Povestea economistului care a văzut aurul BNR
Şerban Toader cunoaşte în amănunt detalii inedite despre sistemul bancar şi este unul dintre puţinii oameni care a văzut rezerva de aur a Băncii Naţionale a României. Şi-a construit pas cu pas cariera în cadrul KPMG, fiind în 2007 primul român numit la cârma filialei de la Bucureşti.
"Integritate" este un cuvânt care a apărut de cel puţin zece ori pe parcursul a 130 de minute de discuţie, în care, vorbind calculat şi fără a fi descumpănit de nicio întrebare, şeful KPMG de la Bucureşti a povestit detalii spumoase despre primii paşi ai profesiei de auditor în România, despre practicile din perioada capitalismului sălbatic şi despre felul în care s-au dezvoltat organizaţia şi cariera sa. "Reputaţia şi integritatea, cel puţin în domeniul serviciilor profesionale, sunt foarte importante", subliniază în repetate rânduri {erban Toader, senior partner al KPMG în România şi Moldova. El a participat la privatizarea primei bănci din România, Bancpost, a fost primul auditor al BNR şi al Bursei de Valori Bucureşti. A urcat, de-a lungul anilor, pas cu pas, în ierarhia firmei de consultanţă, fiind specializat în auditul băncilor şi, în general, al instituţiilor financiare. "Aproape că nu a fost tranzacţie în piaţa bancară în care să nu fi fost implicat personal - fie că vorbim de privatizarea BRD şi Bancpost, BCR sau primul audit la Banca Naţională şi la Bursa de Valori.
La început KPMG îşi urma clienţii internaţionali, dar de peste zece ani partenerii au înţeles că este o organizaţie românească şi că "interesul nostru este legat de economia şi firmele româneşti". Şerban Toader estimează că firma pe care o conduce lucrează acum pentru două treimi din top 100 de companii antreprenoriale de pe piaţa românească. Firma de consultanţă lucrează acum cu o treime din băncile de pe piaţă şi auditează şi BNR. "Este un sentiment extraordinar. Se spune în cărţi şi în legende că aurul creează o fascinaţie. Aşa este. Într-o încăpere plină cu aur ai o senzaţie pe care n-o poţi descrie în cuvinte", povesteşte rezervat {erban Toader despre rezerva de aur a Băncii Naţionale a României (BNR), el fiind unul dintre puţinii oameni care au văzut metalul preţios al BNR.
"A fost perioada de la sfârşitul anilor '90 şi începutul anilor 2000 când multe schimbări au marcat mediul economic", povesteşte acum Toader. Privatizarea Bancpost a fost un deal foarte interesant, îşi aminteşte Toader despre perioada din a doua jumătate a anilor '90, când a început privatizarea băncilor, cu BRD şi Bancpost, la diferenţă de trei luni. Dintre toate proiectele în care a fost implicat, "probabil că unul dintre cele mai apropiate a fost privatizarea Bancpost". În primul rând, pentru că a durat foarte mult. Estimările iniţiale se refereau la o durată de şase luni, dar, punctează Toader, "cred că am lucrat cel puţin doi ani pentru această tranzacţie, până în momentul în care a ieşit legea privatizării băncilor. Au fost multe provocări şi am amintiri plăcute". Toate acestea se întâmplau când cariera sa în KPMG nu avea decât câţiva ani. Îşi aminteşte limpede şi cum a ales acest drum. "La jumătatea anilor '90, eram încă marcaţi din punct de vedere social, economic, era hiperinflaţie." Absolvent al Facultăţii de Comerţ cu specializarea marketing la ASE (1995) şi absolvent al primei serii de studii aprofundate (1996), care ulterior a devenit master, îşi căuta un loc muncă. "Nu contau atunci hiperinflaţia sau dacă se derulează investiţii. Când eşti tânăr contează entuziasmul, energia şi dorinţa de a schimba lumea. Cred că la fel eram şi eu. {i cred că am contribuit, de-atunci, la schimbarea lumii", spune zâmbind Toader. A avut câteva slujbe pe perioada studiilor, dar niciuna mai mult de câteva luni. A lucrat, de pildă, într-o agenţie de publicitate, unde a învăţat ceva foarte important - să lucreze la calculator, lucru care s-a dovedit extrem de folositor pentru locurile de muncă ce au urmat. În 1995 s-a angajat la Bankcoop ca ofiţer de credite, când urma cursurile postuniversitare; lucra până la ora patru şi apoi alerga la cursuri la ASE.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro