Furtuna in paradis

Postat la 19 decembrie 2006 1 afişăre

O intreaga industrie a crescut sustinut, dar in liniste, pana la 4 miliarde de euro anual, pe baza unei nevoi primare a oamenilor, aceea de a comunica. Dar tocmai cei care coordoneaza industria sunt acum cei care au probleme de comunicare.

O intreaga industrie a crescut sustinut, dar in liniste, pana la 4 miliarde de euro anual, pe baza unei nevoi primare a oamenilor, aceea de a comunica. Dar tocmai cei care coordoneaza industria sunt acum cei care au probleme de comunicare.

 

Angajatii din departamentele de PR ale organizatiilor din telecom nu au avut tocmai un final de an linistit si multi dintre ei au deschis poate pentru prima oara manualele din timpul studiilor direct la capitolul "managementul crizei". Lucru cu atat mai neobisnuit cu cat domeniul telecomunicatiilor a fost lipsit pana acum de controverse majore.

 

Controversele au izbucnit initial in jurul amanarii deciziei de reducere a tarifelor de interconectare pentru inca un an. "E o criza de legitimitate si o criza de credibilitate", formula o concluzie analistul Nicolae Oaca. Ce s-a vazut a fost cat de puternica este de fapt institutia ANRC. O modificare de un cent la tarifele de interconectare, in plus sau in minus, se traduce prin pierderi sau castiguri de milioane de euro pentru operatori. Dar a aratat si cat de sensibil este arbitrul pietei de telecomunicatii. Decizia ANRC de a reveni asupra propriei hotarari privind reducerea tarifelor, numita de Dan Nica, vicepresedinte al comisiei de IT&C din Camera Deputatilor, drept "cel putin o lipsa de inteligenta, daca nu chiar mai mult", a intaratat pe rand aproape toti operatorii - care sugereaza acum pe buna dreptate ca in Romania nu exista un cadru legal predictibil iar unii santajeaza discret cu stoparea investitiilor in dezvoltare.

 

Exponentul partii private a fost acum fara indoiala Romtelecom, care intai a coalizat un pol de opinie ce include Cosmote si Zapp si care acum este foarte activ in exprimarea punctului de vedere - se pare ca va da in judecata ANRC pentru aceeasi disputa privind tarifele de interconectare. Romtelecom si-a dat seama ca eticheta de monopol nu i se mai potriveste dupa ce a pierdut un milion de clienti doar anul acesta si serviciile ii sunt folosite acum de 20% dintre romanii care acum au prins mai mult gustul telefoniei mobile. Dintre companiile telecom, fara indoiala Romtelecom este si cea mai incorsetata de reglementarile ANRC, in virtutea unor hotarari din vremea cand comunicatiile insemnau doar Romtelecom.

 

Intre timp, Ion Smeeianu, fost presedinte al ANRC demis in 2005 de premierul Tariceanu si inlocuit cu actualul presedinte Dan Georgescu, si-ar putea prelua din nou scaunul. Dupa ce a dat in judecata institutia primului-ministru pe motiv ca decizia de inlocuire nu a fost legala, Smeeianu a castigat procesul la Inalta Curte de Casatie si Justitie si teoretic urmeaza sa fie repus in functie in termen de 30 de zile.

 

Si daca nu erau suficient de intense astfel de controverse, saptamanile trecute au mai adus in paginile ziarelor un ministru (Zsolt Nagy) audiat pentru acuzatii din gama "spionaj" sau "tradare de tara". Ceea ce a dat prilejul unora de a ridica din sprancene si de a se intreba daca nu cumva ar trebui facute schimbari de statut in cadrul celor doua organizatii care reglementeaza si controleaza companiile de telecomunicatii (ANRC si IGCTI) si daca nu cumva chiar ministerului de resort ar trebui sa-i fie schimbate atributiile. De exemplu, presedintele comisiei de IT&C din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian, spune ca se gandeste daca nu cumva ar fi mai potrivita o schimbare la nivelul actualului Minister al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor. O schimbare de atributii, dar si de nume, in Minister al Societatii Informationale, dupa modelul francez. In acest caz, ANRC ar trece de sub controlul guvernamental la un control parlamentar si ar avea loc, dupa spusele sustinatorului, o depolitizare a institutiei.

 

Curentul de opinie care pare sa domine este acela ca sistemul de control al operatorilor ar trebui simplificat. Una dintre propuneri ar fi ca toate companiile care ofera servicii de comunicatii, fie ele fixe, mobile, de date sau televiziune, sa fie tratate dupa aceleasi reguli, in virtutea faptului ca toate sunt pana la urma "furnizori de acces". Pe plan extern, o propunere a comisarului european pentru societate informationala si media, Viviane Reding, vizeaza centralizarea institutiilor de reglementare in telecomunicatii la Bruxelles si armonizarea reglementarilor la nivelul intregii Uniuni.

 

Ce ar mai fi de remarcat sunt aparitiile in jurul confruntarilor, de la distanta, a doi fosti lideri care simt poate ca miroase a schimbare: aparitia lui Smeeianu in contextul in care Dan Georgescu si-ar putea pierde functia si cea a lui Dan Nica, fost ministru al comunicatiilor, in aceasta perioada mai putin fericita pentru actualul titular al portofoliului, Zsolt Nagy.

 

Ce ar insemna acum repunerea in functie a lui Smeeianu? Ca fostul presedinte si-ar primi salariul pentru perioada cand a stat in tribunal in loc de biroul din fata Casei Poporului si ca si-ar exercita functia pana la expirarea mandatului, undeva la mijlocul anului viitor. Practic, e vorba de doar cateva luni de zile. Dar cateva luni care ar putea schimba hotararea controversata a lui Georgescu.

 

ANRC sustine ca hotararea de amanare a reducerii tarifelor de interconectare este luata si nu mai poate fi schimbata, Smeeianu spune ca semnatura lui Georgescu nu era valabila cand a fost aprobata amanarea. Iar toata povestea e de asteptat sa determine ca postul de presedinte al ANRC, acum unul care poate schimba destinele raportarilor financiare ale companiilor, sa treaca printr-un proces de diluare a influentei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Furtuna in paradis
/opinii/furtuna-in-paradis-1007869
1007869
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.