Pancreasul si ficatul
Presedintele unui stat are obligatia sa-si anunte cetatenii cu privire la starea sa de sanatate. Dar seful unei mari companii are oare aceeasi obligatie? Poate ca nu, cu o mare exceptie: Steve Jobs.
Lucrurile s-au petrecut cam asa: pe la jumatatea lui 2004, Steve Jobs a fost diagnosticat cu o forma speciala de cancer la pancreas. Desi initial a optat pentru un tratament neconventional bazat pe o dieta speciala, Jobs n-a scapat de bisturiu. A supravietuit si se pare ca nu a avut nevoie de chimioterapie sau de radiatii. Recuperarea a fost destul de rapida, astfel incât in spectaculoasele sale aparitii publice de mai târziu a fost alert si – cel putin aparent – sanatos. Totusi, de pe la jumatatea anului trecut Jobs a inceput sa apara tot mai rar in public, iar zvonurile spuneau ca e tot mai slab si mai obosit. Apple a refuzat sa raspunda jurnalistilor, iar Jobs a declarat ziarului New York Time ca desi problemele sale de sanatate nu sunt tocmai simple, nu se pune problema unei recidive in privinta cancerului si ca viata nu-i este amenintata. Interviul a fost telefonic, asa ca zvonurile au continuat si au culminat cu un necrolog de 2.500 de cuvinte publicat din greseala de Bloomberg, in care vârsta si cauza decesului nu erau completate. Jobs a glumit pe tema aceasta, citându-l pe Mark Twain („stirile despre moartea mea sunt exagerate”).
Insa când s-a anuntat ca Jobs nu va sustine traditionala prezentare la MacWorld 2009 (in decembrie), lucrurile nu mai puteau ramâne ascunse, asa ca Jobs a precizat pe situl companiei ca sufera de un dezechilibru hormonal, dar tratamentul merge bine si asa mai departe.
Insa pe 15 ianuarie seful de la Apple a anuntat ca problemele sale de sanatate s-au dovedit a fi ceva mai complicate si ca se retrage temporar de la conducerea companiei, urmând sa revina la sfârsitul lunii iunie. Evident ca zvonurile s-au intensificat, cu atât mai mult cu cât Apple a refuzat sa ofere orice fel de detalii pe motivul ca este vorba de „chestiuni personale”. Problema este ca interesul nu venea doar din partea presei axate pe viata celebritatilor, ci si dinspre lumea businessului, pentru care Jobs este un adevarat semizeu. Reactia bursei a fost contradictorie, dar Apple a mers bine si fara Jobs, obtinând chiar cresterea veniturilor in prima jumatate a anului (spre deosebire de majoritatea companiilor de IT), iar rezultatul net a fost o crestere semnificativa a pretului actiunilor.
Jobs s-a tinut de promisiune si a fost zarit zilele trecute in campusul Apple din Cupertino de un reporter de la Reuters. Purtatorii de cuvânt ai companiei au evitat din nou raspunsurile clare, dar Wall Street Journal a publicat o stire conform careia Jobs a facut un transplant de ficat cu doua luni in urma, fara insa sa precizeze vreo sursa. Suficient insa pentru o multime de reporteri, care au reusit in timp record sa identifice spitalul din Memphis unde a avut loc interventia si sa puna o asemenea presiune pe medici, incât acestia au admis – contrar uzantelor – ca Jobs a suferit operatia si ca „prognosticul este excelent”. Intâmplator sau nu, stirile privind transplantul au coincis cu lansarea noului iPhone 3GS, iar Apple se lauda ca a vândut un milion de unitati in primele trei zile – un succes care se pare ca a atenuat ingrijorarea investitorilor.
Insa mediul de afaceri este teribil de suparat pe Apple pentru ca nu a oferit informatiile privind starea sanatatii lui Steve Jobs. Da, sunt probleme personale, insa Apple este o companie publica, care se tranzactioneaza si care este obligata prin lege sa ofere orice informatie relevanta privind situatia firmei. Poate ca pentru un milion de alte companii fisa medicala a directorului general nu ar fi considerata „relevanta”, insa in acest caz lucrurile stau altfel: pentru foarte multa lume Jobs este Apple. Nu este doar un executiv, este sufletul firmei pe care a dus-o la succes si pe care apoi a salvat-o de la faliment pentru a o aduce din nou pe culmile gloriei. Insa supararea va trece si, in cele din urma, Apple va iesi din nou in avantaj, pentru ca a dovedit in sase luni ca poate sa functioneze chiar si fara Jobs – hranindu-se insa din viziunea sa.
Nu se stie ce va urma. Se speculeaza ca Apple va lansa in aceasta toamna cel putin un produs revolutionar (poate chiar mult-asteptatul „tablet computer”) si unii presupun ca lansarea a fost amânata pentru ca Jobs sa poata sa-si faca celebrul truc cu „one more thing”. O alta varianta este ca, inevitabil, Jobs nu va mai putea sa conduca activitatea companiei si ca i se pregateste o functie de presedinte, din care va interveni doar in chestiunile strategice. In fine, se spune ca Jobs este atât de atasat de functia sa de CEO, incât orice miscare a board-ului l-ar afecta atât de mult incât... Nu, cu inima sta bine.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro