TREI SIF, GOLDEN SI PARTENERII
SIF Banat-Crisana, SIF Transilvania si, posibil, SIF Oltenia sunt preluate treptat de un grup de investitori condus de un american cunoscut dar si controversat in Cehia: Howard Golden. Alaturi de el, doi fosti brokeri cu origini evreiesti si un roman discret. Ei pot schimba multe in bine in afacerile SIF. Intrebarea este daca si vor.
SIF Banat-Crisana, SIF Transilvania si, posibil, SIF Oltenia sunt preluate treptat de un grup de investitori condus de un american cunoscut dar si controversat in Cehia: Howard Golden. Alaturi de el, doi fosti brokeri cu origini evreiesti si un roman discret. Ei pot schimba multe in bine in afacerile SIF. Intrebarea este daca si vor.
Numai ca in Cehia nu au rezultat doar cinci asemenea fonduri ci peste 200, care au "inghitit" aproape 70% din totalul cupoanelor. Dintre cele peste 200 de fonduri, cateva s-au distantat in timp de pluton, ajungand sa concentreze circa jumatate din bani. Patru dintre acestea erau administrate de mari banci cehesti iar unul de o companie detinuta de un businessman ceh, Viktor Kozeny, Harvard Capital & Consulting.
Desi Cehia a adoptat valorile vestice mult mai rapid decat Romania, istoria SIF-urilor cehesti nu a fost cu nimic mai prejos la capitolul "scandaluri" decat cea a SIF-urilor romanesti. Ani la rand, ziarele cehesti au fost pline de articole in care se descria felul in care administratorii fondurilor, profitand de cultura financiara redusa a actionarilor, au folosit banii dupa bunul plac.
Grupul Brookdale, condus de Howard Golden si Andrew Weiss, a inceput sa investeasca in actiuni ale SIF-urilor din Cehia,
Fondurile au cumparat substantial actiuni la mai multe "SIF-uri" cehesti, iar Howard Golden a devenit rapid cunoscut in Cehia, unde milita pentru respectarea drepturilor actionarilor minoritari. Golden a avut chiar discursuri in Parlamentul ceh pe aceasta tema. Americanul a fost implicat insa si intr-un scandal, si nu unul mic.
In 2001, banca ceheasca IPB (Investicni Postovni Bank), ajunsa aproape de faliment, a fost preluata de Banca Comerciala Cehoslovaca (CSOB). Dupa achizitie, noul actionar majoritar a inceput procedurile de recuperare a banilor din numeroasele imprumuturi nereturnate IPB.
Printre companiile somate s-au numarat si cateva firme controlate de Howard Golden, care primisera, potrivit saptamanalului ceh Respekt, imprumuturi de 365 de milioane de coroane cehesti (circa 12 milioane de euro la cotatia actuala) pentru a cumpara pentru IPB actiuni la unul din "SIF-uri" - Fondul de Investitii si Restitutie. Golden a fost chiar cenzor al acelui fond pentru trei ani.
Dupa ce cumparat IPB, CSOB a descoperit ca firmele lui Golden nu returnasera nici banii, nici actiunile. Prin urmare, CSOB a cerut inapoi banii (plus dobanda), lucru pe care Golden a refuzat sa il faca. "Reprezentantul numitelor societati (Howard Golden - n.r.) a refuzat sa ii dea inapoi, motivand ca reprezinta o recompensa pentru diferitele activitati realizate pe baza unui acord verbal cu un membru din managementul IPB", a anuntat CSOB in luna august a anului 2001.
Neajungand in final la o intelegere, cele doua parti au ajuns la tribunal. In prezent nu exista informatii daca procesul a ajuns la vreun rezultat iar Golden a refuzat sa vorbeasca pe aceasta tema. Ajuns cu afacerile in
Printre putinele iesiri in public se numara insa o vizita la Academia de Studii Economice in decembrie 2001, impreuna cu Alexandru Elian, unul din partenerii sai, si... surpriza... cunoscutul economist american Joseph Stiglitz (laureat al premiului Nobel). Cei trei au tinut o conferinta in Aula Magna a Academiei de Stiinte Economice din Bucuresti si au fost si decorati de conducerea ASE.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro