CEO-ul Enel: Guvernul de la Bucuresti nu a reactionat pozitiv la prezenta noastra in Romania
In cadrul conferintei de presa pentru anuntarea rezultatelor financiare pentru 2009, CEO-ul Enel, Fulvio Conti, a acuzat guvernul de la Bucuresti ca nu a reactionat pozitiv la prezenta Enel in Romania.
"Va trebui sa facem presiuni la guvernul de la Bucuresti, deoarece suntem prezenti in Romania de sase ani si inca suferim din cauza ca CFR nu ne plateste facturile sau ca piata de productie este impartita intre clienti predefiniti", a spus Fulvio Conti. La impartirea pietei intre actori predefiniti, Fulvio Conti se refera probabil la impartirea pietei de productie intre cele doua companii de stat pe cale de a fi constituite, Electra si Energetica, dar s-ar putea referi si la atribuirea directa a contractelor mari de furnizare care exclude din scena jucatori precum marii furnizori.
Veniturile Enel in Romania in 2009 au fost de 850 de milioane de euro, in crestere cu 20% fata de anul trecut, iar EBITDA a ajuns la 154 milioane de euro, fata de 121 de milioane de euro anul trecut. Rezultatele se refera la toate diviziile din Romania, inclusiv Electrica Muntenia Sud.
"Ne pare rau de atitudinea Guvernului de la Bucuresti pentru ca Romania este o piata foarte interesanta, avem 30% cota de piata pe distributie si incercam sa o dezvoltam si de asemenea incercam sa dezvoltam parta de productie", a mai spus Conti. Partea de productie a companiei se ocupa deocamdata de un proiect de energei eoliana (cumparat in urma cu doi ani de la Blue Line), in conditiile in care proiectul pentru centrala pe gaz de la Galati, in parteneriat public privat cu guvernul roman, nu a mai avansat deloc de mai bine de un an. In aceeasi situatie se afla si reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, unde guvernul inca nu a decis ce procent va detine si care va fi cota partenerilor privati.
Veniturile diviziei internationale a Enel, care include si operatiunile din Romania, au crescut anul trecut 17,7%, de la 4,7 miliarde euro la 5,54 miliarde euro, iar EBITDA a avansat cu 36,4%, la 1,42 miliarde euro, se arata in raportul financiar pentru 2009 al grupului italian de utilitati.
"Aceasta crestere este datorata avansului veniturilor in Europa Centrala cu 221 milioane euro, in Sud Estul Europei cu 147 milioane euro (in mare parte ca urmare a perioadei diferite de consolidare pentru Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia) si in Rusia cu 464 milioane euro", se mai arata in raport.
Cresterea EBITDA a fost generata de majorarea marjelor in Europa Centrala cu 130 milioane euro, in Rusia cu 176 milioane euro si in Sud Estul Europei cu 74 milioanee de euro. Enel este prezent din 2005 pe piata distributiei si furnizarii de electricitate, cand a preluat de la stat doua companii de profil, Electrica Banat si Electrica Dobrogea. In 2008 grupul italian a preluat si Electrica Muntenia Sud, care alimentaeaza cu energie Capitala.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro