Harry Meintassis, partener Meintassis Partners: Liderii ca învăţători şi mentori - Conversaţiile pe care trebuie să le avem. („Excelenţa nu este niciodată întâmplătoare.” - Aristotel)
Ce este un lider? Cineva care aduce schimbări pozitive în vieţile altora. Liderii sunt administratori ai umanităţii. Ar trebui să fie curelele de transmisie ale înţelepciunii şi experienţei dobândite cu greu. Grădinari care hrănesc solul pentru ca viaţa să crească. Acest lucru este extrem de important astăzi, în special în timp ce generaţiile mai tinere caută un viitor mai strălucitor. Liderii trebuie să inspire conversaţii noi care să nu se limiteze doar la muncă, ci şi la viaţă. Oamenii caută scop şi sens. Există o criză de sănătate mintală, cu depresie în creştere şi îngrijorare cu privire la viitor. Relaţia angajat - angajator este ruptă. 65% dintre angajaţi afirmă că au petrecut mai mult timp evaluând priorităţile vieţii lor în comparaţie cu acum doi ani - iar acest procent este mai mare în rândul Gen Z, ajungând la 71%. Este momentul ca liderii să ofere claritate şi inspiraţie reînnoită - pentru organizaţii şi societăţi mai sănătoase. Aş dori să ofer câteva idei sau întrebări pentru a stimula astfel de conversaţii. Acestea nu sunt prescripţii; fiecare trebuie să-şi găsească propriile răspunsuri pentru a naviga prin viaţă. Am compilat această listă pe baza discuţiilor pe care le am cu lideri, antreprenori şi tineri cu care am privilegiul să lucrez.
Misiunea ta ca lider sau mentor este să provoci gândirea, investigaţia şi dezbaterea în jurul ideilor şi lecţiilor pentru viaţă. Şi să fii deschis, chiar tu, să-ţi pui la încercare propriile paradigme şi credinţe.
Iată 40 de principii, grupate în şase capitole:
I. Plantează Seminţele
1. Învaţă diferenţa dintre succes şi împlinire. Slujeşte unui scop mai mare - şi succesul va curge natural.
2. Stabileşte direcţia prin întrebări puternice: a. La ce ţii cu adevărat? b. Care sunt puterile şi talentele tale unice? c. De ce are nevoie lumea mai mult de la tine?
3. Asumă-ţi responsabilitatea completă pentru viaţa ta. Nu fii prea distras de ceea ce spun alţii.
4. Cunoaşte-te profund. Ce te motivează? Când crezi că eşti cel mai bun? Ce declanşează emoţiile tale? Fii un bun ascultător şi observator (atât al altora, cât şi al tău).
5. Croieşte-ţi calea cu prezenţă hotărâtă şi angajament neclintit.
II. Creşte-ţi Puterea
6. Fă-ţi ideile şi prezentările irezistibile - injectează în acestea emoţie, imaginaţie, speranţă şi un stil puternic de a povesti. Nimeni nu este inspirat să acţioneze doar de fapte.
7. Câştigă prin acţiuni, nu doar prin cuvinte.
8. Nu te teme să eşuezi, pentru că astfel vei REUŞI. Dansează la limita potenţialului tău, acolo unde este incomod.
9. Abordează nesiguranţa ca pe o oportunitate. Este avantajul pe care nimeni altcineva nu-l vede decât tu. Ai încredere.
10. Curajul învinge inteligenţa. Oamenii inteligenţi vor fi obsedaţi de ceea ce poate merge prost. Oamenii curajoşi se gândesc la ceea ce poate merge bine.
11. Adevărata încredere vine din faptul de a face lucruri dificile şi de a-ţi ţine promisiunile, mai întâi pentru tine însuţi.
12. Fii un magnet exprimând energie pozitivă. „Cum” contează, nu doar ceea ce faci. Fii puternic şi amabil şi vei obţine mai multă putere.
13. Oamenii te vor răsplăti pentru competenţă. Dar te vor iubi, te vor admira şi vor avea încredere în tine pentru puterea caracterului tău.
„Misiunea ta ca lider sau mentor este să provoci gândirea, investigaţia şi dezbaterea în jurul ideilor şi lecţiilor pentru viaţă. Şi să fii deschis, chiar tu, să-ţi pui la încercare propriile paradigme şi credinţe.”
III. Găseşte-ţi Vocea
14. Fă-ţi munca semnificativă. Transformă fiecare zi într-o capodoperă.
15. Transformă egoismul în empatie şi dragoste.
16. Fii deschis la învăţare. Rămâi curios. Găseşte mentori care cred în tine şi care te vor provoca să scoţi ce este mai bun din tine.
17. Urmează-ţi unicitatea. Fii diferit... nu o copie a altora... fii curajos... ca nimeni altcineva...
18. Perfecţiunea nu este scopul. Excelenţa este.
IV. Construieşte Relaţii
19. Atunci când greşeşti, corectează-te rapid. Fii şeful. Asumă-ţi. Scuză-te şi repară.
20. Fii amabil cu ceilalţi, dar strict cu tine însuţi. Standardele tale ar trebui să fie mai ridicate pentru a-ţi creşte forţa interioară. Este nevoie de autodisciplină (şi multe nopţi nedormite...).
21. Echilibrează onestitatea sinceră cu compasiunea sinceră, abordându-i pe ceilalţi cu sinceritate şi sensibilitate.
22. În lumea de astăzi, activul tău nu sunt banii, ci încrederea.
23. Ascultă-ţi instinctul, dă viaţă intuiţiei tale, desfăşoară conversaţii între raţiune şi emoţie.
24. Învaţă să nu fii de acord în mod graţios: Vorbeşte cu încredere ca şi cum ai avea dreptate, dar ascultă cu atenţie ca şi cum ai greşi.
V. Schimbă-ţi Perspectiva
25. Toate semnificaţiile mari provin din lupta cu paradoxurile: Prezent vs. Viitor. Răbdare vs. Impulsivitate. Libertate vs. Control. Gândeşte flexibil. 98% dintre soluţii nu sunt „sau”, ci „şi”.
26. Puterea percepţiei. Poţi vedea feedbackul ca pe o critică (eşti fragil) sau ca o oportunitate de creştere (devii antifragil).
27. Când te confrunţi cu o provocare, gândeşte-te. Există alt mod de a face asta?
28. Încearcă să vezi situaţia din perspectiva altcuiva. Transformă conflictul în conexiune.
29. Ceea ce stă în cale devine Calea. Ce te poate învăţa situaţia?
30. Problemele trebuie abordate, nu tolerate.
31. Fii foc şi apă. În loc să te opui, întreabă cum te poţi adapta şi deveni fluid?
32. Certitudinea este nevoia de a controla mediul înconjurător. Autonomia este abilitatea ta de a controla modul în care răspunzi.
33. Chiar şi în cele mai întunecate zile, apreciază frumuseţea oamenilor din jurul tău. Construieşte punţi, iubeşte în întregime, preţuieşte fiecare moment.
VI. Transformă-te pe tine însuţi
34. Pune întotdeauna Învăţarea mai presus de Ego. Caută feedback şi acceptă cu graţie critica, chiar şi dacă este negativă. Încearcă să înveţi ceva valoros din fiecare oportunitate.
35. Fă o examinare sinceră a acţiunilor tale, întreabă: Acţiunile mele au fost în concordanţă cu valorile mele? Ce am ratat? Cum voi fi mai bun mâine?
36. Ridică-ţi gândirea dincolo de tactici de zi cu zi sau căldura momentului. Devino un strateg care vede perspectiva mai mare.
37. Nu fi doar „tu însuţi”. Fii cel mai bun tu pe care îl poţi fi (redefineşte autenticitatea).
38. Una dintre cele mai dificile sarcini este să echilibrezi acceptarea (surrender graţios) cu acţiunea (lupta onorabilă).
39. Studiază Natura Umană, mai presus de orice altceva. Înţelege interacţiunea dintre natura noastră egoistă animală şi capacitatea noastră de a sluji dezinteresat.
40. Prezintă-te zilnic cu un spirit curajos şi o inimă deschisă.
Trăim timpuri istorice unice. Foamea tinerilor de a găsi sens şi de a-şi construi abilităţi pentru o viaţă bună este mai puternică ca niciodată. Liderii ar trebui să fie mentori înţelepţi pentru a-i ajuta pe alţii să-şi trăiască propriile visuri magnifice... ajutându-i să meargă dincolo de ceea ce cred că este posibil...
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro