NU MI-A FOST NICIODATA TEAMA DE DEUTSCHE
Nu s-ar fi asteptat neaparat sa concureze, in "finala mare" a procesului de privatizare a BCR, cu portughezii de la Millennium, dar nici cu gigantii de la Deutsche Bank - povesteste strategul-sef de la Erste Bank, Manfred Wimmer. De cine i-a fost insa cel mai teama?
BUSINESS Magazin: A fost complicata ultima etapa a negocierilor cu statul roman - incercand sa anticipati, in acelasi timp, si miscarile concurentilor?
Manfred Wimmer: Procedura a fost extrem de structurata..., lucru care a facut foarte dificil pentru ambii concurenti sa anticipeze ce va face partea cealalta. Comisia de privatizare si ministrul finantelor au fost extrem de atenti sa creeze exact aceeasi pozitie pentru ambii competitori. In timpul negocierilor, am avut acelasi timp de negociere, am avut - intr-un fel foarte bine structurat - exact aceleasi oportunitati de documentare.... Tragand linie, pot sa spun ca a fost o procedura foarte rigida si cred ca a existat un arbitraj perfect intre doi concurenti. Cred ca reprezentantii bancii portugheze trebuie sa fi fost extrem de dezamagiti cand au aflat rezultatul, iar daca, in final, diferenta de pret a fost mica... a fost vorba de noroc, cred. Si, da, probabil de multa experienta... Adica fiecare are un mod de a stabili un anumit pret, in care se fac presupuneri despre ceea ce gandeste celalalt competitor. Si, evident, noi am facut presupunerile corecte.
De care dintre competitori v-a fost cel mai teama?
M-as fi asteptat ca bancile belgiene sa fie mai agresive... Dexia, KBC... Nu mi-a fost insa niciodata teama de Deutsche Bank, pentru ca ei au un mod foarte rigid de a face achizitii - ei fac o evaluare si... cam aici se opresc lucrurile. In Deutsche Bank este foarte putin spatiu pentru a lua in considerare si elementele unei lupte. Mai trebuie spus, de la bun inceput, ca Deutsche Bank si Erste Bank sunt complet diferite. Deutsche Bank este o banca globala, si in orice moment ei au alternative de a investi: se pot uita la pietele asiatice, pot decide sa-si intareasca pozitia in piata
V-ati fi asteptat sa concuranti in "finala mare" cu portughezii? Focusul lor pentru Europa Centrala si de Est n-a fost totusi atat de evident...
Nu, nu m-am asteptat de la bun inceput sa-i vad in finala. Cu toate astea, cred ca prezenta lor a avut o logica bine stabilita. Iar motivele nu difera foarte mult de ale noastre. Au o pozitie foarte puternica pe piata portugheza, dar pe piata locala nu prea mai au ce face... Acum va avea loc probabil o fuziune, prin care isi vor cam atinge limitele pietei locale. Pe de alta parte, piata portugheza a fost una extrem de dificila in ultimii ani, iar pentru a mai putea creste, si ei trebuiau sa iasa din granitele tarii. Au avut o banca in Polonia pentru niste ani, asa ca piata est-europeana nu era chiar noua pentru ei. Mai mult de atat, nu au oportunitatea de a merge chiar peste granita lor pentru ca exista doar Spania si... marea. Astfel ca cea mai apropiata regiune unde sa existe si crestere, si pentru ei, este Europa Centrala si de Est.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro