Suntem in pericol sa ajungem ca Grecia?
Pe la colturi sau prin comentariile la articolele din presa, ideea unei paralele intre situatia economica a Greciei cea a Romaniei si-a facut loc treptat, de la simplele reflectii despre balcanici si balcanism si pana la previziuni catastrofice despre falimente nationale. Suntem in pericol sa ajungem ca Grecia? Sau, poate si mai corect, cat sens are sa ne punem o asemenea intrebare?
In 1979 aparea pe ecrane filmul "Sindromul chinezesc" despre un accident la o centrala nucleara americana; titlul este o metafora despre consecintele accidentului - miezul reactorului, topit, poate traversa globul pamantesc si poate ajunge in China. Lansat cu numai doua saptamani inainte de accidentul de la Three Miles Island, "China Syndrome" a devenit un blockbuster premonitoriu. Facand o analogie, ne putem intreba astazi in ce parte a Europei poate iesi materia topita in care s-a transformat economia Greciei? In Bulgaria, Romania sau Serbia, ca state cu investitii grecesti si cu o prezenta notabila a bancilor elene, sau poate in Franta ori Germania, tari cu expunere mare la datoria Greciei?
BUSINESS Magazin a intrebat o serie de manageri, analisti si economisti despre sansele ca Romania sa repete, in contextul crizei economice, scenariul grecesc. Este un subiect care isca reactii puternice, cam in felul in care reactionau cei intrebati, in toamna anului 2008, despre posibilitatea ca Romania sa resimta criza economica care trecea atunci oceanul, din Statele Unite spre Europa. Situatia Greciei, un stat cu care avem legaturi economice puternice - banci, investitori, relatii comerciale, francize, turism - a generat la Bucuresti atat dezbateri, cat si un val de temeri - ar putea ajunge si Romania in aceeasi situatie?
Nu este vorba de repetarea unui anume scenariu de indatorare sau de raportarea la Bruxelles de date eronate, ci de posibilitatea ca statul sa ajunga in situatia sa nu mai poata sa isi finanteze bugetul, sistemul de sanatate si cel de pensii din cauza administrarii fiscale defectuoase. Mai poate fi vorba de o economie in letargie, incapabila sa isi revina din cauza lipsei de resurse pentru investitii, de scaderea consumului si a investitiilor sau chiar de tulburari sociale iscate de nemultumirile salariatilor bugetari care nu-si primesc banii sau isi vad lefurile diminuate.
DE LA ZERO LA 50% SANSE. "Cred ca este o chestiune de timp pana sa ajungem in situatia Greciei. Sase, opt, 12 luni. Suntem de fapt deja in situatia lor, statul este falit", sustine Radu Merica, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane, cel care a condus timp de cinci ani afacerile lui Ion }iriac. Radu Merica gaseste multiple asemanari intre Romania si Grecia: "Suntem exact ca si Grecia. Sunt practic aceleasi conditii: coruptie mare, eficienta creditelor e mica, banii se duc prin tot felul de paradisuri fiscale si nu se intorc, alaturi de o ineficienta fiscala la nivel institutionalizat. Singurul nostru avantaj, fiindca am avut mereu un rating de tara slab, este ca nu suntem la fel de indatorati ca ei - la nivel personal si la nivel de tara".
La polul opus se situeaza Rasvan Radu, CEO si presedinte executiv al UniCredit Tiriac Bank, care considera ca o asemenea tema nici macar nu merita discutata, intrucat deosebirile dintre situatiile celor doua economii sunt mult prea mari. "Chiar refuz sa comentez pe o astfel de tema", spune el. "Nu exista niciun risc ca Romania sa ajunga in situatia Greciei. Parametrii macroeconomici sunt cu totul altii, iar noi avem in plus si garantia FMI", afirma bancherul. Acordul cu FMI a oferit Romaniei nu numai un instrument de protejare a rezervei valutare si implicit a monedei, ci si credibilitate fata de investitori si un cadru extern de monitorizare stransa a politicilor interne, de care Grecia a fost lipsita, ceea ce a si permis Atenei sa scape cheltuielile de sub control si sa recurga la prezentarea pentru Bruxelles a unor date statistice nereale privind deficitul bugetar.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro