de an a consemnat intrarea unui nou mare jucator - retailerul austriac Kika.

 

Desi foarte fragmentata, cu aproape 4.000 de producatori interni de diverse dimensiuni, piata mobilei ramane dominata de mai putin de zece companii, in fruntea plutonului aflandu-se firme ca Mobexpert, Elvila, Italsofa, Sortilemn sau Staer. Segmentul mobilei de lux este inca foarte putin dezvoltat, avand o valoare de mai putin de 1% din piata totala.

 

REPERE 2008

  • Deficitul de personal s-a accentuat si in 2008, ajungandu-se la mai putin de 86.000 de salariati (fata de peste 100.000, cati au fost in 2002). Mari jucatori de profil, precum Silvarom si Alprom, au raportat plecari de ordinul a sute de angajati.
  • Piata mobilei a inregistrat un ritm de crestere de 10% fata de 2007, in linie cu asteptarile jucatorilor.
  • Retailerul austriac de mobila si de­co­ratiuni interioare Kika si-a facut intrarea prin cea mai mare investitie intr-un magazin de profil - 31 mil. euro.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mobila,
industrie,
export,
costuri,
fabrici,
magazine
/cover-story/mobila-incepe-sa-scartaie-3677620
3677620
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.