SCHIMBAREA LA FATA

Postat la 03 martie 2006 1 afişăre

Cea mai mare companie romaneasca se pregateste de cutremur. De mare intensitate, si cu multe replici in urmatorii ani. Si care nu va zgudui doar Petrom, ci intreaga economie romaneasca.

Cea mai mare companie romaneasca se pregateste de cutremur. De mare intensitate, si cu multe replici in urmatorii ani. Si care nu va zgudui doar Petrom, ci intreaga economie romaneasca. Concedieri de 15.000 - 20.000 de oameni, vanzarea unei rafinarii, a unui combinat chimic si a zeci, poate sute de benzinarii, renuntarea la multi parteneri de afaceri "traditionali", cresterea pretului benzinei catre nivelul european. Asa va arata, cel mai probabil, programul de curatenie al noului proprietar Petrom, grupul austriac OMV.

 

O zi obisnuita de lucru la una dintre statiile Petrom din Bucuresti. Si probabil de oriunde din tara. Ora 18:10. Un client intra in benzinarie, trecand pe langa patru-cinci angajati care fumeaza la cativa metri de pompele cu carburanti. Imediat ce intra in statie, o doamna care sta la casa de marcat il anunta: "Intre 18 si 19 nu vindem alte produse, in afara de benzina". Si tot ea explica: "Colegii mei fac inventarul acum". Sa fie vorba despre acei colegi care stau si fumeaza? Greu de spus. Cert este ca, in ciuda armatei de oameni care lucreaza la statia in cauza, pare imposibil de evitat perioada de pauza zilnica "pentru inventar".

 

Asa se prezinta lucurile acum. Ceea ce probabil nu banuiesc multi dintre muncitorii de la statia de benzina este ca in curand va trebui sa isi caute de lucru. Sau ca vor fi "vanduti" de noul patron, cu tot cu benzinarie, catre alta companie. Programul de disponibilizare masiva a personalului va fi insa partea cea mai putin vizibila a unei restructurari pe care managerii austrieci de la OMV, instalati de cateva saptamani in conducerea Petrom, nu vor in-tarzia sa o inceapa.

 

Restructurare care nu va schimba radical doar fata Petrom, ci a intregului mediu de business romanesc. Si asta nu doar din cauza liberalizarii pretului benzinei care isi va incepe, dupa privatizare, cursa sigura catre nivelul de 1 euro/litru. Austriecii vor renunta la multi dintre furnizorii de pana acum ai Petrom si iau in calcul vanzarea integrala sau a unor parti importante din rafinaria Arpechim Pitesti si din combinatul chimic Doljchim. Pe lista viitoarelor posibile instrainari se afla, de asemenea, si campul petrolifer Suplacu de Barcau si o parte din statiile de distributie, cele nerentabile.

 

Pe un orizont de timp mai larg, probabil ca si numele Petrom va deveni istorie, la finalul unui proces de integrare a carui durata a fost estimata la 4-5 ani de presedintele OMV - mai nou, si al Petrom - Wolfgang Ruttenstorfer. Dar sa revenim la prezent si la cea mai spinoasa problema a lui: disponibilizarile.

Petrom este acum una din cele mai ineficiente companii petroliere din Europa. Are 53.000 de salariati si vanzari anuale care abia depasesc 2 miliarde de euro. Profit nu a existat in 2003, iar in 2004 este estimat la 100 - 120 de milioane de euro.

 

Pentru comparatie, OMV are o cifra de afaceri de trei ori mai mare, cu de zece ori mai putin salariati. Zece fiind si cifra care arata de cate ori e mai mare profitul OMV decat cel al Petrom. Necesitatea disponibilizarilor este asadar evidenta. Ea a fost considerata de altfel si cel mai delicat aspect al privatizarii. Multi dintre potentialii cumparatori ai Petrom, initial 12 la numar, s-au retras si din cauza ca restructurarea personalului parea o nuca prea tare.

 

Cu atat mai tare cu cat liderul sindicatului Petrom, Liviu Luca, este considerat unul din ce mai puternici oameni din Romania. Atat de puternic, incat a iesit victorios in urma cu patru ani si dintr-o disputa cu Fondul Monetar International (FMI). In 2001, cand FMI a solicitat disponibilizarea unei parti importante a personalului Petrom (atunci aproape 70.000 de oameni), sindicalistii condusi de Luca au gasit o solutie originala. Au infiintat o societate, Petrom Service, care are ca actionar majoritar sindicatul. Compania nou-nascuta a preluat 15.000 de salariati ai Petrom. Obiect de activitate: servicii de reparatie si intretinere, in special pentru... Petrom.

 

FMI a protestat atunci impotriva "solutiei", insa lucrurile au ramas neschimbate. Care este situatia acum? Surse din Ministerul Economiei, Petrom si chiar din interiorul sindicatului afirma ca OMV este hotarata sa treaca la restructurari masive de personal. Iar contractul de privatizare, care spune ca grupul poate mentine personalul "in limita planului de afaceri", ii permite acest lucru.

 

Cifra exacta a celor care vor pleca din Petrom nu este cunoscuta deocamdata, dar cifrele vehiculate variaza in intervalul 15.000 - 20.000. Chiar Liviu Luca estima, anul trecut, un numar de circa 15.000 de angajati la serviciile carora s-ar putea renunta. "Pozitia sindicatului a fost foarte corecta: este de acord cu concedierile, in masura in care cei care raman vor avea salarii corespunzatoare, care sa compenseze disponibilizarile", au declarat pentru BUSINESS Magazin surse apropiate procesului de privatizare. In curs de negociere sunt in prezent doar modalitatile de "cosmetizare" a procesului.

 

Pe parcursul discutiilor purtate de Liviu Luca, presedintele sindicatului, cu oficialii OMV, dar si cu Codrut Seres, ministrul economiei si comertului, au aparut mai multe variante posibile pentru petrolisti. O varianta ar fi ca OMV sa accepte acordarea unor contracte suplimentare de servicii societatii Petrom Service. In schimb, aceasta ar urma sa preia o parte importanta a personalului disponizibilizat, pe langa cei 15.000 de salariati pe care ii are acum. Demersurile in acest sens au fost facute chiar si de Dan Ioan Popescu, fostul ministru al economiei si comertului. El s-a intalnit, la un moment dat, cu Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele companiei austriece, pentru a discuta soarta Petrom Service. Surse apropiate discutiei spun ca seful OMV s-ar fi aratat de acord cu propunerea ca firmele externalizate din Petrom sa fie implicate in derularea unor contracte externe ale societatii.

 

O alta modalitate de curatare a structurii de personal este chiar transformarea Arpechim, a campului petrolier Surplacu de Barcau si a unor benzinarii in companii separate de Petrom. Acestea ar urma sa fie controlate in prima faza tot de OMV. Daca insa austriecii vor alege sa vanda sau sa renunte la participatia majoritara in aceste companii, angajatii lor vor disparea de pe statele grupului.

 

Reprezentantii Petrom nu au dorit sa precizeze pentru acest articol care este numarul de salariati cumulat al entitatilor mentionate. Pe langa metodele de amortizare a efectelor sociale, restructurarea se va face si prin metoda clasica. Adica disponibilizari directe cu plati compensatorii.

 

Pentru ca si acest program mai dur sa fie indulcit, viitorii disponibilizati ar putea avea optiunea de a deveni si actionari ai Petrom (titlurile companiei se tranzactioneaza in prezent la preturi foarte mari pe Bursa).

Aici, tot Liviu Luca are rolul determinant. El a avut o serie de intalniri cu Codrut Seres, noul ministru al economiei. Subiectul numarul unu a fost posibilitatea ca sindicatele din Petrom sa cumpere 8% din actiunile societatii, conform contractului de privatizare.

 

"Nu cred ca vor cumpara 8% de prima data, ci pachete mai mici, problema principala fiind ca nu au (sindicatul - n.r.) fondurile necesare. Din partea mea nu exista absolut nici o problema sa le vindem cele opt procente rezervate", a spus Seres, dupa discutia cu Luca. Sa nu aiba sindicalistii de la Petrom bani pentru actiuni? Poate deocamdata. Daca liderul de sindicat obtine, in negocierile cu OMV sau cu statul roman, pachete importante de plati compensatorii pentru viitorii disponibilizati, situatia s-ar putea schimba.

Liviu Luca nu a dorit sa comenteze pentru acest articol.

 

Daca restructurarile de personal sunt cu bataie ceva mai lunga, urmand sa se desfasoare in trepte, restructurarea organizationala a Petrom poate incepe foarte curand. Asta pentru ca sefii OMV-Petrom pot aplica masuri acceptate deja in programul de privatizare: formarea de societati separate din rafinaria Arpechim, combinatul chimic Doljchim, campul petrolifer Suplacu de Barcau si unele statii de distributie. Deocamdata nu s-a luat o decizie referitoare la viitorul acestor filiale. In functie de rezultatele lor financiare, se va stabili daca ele vor ramane in cadrul grupului sau vor fi vandute.

 

"OMV vrea sa transforme Arpechim, Doljchim si unele statii in centre de profit", au precizat surse din industria petroliera. Pana acum, unitatile in cauza erau sucursale ale Petrom, iar veniturile si cheltuielile lor erau asimilate in bilantul contabil al societatii-mama.

 

"Prin crearea de societati separate, va exista o evidenta exacta a situatiilor financiare ale acestor unitati si ele nu vor mai fi subventionate din activitatea de explorare, spre exemplu", au mai spus sursele citate. Apoi, OMV va decide daca societatile amintite merita pastrate in cadrul grupului, daca vor intra in parteneriat cu alte companii sau daca vor fi vandute. Procesul de vanzare va fi insa, si el, unul de durata. "Cam intr-un an se vor lamuri cat produc si cat pierd societatile formate", au mai afirmat surse din industria petroliera.

 

Si ministrul economiei, Codrut Seres, se asteapta la modificari substantiale de strategie o data cu preluarea conducerii de catre austrieci. "OMV abia a intrat la Petrom si va curata tot ceea ce inseamna contracte neperformante si va restructura anumite domenii. Sunt intr-un  proces de analiza in legatura cu viitorul diviziilor de petrochimie (Arpechim - n.r.). Din cate stiu eu, nu prea ii intereseaza petrochimia", a precizat Seres.

 

Cine ar putea prelua unitatile externalizate? Cei mai importanti jucatori de pe piata romaneasca a petrolului s-au aratat, deja, interesati de unitati din cadrul Petrom. "Vrem sa cumparam benzinarii sau sa construim unele noi. Asteptam sa vedem care este decizia Petrom cu privire la eventuale vanzari", a declarat Karoly Robak, directorul general pentru Romania al grupului petrolier ungar Mol. Compania nu este insa interesata de preluarea nici unei rafinarii.

 

La acest capitol, eventualii parteneri de dialog sunt grupul rus Lukoil sau chiar Rompetrol. Daca OMV decide sa vanda rafinaria Arpechim, statul roman a lansat, din nou, varianta ca aceasta sa fie oferita "la pachet" cu combinatul chimic Oltchim, acum in proprietatea Ministerului Economiei. Arpechim este singurul furnizor de etilena si propilena (principalele materii prime pentru PVC) al Oltchim.

 

Rompetrol si-a aratat deja disponibilitatea sa se extinda in sectorul petrochimic. Ba chiar Dinu Patriciu, presedintele grupului, a sustinut ca societatea sa are nevoie de capacitati de rafinare noi. La randul lor, rusii de la Lukoil au cochetat cu ideea preluarii Oltchim. "Analizam proiecte din piata petrochimica si din Europa de Est, in special Oltchim. Cu parere de rau, exista in acest proiect probleme, intrebari legate de aprovizionare", a spus, recent, Vagit Alekperov, presedintele Lukoil. Dar aceste probleme legate de materia prima ar putea disparea prin asocierea cu rafinaria Arpechim.

 

Daca pentru Arpechim ar exista potentiali cumparatori sau parteneri, deocamdata nu au aparut investitori care sa fi "curtat" producatorul de ingrasaminte chimice Doljchim. De cand echipa OMV a "intrat in paine", a inceput sa schimbe si partenerii de afaceri. O prima masura a fost aceea de alegere a unei alte firme care sa faca auditul financiar al Petrom pentru anii 2004 si 2005. Adunarea Generala a Actionarilor a decis, la mijlocul lui ianuarie, sa renunte la serviciile societatii Elite Consulting Bucuresti. Locul acesteia a fost luat de reprezentanta din Romania a firmei de consultanta Deloitte & Touche.  Alegerea a fost determinata de faptul ca intre OMV si Deloitte exista, deja, o relatie de parteneriat, firma efectuand auditul pentru compania austriaca.

 

Dar OMV nu a renuntat numai la serviciile societatii de audit, ci si la multi dintre furnizorii de materii prime. Bursa Romana de Marfuri (BRM), prin care aveau loc o mare parte a achizitiilor importante, a primit deja o notificare prin care a fost anuntata ca urmeaza sa i se comunice daca Petrom va mai continua achizitiile prin intermediul bursei, au precizat surse din cadrul BRM.

 

Cert este ca, de la inceputul anului, Petrom a mai incheiat contracte prin intermediul BRM doar pentru licitatiile amanate din 2004. Casele de comert si companiile de brokeraj care participau la licitatiile pentru Petrom au fost anuntate, deja, ca acestea se suspenda. "Am fost anuntati de BRM ca Petrom nu mai face actiuni pe bursa", a declarat pentru Business Magazin Aurel Bacila, reprezentantul firmei de brokeraj Kronos Worldwide Ltd. "Se pare ca au luat decizia de a nu mai participa la licitatii. Probabil cumpara doar in functie de necesitati", a mai spus Bacila.

 

Decizia OMV de a renunta la achizitiile de titei pentru Petrom de la BRM poate afecta veniturile bursei. Compania petroliera era cel mai important ordonator al BRM. Numai in prima jumatate a anului trecut, societatea a cumparat titei in valoare de aproximativ 170 de milioane de dolari prin intermediul bursei de marfuri. Noua conducere a Petrom analizeaza de altfel in momentul de fata toate relatiile comerciale ale companiei, urmand sa decida daca va pastra sau nu reteaua de dealeri si de furnizori.

 

Toate aceste modificari si restructurari au ca scop eficientizarea activitatii Petrom. Cand aceasta va fi realizata, compania petroliera romaneasca va fi integrata efectiv in OMV. Asa se explica de ce, deocamdata, statiile pe care OMV le are sub nume propriu in Romania vor avea o activitate independenta. "Benzinariile OMV se vor integra in noua societate peste 3-4 ani", a precizat Rainer Schlang, directorul general al OMV Romania.

 

Care vor fi insa efectele preluarii Petrom de catre OMV asupra pietei? Un prim rezultat este alinierea preturilor pentru carburanti la cotatiile internationale ale titeiului. Compania a anuntat, deja, ca va aplica "practicile europene" pentru formarea preturilor. Mai clar, tarifele vor putea varia periodic, in functie de pretul titeiului. De altfel, aceasta miscare era asteptata de competitori.

 

"Intram in normalitate. Preturile nu vor mai fi influentate politic, ci vor fi stabilite in piata", a declarat, pentru BUSINESS Magazin Dinu Patriciu, presedintele grupului petrolier Rompetrol. El a estimat ca, in felul acesta, va creste marja dintre pretul titeiului brut si cel al produselor petroliere, iar companiile vor avea un fond disponibil mai mare pentru investitii.

 

Veste buna pentru petrolisti, dar proasta pentru consumatori: pretul unui litru de benzina va fluctua insa intr-un interval aflat cu mult deasupra nivelului actual: 36.000 - 45.000 de lei. Dar nu numai preturile se vor schimba. "Cred ca in Romania vor ramane trei-patru rafinarii", sustine Patriciu. Falimentul rafinariilor nerentabile va fi insa doar un detaliu al tabloului.

 

Mentinerea Petrom in proprietatea statului atat de mult timp a fost de fapt o modalitate mascata de subventionare a pretului benzinei, de care au beneficiat toate companiile romanesti. Profitul Petrom a fost sacrificat pentru a diminua efectul social si economic al cresterii pretului benzinei.

 

Cum de acum incolo menirea Petrom va fi sa faca profit pentru actionarul sau, nu sa protejeze alte companii, mediul de business romanesc va suferi inca un soc, alaturi de intarirea leului sau cresterea pretului energiei electrice si gazului. Si in afara de cele cateva rafinarii, vor trece probabil pe tusa alte mii de firme care nu vor face fata jocului eficientei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SCHIMBAREA LA FATA
/cover-story/schimbarea-la-fata-1049484
1049484
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.