Sex, droguri si scurgerea de petrol

Postat la 17 mai 2010 18 afişări

“Katrina lui Obama”. Asta a fost expresia folosita de unii specialisti si canale media, in incercarea de a arunca vina scurgerii de petrol din Golful Mexic pe umerii administratiei. O ineptie, fireste. O analiza a Associated Press asupra actiunilor administratiei Obama cu privire la dezastru a relevat “putine asemanari” cu raspunsul haotic la uraganul Katrina.

Parca nu se pot compara cu nimic altceva acele zile ingrozitoare in care toata lumea, cu exceptia cercului din jurul lui Bush, parea constienta de catastrofa umana din New Orleans. Totusi exista o trasatura comuna a celor doua cazuri, Katrina si accidentul din Golful Mexic: colapsul competentei si al eficientei guvernului, care a avut loc in mandatul administratiei Bush.
Povestea prabusirii platformei petroliere Deepwater Horizon inca nu e foarte clara. Dar este deja evident atat ca British Petroleum nu a luat masurile necesare, cat si ca autoritatile federale nu au facut niciun efort sa se asigure ca aceste precautii sunt luate.

De ani de zile, Agentia de Administrare a Mineralelor, divizia Departamentului Internelor care supervizeaza forajele in golf, a minimalizat riscurile de mediu asociate cu forajele. Nu a cerut un sistem de rezerva prin care un foraj sa poata fi oprit, desi sistemul este obligatoriu in mare parte din restul lumii si in ciuda faptului ca propriii sai angajati au declarat ca asa ceva ar fi necesar. A oferit exceptii, pentru multi sondori care operau in larg, de la cerinta de a intocmi planuri de reactie la eventuale deversari masive de petrol. Si in special a permis companiei BP sa opereze platforma Deepwater Horizon fara o analiza de mediu detaliata.


Sigur, niciuna dintre acestea, poate cu exceptia ultimei exceptii - oferita la inceputul administratiei Obama - nu surprinde pe cineva care a urmarit istoricul Departamentului de Interne in mandatul administratiei Bush.

Pentru ca administratia Bush a fost intr-o mare masura condusa de industriile extractive - si nu ma refer doar la interesele lui Dick Cheney. Managementul acestui minister a fost oferit lobbistilor din domeniu, in special lui J. Steven Griles, un lobbist al industriei miniere care a devenit ministru adjunct si a condus efectiv ministerul. (In 2007 Griles a pledat vinovat la acuzatia ca ar fi mintit Congresul cu privire la legaturile sale cu Jack Abramoff.)

Dat fiind istoricul, nu e surprinzator ca Agentia de Administrare a Mineralelor a devenit subordonata industriei petroliere - desi ce s-a petrecut cu adevarat intrece orice imaginatie. Potrivit relatarilor inspectorului general din minister, abuzurile de la Agentie au mers dincolo de orice influenta malefica: a existat "o cultura de abuzuri substantiale si promiscuitate" - cocaina, relatii sexuale cu reprezentantii industriei si multe altele. Protectia mediului a fost probabil ultimul lucru la care se gandeau angajatii guvernamentali.

Nici presedintele Barack Obama nu e complet nevinovat de actuala scurgere de petrol. Dupa cum am zis, BP a primit o scutire de mediu pentru Deepwater Horizon dupa ce Obama a ajuns presedinte. Este adevarat ca era la Casa Alba doar de doua luni si jumatate si ca Senatul nu a vrut sa-l confirme pe noul sef al Agentiei decat patru luni mai tarziu. Dar faptul ca administratia nu a avut timp sa-si puna apostila pe agentie ar fi trebuit sa insemne atentie maxima in oferirea de scutiri proiectelor cu posibile riscuri de mediu.

Si degeaba s-au suparat ecologistii cand Obama l-a ales pe Ken Salazar ca ministru. Ei s-au temut ca va fi prea prietenos cu interesele industriei extractive si agricole, ca numirea sa nu ar insemna o ruptura brusca de politicile administratiei Bush - si in cel putin un caz se pare ca au avut dreptate. Oricum, acum e momentul sa se produca acea ruptura - si nu ma refer aici doar la curatenia necesara in interiorul Agentiei. Ce trebuie sa se schimbe cu adevarat este intreaga noastra atitudine fata de guvernare. Necazurile din acest minister nu erau unicele - ele erau parte a unui model extins, care a produs si esecul in reglementarea activitatii bancilor si transformarea Agentiei de Administrare a Asistentei Federale (FEMA), un organism foarte apreciat in mandatul Clinton, intr-o gluma sinistra. Iar tema comuna a tuturor acestor povesti este degradarea guvernarii eficiente de catre ideologia antiguvernamentala.

Obama intelege asta: in discursul tinut recent la Universitatea Michigan a aparat cu elocinta guvernul, declarand printre altele ca "guvernul este cel ce asigura ca minele se conformeaza standardelor de siguranta si ca scurgerile de petrol sunt curatate de catre companiile care le-au provocat".

Totusi, ideologia antiguvernamentala ramane prea prevalenta in ciuda haosului pe care l-a provocat. De fapt, ea trece printr-un reviriment, odata cu cresterea miscarii Partidelor de ceai, a nemultumitilor de actuala administratie. Daca exista o raza de speranta in dezastrul din Golf este ca ar putea sa serveasca drept semnal de alarma ca avem nevoie de politicieni ce cred in buna guvernare - pentru ca sunt unele lucruri pe care doar guvernul le poate face.

Urmărește Business Magazin

/opinii/sex-droguri-si-scurgerea-de-petrol-6120726
6120726
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.