Reteta de phar(ma)nagement
A calatorit si a lucrat in Europa Centrala si de Est si conduce una dintre cele mai mari companii producatoare de medicamente de pe piata. Tudor Panu, general manager la Shering-Plough Romania, a absolvit medicina cu scopul de a-si cumpara o masina si a ajuns pe drumul managementului, in varful ierarhiei unei firme de medicamente.
Manager sau medic
Desi are studii in medicina, Tudor Panu nu crede ca, pentru a conduce o companie din domeniul medical, trebuie sa fi studiat si medicina in prealabil. "Din contra as putea spune. Managerul general al unei companii din acest domeniu trebuie sa aiba neaparat studii economice si sa fie un bun antreprenor. Faptul ca o generatie intreaga de absolventi de medicina s-a orientat, la inceputul anilor '90, pe acest domeniu a fost probabil din cauze istorice, as putea spune, intr-o societate trecuta in care oamenii isi gaseau cu greu un drum profesional sau optiunile erau prea putine", este de parere managerul SP.
Mai mult, Panu nu regreta ca nu mai poate profesa ca medic si spune ca nu s-ar mai vedea in postura de a-si imparti viata intre un spital sau un cabinet si casa. "In momentul in care am intrat in aceasta industrie, desi nu stiam foarte mult, mi s-a parut foarte interesant, un domeniu in continua miscare, iar astazi mi-ar fi greu sa-mi imaginez cum ar fi fost viata mea daca as fi profesat inca medicina", spune Panu. "Cred ca este o imbinare foarte buna intre cele doua lucruri care m-au interesat dintotdeauna - sanatatea umana si partea de dezvoltare si de business", completeaza managerul general al SP.
Real estate la moda
Desi prima afacere nu a avut succesul pe care Panu l-a scontat, acesta nu exclude ideea de a mai incerca sa-si deschida propriul business. "Cand mi-am deschis acea firma de comert, nu aveam deloc experienta sau know-how-ul pentru asa ceva. Din acest punct de vedere sunt constient ca firma respectiva nu ar fi avut cum sa traiasca. In ultimii ani am invatat foarte mult despre cum poti sa faci o afacere sa mearga si daca m-as hotari, la un moment dat, sa fac ceva pe cont propriu, cred ca as sti cum sa procedez."
Managerul general al SP Romania spune ca ar investi tot in domeniul in care lucreaza de peste un deceniu, pentru ca este un domeniu foarte incitant care evolueaza cu o viteza ametitoare. "Eu cred in industria farmaceutica atat pe plan mondial, cat si in Romania, pentru ca aici activeaza corporatii care aduc niste produse inovatoare si cred ca acest trend va continua. Nu vad niciun motiv sa fie altfel", marturiseste Panu care mai spune ca ar investi si in imobiliare. "Se pare ca este un domeniu la moda si foarte profitabil."
Nomad prin lume
Primul job al sau a fost acela de medic stagiar la Spitalul Colentina din Bucuresti. Panu a lucrat acolo doi ani de zile, iar cea mai mare investitie pe care a facut-o cu banii castigati a fost o masina. "Era o masina relativ veche si foarte ieftina", isi aminteste amuzat. La Shering, Panu lucreaza de peste 10 ani si a trecut prin 7 functii pana sa conduca SP Romania. In toti acesti ani, Panu a fost un fel de nomad, pentru ca a trebuit sa se mute de mai multe ori in alta tara prin compania la care lucreaza.
"Am stat un an in Croatia, la Zagreb, un an si jumatate in Italia, la Milano, iar in ultimii doi ani si jumatate am locuit in Elvetia si am fost peste tot in Europa Centrala si de Est." Panu spune ca cel mai mult i-a placut in Italia, dar daca ar trebui sa mai plece, Panu spune ca ar fi deschis la orice propunere. "Nu stiu daca exista un loc in care sa vreau neaparat sa locuiesc. Nu refuz in niciun caz ideea de a locui si a lucra in alta parte; de altfel am facut-o de mai multe ori", explica acesta care spune ca ar dori sa viziteze, in scop personal, America Latina, Africa si Japonia. "Nu caut neaparat locuri exotice, ci locuri care difera ca si cultura, oameni, obiceiuri."
12 ore de lucru
Tudor Panu are o zi de lucru foarte incarcata. In cele 10-12 ore de lucru, el incearca sa cuprinda toate sarcinile trecute in agenda si sa-si stabileasca intalnirile pentru ziua urmatoare. "Incerc sa fiu cu agenda la zi, dar nu este intotdeauna usor intr-o piata in continua schimbare si intr-o firma cu ambitii mari." Ziua de lucru incepe inainte de 8:30 dimineata. "In cazul in care nu sunt plecat din tara, ziua mea de lucru se desfasoara la birou, unde ajung inainte de 8:30. Primul lucru pe care il fac, ce a devenit deja un gest reflex, este deschiderea calculatorului pentru a ma conecta la Intranet. Oricum eu stiu in permanenta ce se intampla in firma. pentru ca folosesc un palmtop care ma tine updatat 24 de ore din 24. Dupa ce imi citesc e-mail-urile, imi iau cele cinci minute necesare pentru a-mi pune agenda la punct pentru ziua respectiva si pentru a-mi bea cafeaua", povesteste managerul care a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 27 de milioane de euro.
Plecare cu greutate
Cel mai greu moment pentru Panu, de cand este la Shering, a fost prima plecare intr-o alta tara. "In 2001 am plecat in Croatia si a fost greu pentru ca in momentul in care trebuie sa te pui in pozitia de a locui, trai si lucra in alta tara tot ce ti se pare dificil devine usor - si aici ma refer la viza, la locul unde vei sta -, iar tot ceea ce nu-ti pui problema devine greu - de la schimbarea unui bec la limba de acolo, cultura, felul in care te raportezi la ceilalti, iar ceilalti la tine", explica acesta.
Panu mai spune ca nu ar renunta la ceea ce face acum sau la domeniul acesta. Nu stie unde va fi in 10 ani, in ce corporatie sau pe ce post, dar este sigur ca va lucra tot in industria farmaceutica. "Cred ca domeniul acesta ma reprezinta. Cred ca orice om se gandeste la un moment dat ca trebuie sa schimbe ceva sau sa renunte, dar trebuie sa iti urmezi planul propus si pana la urma sa ai mandria sa te uiti inapoi si sa te bucuri ca ai mai trecut peste o greutate."
Tudor Panu are un baiat de 7 ani pe care l-a luat in calatoriile de serviciu de la numai doi ani. "Cred ca el are o sansa fantastica in viata si mult mai multe optiuni decat am avut noi. In plus a avut sansa de vedea multe locuri pana acum si cred ca lucrul acesta ii da o atitudine pe care nu stiu daca eu o aveam la varsta lui sau alti copii o au in acest moment", este de parere Panu care nu exclude posibilitatea ca fiul sa studieze in strainatate. "Cel putin, asa cum arata lucrurile astazi, probabil ca ai mai multe sanse in viata daca inchei niste studii la un anumit institut, la o anumita facultate. Evident ca exista un top al universitatilor din lumea asta si cred ca este o oportunitate buna sa studiezi la o facultate renumita", explica acesta. "De altfel, cred ca Romania este un judet dintr-o tara mai mare numita Europa si nu vad de ce nu te-ai muta dintr-un oras in altul pentru studii", conchide managerul.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro