Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia a Sun Pharma: Vrei să devii tânărul executiv care schimbă lumea? Iată cum

Postat la 04 august 2016 2097 afişări

Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia a Sun Pharma:  Vrei să devii tânărul executiv care schimbă lumea? Iată cum

Am fost intrebat de multe ori ce recomandari as da unui tanar executiv la inceput de drum in cariera si care viseaza sa devina legenda in lumea afacerilor. 

M-am ferit sa ii recomand sa faca trei facultati, cateva masterate, un MBA de cel putin 100 mii Euro / an si un doctorat. Sau sa sugerez sa dezvolte un caracter cu trasaturi si aptitudini de superman - din stereotipurile cartilor de leadership sau de pe lista scurta a centrelor de evaluare ale corporatiilor - care sa-l ajute sa devina altcineva sau altceva decat este. Sau, mai aplicat, am evitat sa le spun executivilor din operatiuni sa aiba curaj si sa plece din birourile de reprezentanta pentru ca nu invata nimic; sau tinerilor executivi din finante sa nu invete pe de rost cifre din balante, conturi si fluxuri ci sa devina parteneri ai afacerii; sau tinerilor auditori sa lasa politia din rapoartele de exceptie si sa mearga fara prejudecati sa ajute compania pe care o verifica ca sa ajunga sa aiba proceduri eficiente. Si altele de acest fel.

I-as recomanda in schimb unui tanar executiv care vrea sa schimbe lumea sa se concentreze pe trei directii, la care poate nu s-a gandit, dar care in mod sigur il vor ajuta in aventura vietii lui in cautarea unei cariere exceptionale.

1. Devino un cetatean model in comunitate.

Chiar mai bine de fapt, fi un erou (necunoscut) in comunitate. Doneaza sange o data pe an. Renunta la 1% din veniturile tale lunare pentru actiuni caritabile. Fa voluntariat la un centru pentru persoane defavorizate. Recicleaza orice, chiar daca trebuie sa mergi kilometri pana la un centru de colectare. Planteaza in secret un copac in fiecare primavara. Cere-i companiei sa-ti dea o masina hybrid. Cumpara in fiecare zi ceva fabricat la tine in oras. Iesi in piata publica si revendica orice care crezi ca transforma in bine viata comunitatii. Si toate acestea fara presa si publicitate si fara sa treci in CV, pur si simplu pentru ca esti un cetatean normal si responsabil. Iar simplul fapt ca iti faci datoria fata de cei din jur descarca neobisnuit de multa adrenalina, serotonina si dopamina ca sa fi superman-ul fixat pe obiectivele de cariera.

(si sa nu uit, indiferent din ce curent millennial faci parte, jogger, biker, hipster, metrosexual, ortorexic, etc., care inseamna automat duminici ocupate pana peste cap, in duminica in care vine randul du-te sa votezi -  votul tau schimba si lumea afacerilor in care ti-ai inceput cariera)

2. Fii un ambasador activ al Romaniei

Esti roman, si chiar daca uneori in relatiile de afaceri ai impresia ca asta incurca, ca iti produce un sentiment de inferioritate, sau ca te pune pe o pozitie mai dificila intr-o negociere, cu siguranta nu este asa. Romania are tot ce trebuie pentru a creste oameni de afaceri redutabili. Romania are tot ce trebuie pentru a fi o destinatie buna de afaceri. Pastreaza intotdeauna in prezentarea de afaceri o plansa cu date generale despre Romania: indicatori bugetari ultimii 5 ani, evolutia rating-ului de tara, date despre cresterea economica, sectoare economice de varf si emergente (chiar daca al tau nu este printre ele), o analiza SWOT a tarii, etc. Faci un serviciu enorm nu numai imaginii tale de profesionist ci si imaginii tarii tale, iar acest serviciu se va intoarce inzecit in favoarea carierei tale de executiv in expansiune.

3. Ai grija de sanatatea ta.

Nu am sa ies cu clisee spunand sa te feresti de tigari, alcool si alte excese, sa mananci corect, sa mergi la sala, sa mergi la un control medical o data pe an, etc.

In schimb, pentru ca iti plac indicatorii si cifrele, iti dau doua.

BMI / IMC, indicele de masa corporala, calculeaza-ti-l lunar si mentine-l la 20-22.

BP / TA, tensiunea arteriala, masoara-ti-o saptamanal si pastreaz-o la 120/70.

Ai doua conturi de profit si pierdere, doar ale tale. Monitorizeaza-le lunar, corecteaza deviatiile si mentine indicatorii in valorile planificate - te vei pastra masinaria perfecta pentru cariera din facultate pana mult peste 50 de ani.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.mediafax.ro
A murit cea mai vârstnică persoană din lume: o japoneză care a trăit cât trei generaţii