Atentatul de la Boston: ancheta începe să ia o turnură politică (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 21 aprilie 2013 42 afişări

Oficiali din Departamentul Securităţii Interne al SUA au decis, în ultimele luni, să refuze acordarea cetăţeniei americane pentru Tamerlan Ţarnaev, unul dintre cei doi suspecţi în atentatul de la maratonul din Boston, din cauza anchetării sale de către FBI în 2011.

Atentatul de la Boston: ancheta începe să ia o turnură politică (VIDEO)

Informaţia are ca sursă oficiali federali citaţi de New York Times şi dezminte astfel relatările conform cărora cererea de acordare a cetăţeniei pentru Tamerlan Ţarnaev nu ar fi fost aprobată din cauza unui episod din 2009 când acesta a fost arestat pentru scurt timp pentru că şi-a bătut prietena.

Fratele mai mic al lui Tamerlan, Djohar Ţarnaev, celălalt suspect, a primit cetăţenia americană în septembrie 2012. Ambii fraţi aveau permis de şedere permanentă în SUA de cel puţin cinci ani - condiţia pentru ca o solicitare de acordare a cetăţeniei să fie luată în considerare. Cei doi, împreună cu tatăl şi mama lor, au venit în SUA în 2002, depunând cerere de azil pe motiv că se tem pentru viaţa lor, la fel ca şi alţi cetăţeni ruşi de origine cecenă în acei ani.

Oficiali federali au confirmat că FBI l-a intervievat pe Tamerlan Ţarnaev în ianuarie 2011, în urma unei solicitări a guvernului rus, care suspecta că respectivul are legături cu teroriştii ceceni.

Informaţia despre refuzul de a-i acorda lui Ţarnaev cetăţenia americană este menită să contracareze criticile care au apărut în mediile republicane la adresa FBI, pe motiv că după investigarea lui Ţarnaev în 2011, acesta a fost lăsat nesupravegheat, ceea ce i-a permis ulterior să conceapă şi să execute atentatul de la maratonul din Boston din această săptămână.

La vremea respectivă, FBI nu a găsit nimic suspect în comportamentul şi acţiunile lui Ţarnaev şi au închis cazul, comunicând guvernului rus rezultatul investigaţiei. Motivaţia guvernului rus de a cere anchetă s-a bazat pe "informaţii că Ţarnaev ar fi devenit din 2010 un adept al islamismului şi că ar fi avut intenţia să plece din SUA în Cecenia, spre a se alătura unor grupări militante".

Fapt e că, potrivit multiplelor mărturii adunate de presa americană de la cunoştinţele lui Tamerlan Ţarnaev, acesta a devenit vizibil mult mai religios, şi-a lăsat barbă, iar soţia lui, americancă convertită la islam, a început să poarte văl islamic. Din august 2012 datează contul de YouTube care i se atribuie şi unde apar clipuri jihadiste, clipuri despre religia islamică şi muzica lui Timur Muţuraev, cunoscut folkist cecen, promotor al luptei pentru independenţa Ceceniei faţă de Rusia.

Timur Muţuraev - "Să ne consacrăm viaţa jihadului":

 

Ancheta actuală asupra motivaţiilor care i-au împins pe fraţii Ţarnaev să comită atentatul de la Boston ar putea fi crucială pentru încercarea administraţiei Obama de a impune reforma legislaţiei privind imigraţia. O parte dintre membrii republicani ai Congresului consideră deja că reforma, care include o facilitare a accesului la cetăţenia americană pentru imigranţii ilegali, ar trebui oprită până ce ancheta va clarifica dacă sistemul de securitate existent în prezent este sau nu capabil să asigure protecţia Americii de imigranţii cu intenţii teroriste.

Tamerlan Ţarnaev şi-a prezentat documentele pentru solicitarea cetăţeniei după ce s-a întors dintr-o călătorie în Rusia (ianuarie - iulie 2012), călătorie despre care tatăl său, Anzor Ţarnaev, a declarat că a fost făcută pentru reînnoirea paşaportului rusesc, iar vecinii intervievaţi de Time spun că Tamerlan şi-a petrecut aproape tot timpul ajutându-l pe tatăl său la lucrările de reparaţii şi remodelare a locuinţei acestuia din urmă, care voia s-o transforme în salon de frumuseţe sau parfumerie.

Vizita lui Tamerlan Ţarnaev s-ar fi limitat deci la oraşul Makhachkala din Daghestan, unde familia Ţarnaev a locuit din 1999 până în 2002, când a emigrat în SUA. Anzor Ţarnaev a plecat la Makhachkala cu puţin timp înainte de vizita fiului şi a rămas acolo definitiv, afirmând că a plecat din SUA "ca să moară acasă", fiind suferind de hematom cerebral. Alte surse susţin că Tamerlan Ţarnaev ar fi călătorit şi în Cecenia vecină, deşi, dacă ar fi avut intenţia de a lua legătura cu grupări jihadiste, nu era nevoie să se deplaseze în Cecenia, dat fiind că Daghestanul este şi el o zonă frecventată de astfel de grupări.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/atentatul-de-la-boston-ancheta-incepe-sa-ia-o-turnura-politica-video-10776035
10776035
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.