Primăria Oradea investeşte peste 32 mil. euro în construirea a două pasaje subterane

Autor: Laurentiu Cotu Postat la 21 octombrie 2024 17 afişări

Primăria Oradea investeşte peste 32 mil. euro în construirea a două pasaje subterane

Primăria Oradea a publicat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) anunţul de participare pentru execuţia lucrărilor de construcţie pentru pasajele de la Gară şi Magazinul Crişul, valoarea estimată a celor două proiecte fiind de aproximativ 159,8 mil. lei (peste 32 mil. euro), fără TVA.

Primul proiect de investiţii vizează zona de la Pasajul Magheru până după Magazinul Crişul. Prin acest proiect se va crea o bandă dedicată pentru tramvaie şi autobuze, prin realizarea unui pasaj subteran în intersecţia dintre B-dul Magheru, str. Republicii, str. Braşovului şi str. Louis Pasteur (zona Magazinului Crişul). De asemenea, se va reabilita suprafaţa carosabilă, iar spaţiile pietonale şi trotuarele aferente se vor mări. Totodată, vor fi realizate piste de biciclete, potrivit unui comunicat de presă transmis de primăria Oradea.

Tot în cadrul acestui proiect se va reabilita piaţeta pietonală din B-dul Magheru, se vor moderniza staţiile de tramvai şi autobuz, se va reabilita reţeaua de utilităţi, şi se va amplasa mobilier urban, coşuri de gunoi şi rastele pentru biciclete. De asemenea, se vor înlocui stâlpii de susţinere a firului de contact al tramvaielor şi stâlpii de iluminat.

Cel de-al doilea proiect de investiţii vizează zona cuprinsă între Magazinul Crişul (din dreptul Parcului Petofi) şi Gara Oradea (str. Sf. Ladislau). Această etapă prevede realizarea unei benzi dedicate pentru tramvai şi autobuz, prin construirea unui pasaj subteran în zona staţiei de cale ferată Gara Centrală Oradea. Astfel, traficul rutier va intra prin subteran, iar tramvaiul şi autobuzele vor circula la nivelul solului.

Proiectul mai prevede reamenajarea zonei din faţa Gării Oradea, prin crearea unei piaţete publice deasupra pasajului subteran rutier şi a unei zone intermodale în Piaţa Bucureşti (nod între următoarele tipuri de transport: feroviar, tramvaie, autobuze regionale, autobuze OTL, taxi), potrivit comunicatului de presă transmis de primăria Oradea. Tot în această etapă se vor reabilita suprafaţa carosabilă şi trotuarele aferente străzii Republicii, se vor moderniza staţiile de tramvai şi autobuz, se vor înlocui stâlpii de susţinere a firului de contact şi stâlpii de iluminat, şi se va amplasa mobilier urban, coşuri de gunoi şi rastele pentru biciclete.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pasaje subterane,
construire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.