De la panica la relaxare

Postat la 26 ianuarie 2010 56 afişări

In primele zile din 2010, indicele de volatilitate [VIX] a fost cotat la 17,55 –cel mai scazut nivel din ultimele 20 de luni. Imediat dupa falimentul Lehman Brothers si caderea AIG, pe 24 octombrie 2008, indicele VIX a atins cea mai mare valoare din istoria sa, si anume 89,53, ca urmare a incertitudinii privind stabilitatea sistemului bancar.

Inainte de criza, indicele VIX atinsese punctul culminant la 38,00 in ziua de 8 august, 2002. Prin definitie, indicele de volatilitate masoara asteptarile de volatilitate, sau fluctuatiile de pret, ale indicelui S&P500. Valori mai mari pentru indicele de volatilitate indică faptul ca investitorii se asteapta ca indicele S&P500 sa fluctueze puternic - sa cunoasca cresteri, scaderi, sau ambele - in urmatoarele 30 de zile.

Indicele VIX este, de asemenea cunoscut ca "indicele de panica" pentru ca atunci cand inregistreaza valori ridicate sugereaza incertitudini cu privire la preturi. Warren Buffett a spus candva ca: "Sir Isaac Newton, ne-a dat trei legi ale mecanicii, dar era mai putin priceput in investitiile financiare. El a pierdut sume considerabile in compania South Sea, si explica mai tarziu, "Pot sa calculez cum se misca stelele, dar nu pot sa calculez nebunia oamenilor". Daca nu ar fi fost traumatizat de aceasta pierdere, Sir Isaac ar fi putut descoperi o noua lege a miscarii: Pentru investitori, profiturile scad exponential cu cresterea volatilitatii".

Dupa cum se vede in graficul de mai sus, exista momente cand indicele VIX nu mai este subiect de prim plan. Bazat pe activitatea inregistrata de indicele S&P500, acest indice VIX atat de urmarit de catre investitori , considerat un barometru al panicii si al relaxarii, a scazut sub nivelul minim de 20 de puncte. Cea mai mica scadere sub acest nivel ar putea insemna ca investitorii devin din ce in ce mai relaxati fata de piata. Mai mult decat atat, o mutare spre nivelul de 10-15 puncte - ar putea readuce amintiri din perioada de la mijlocul anului 2007, atunci cand indicele S&P500 atingea nivelul cel mai ridicat din toate timpurile. In cazul in care istoria s-ar repeta, aceasta ar putea fi un semnal de a reduce sau anula pozitiile "long" de pe piata de capital. Conform datelor recente, investitorii au un apetit mai mare pentru "call options" decat pentru "put options". O astfel de exuberanta sugereaza un nivel ridicat de automulţumire, dar si faptul ca o corectie a pietei devine iminentă.

Cu rate ale dobanzilor care ating un minim istoric in Statele Unite, Europa si Japonia, investitorii din intreaga lume sunt dispusi sa accepte riscuri tot mai mari, transferand un volum mare de capital de pe pietele mai conservatoare catre investitii cu risc superior. Cu acces la o finanţare ieftina, bancile de investiţii inregistreaza profituri substantiale in timp ce VaR (Value-at-Risk) atinge valori crescande. VaR reprezinta o estimare a sumei pe care o firma de investiţii o poate pierde intr-o singura zi de tranzactionare.

De exemplu, Goldman Sachs a raportat in al doilea trimestru al anului 2009 ca VaR a crescut cu 33% fata de nivelul anului trecut, adica la 245 milioane de dolari. Ca si concluzie, este doar o chestiune de timp pana cand aceasta exuberanta irationala sa cutremure din nou pietele mondiale. Volumul urias de lichiditati pe care Banca Centrala a USA si alte banci centrale l-au injectat pe pietele financiare trebuie sa se regaseasca undeva. Avand in vedere ca lichiditatile suplimentare nu au ajuns in mainile consumatorilor, efectul nu va fi gasit in preturile crescute ale locuintelor sau a altor bunuri de consum. Cand acest proces de injectare de lichiditati se va incheia, indicele VIX va creste din nou si in acelasi timp, bursele vor cunoaste corectii drastice.

Pentru mai multe detalii si informatii va astept pe http://www.toniiordache.ro

Urmărește Business Magazin

/opinii/de-la-panica-la-relaxare-5445485
5445485
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.