Cum a revenit România pe radarul Fortress?

Autor: Bogdan Alecu Postat la 22 septembrie 2023 213 afişări

Fortress REIT a cumpărat în 2021 centrul logistic ELI Park 1 din Chitila de la Element Industrial şi Dedeman. Dacă în Polonia sud-africanii deja au prezenţă în patru oraşe, în România încă analizează piaţa.

Sectorul logistic al pieţei locale devine tot mai atractiv în faţa fondurilor mari de investiţii, iar sud-africanii de la Fortress se uită către portofoliul logistic al Globalworth din România, potrivit datelor din piaţa imobiliară. Fondul de investiţii Fortress din Africa de Sud, care deţine aproape 24% din acţiunile NEPI-Rockcastle, cel mai mare dezvoltator de malluri şi centre comerciale din România, şi-a făcut intrarea pe piaţa locală de logistică prin achiziţionarea noului proiect ELI Park 1 de lângă Bucureşti (50.000 mp) de la Element Industrial/Pavăl Holding, într-o tranzacţie de aproximativ 30 mil. euro. Dacă o astfel de tranzacţie ar avea loc între Fortress şi Globalworth, valoarea semnată ar putea fi între 250 şi 300 mil. euro, având în vedere că la 31 decembrie 2022 portofoliul Globalworth, fără a lua în calcul şi Mureş City Logistics din Târgu-Mureş, era evaluat potrivit raportului companiei la la 253,8 logistic şi industrial local.

Recordul anterior datează din 2015, atunci când P3 a cumpărat Europolis Park de la CA Immo cu 120 mil.

euro. Invitat în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF & CEC Bank, Marian Popa, managing director pentru Globalworth România, explica după o întrebare cu privire la investiţiile realizate aproape exclusiv în industrial din ultimii ani că „Globalworth nu se transformă într-o companie de industrial, ci vorbim de o închiriere de spaţii, de birouri, logistice sau industriale, mai sofisticate - birouri mai simple, dar cu îmbunătăţiri tehnice - cele logistice. Cererea şi dezvoltarea de logistică în ultimii 10 ani au avut o emfază mult mai mare decât cea de birouri, motiv pentru care s-a continuat această dezvoltare atât în regie proprie, cât şi sub forma unor societăţi mixte formate cu partenerii noştri şi care an de an au avut o creştere corespunzătoare, dar şi o cerere corespunzătoare, care fac logice aceste investiţii“. În opinia directorului pentru România al Globalworth, potenţialul industrial de pe plan local va fi accelerat, în condiţiile în care construcţia de noi autostrăzi, precum autostrada Moldovei, va permite producătorilor să aibă un acces mai facil către forţa de muncă din zonă. El a subliniat că pe piaţa locală Globalworth va continua să investească atât în birouri, cât şi în industrial şi logistic. În Africa de Sud portofoliul de industrial şi logistică al Fortress a ajuns la peste 591.000 mp suprafaţă brută închiriabilă (GLA) şi un contract mediu pe o perioadă de 1,9 ani şi un grad de neocupare raportat la suprafaţă de 7,4%.

În Europa Centrală şi de Est Fortress are un portofoliu de aproape 144.000 mp centre logistice în patru oraşe din Polonia, plus lângă Bucureşti – ELI Park I de 50.000 mp. Durata medie a contractelor este de 4,3 ani la mijloc de 2023, iar gradul de neocupare este de 3,8%. Sud-africanii au planuri de investiţii concrete în Polonia - în Lodz construiesc încă 53.000 mp, din care 28.500 mp urmează să închirieze către Notino pentru o perioadă de 10 ani, iar în Bydgoszcz investesc în panouri fotovoltaice pe Hall E care are şi o suprafaţă de
10.359 mp.

Steven Brown, CEO al Fortress REIT Limited, spunea în 2021 că „pentru noi, România este una dintre cele mai interesante pieţe în ceea ce priveşte investiţiile în logistică pe termen lung, la nivel global, datorită potenţialului ridicat de creştere industrială şi a consumului, precum şi datorită proximităţii faţă de Europa de Vest. Aici, vedem o piaţă în plină dezvoltare cu nenumărate oportunităţi de investiţii imobiliare pentru Fortress. Suntem selectivi şi intenţionăm să ne creştem portofoliul de depozitare de înaltă calitate din Europa Centrală şi de Est (CEE), în următorii ani“. Piaţa achiziţiilor de proiecte industriale a fost dominată în ultimii ani de CTP, cel mai mare dezvoltator şi proprietar de spaţii logistice şi industriale din România şi Europa continentală, cu un total de 2,5 mil. mp suprafaţă închiriabilă. CTP a cumpărat în 2021 o serie de proiecte industriale de la Zacaria, cu un total de 110.000 mp, depozitele FM Logistic de aproape 100.000 mp, proiectul Mobexpert de la Tg.-Mureş dar şi cel de lângă Bucureşti.  Element Industrial şi Dedeman, care au dezvoltat împreună parcul logistic ELI Park 1 din Chitila, au parafat vânzarea proiectul din nord-vestul Capitalei către fondul de investiţii sud-african Fortress REIT. Fortress este şi cel mai mare acţionar al NEPI-Rockcastle, principalul proprietar de malluri şi centre comerciale din România. Mai mult, Steven Brown, CEO-ul Fortress, este şi director nonexecutiv în cadrul NEPI-Rockcastle. Aceasta este şi a doua “ieşire” a celor de la Fortress în afara pieţei sud-africane de logistică după Polonia, ELI Park 1 fiind primul centru logistic cumpărat de sud-africani cumpărat în România şi al doilea din regiunea Europei Centrale şi de Est. „România, alături de ţările Europei Centrale şi de Est, este una dintre cele mai dinamice şi interesante propuneri de investiţii pe termen lung din logistică şi depzitare la nivel global datorită potenţialului ridicat de creştere a consumului şi cererii de spaţii industriale, alături de proximitatea faţă de Europa de Vest. Piaţa este într-o fază de dezvoltare cu foarte multe oportunităţi pentru investiţii din partea Fortress. P măsură ce competiţia din economiile avansate ale Europei de Vest este determinată de comerţul online, creşterea din Europa Centrală şi de Est va continua în următoarele decenii”, explică Steven Brown, CEO al Fortress REIT.

Strategia pe termen lung a Fortress este de a avea o treime retail la nivel de portofoliu şi două treimi logistică atât în Africa de Sud cât şi în Europa.

“Suntem selectivi şi intenţionăm să extindem portofoliul nostru de depozite de înaltă calitate la nivelul Europei Centrale şi de Est în următorii ani. Anul acsta am mai cumpărat primele centre logistice în Polonia, două parcuri din Bydgoszcz şi Stargard”, a spus Steven Brown. Fortress REIT este cel mai mare proprietar şi dezvoltator de spaţii logistice din Africa de Sud şi deţine inclusiv un portofoliu de retail. Este cel mai mare acţionar al NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri şi centre comerciale din Europa Centrală şi de Est. Fortress a intrat recent şi pe piaţa logistică din Polonia prin achiziţia a două parcuri logistice şi pe piaţa din România prin achiziţia ELI Park 1.

CBRE România a asistat companiile româneşti Element Industrial şi Pavăl Holding în vânzarea primului lor proiect logistic, ELI Park 1, dezvoltat în nordul Bucureştiului, în zona Chitila-Buftea. Tranzacţia a fost coordonată de o echipă comună din partea vânzătorului alcătuită din Diana Nanu şi Alexandra Popa de la Element Group alături de Karina Pavăl şi Narcisa Stanimir reprezentând Pavăl Holding, asistată de compania de consultanţă imobiliară CBRE Romania, condusă de Mihai Patrulescu, şi experţii legali de la Kinstellar, reprezentată de Alexandru Mocănescu. De asemenea, din partea cumpărătorului, tranzacţia a fost coordonată de către Steven Brown, Howard Penny şi Maciej Tuszynski de la Fortress, asistaţi de Bogdan Papandopol, împreună cu Perry Zizzi, de la Dentons, Cushman & Wakefield Echinox, condusă de Tim Wilkinson, şi PWC, condusă de Cornelia Bumbacea. ELI Park 1 a fost dezvoltat în joint-venture de Element Industrial, un business dezvoltat de investitorul Ionuţ Dumitrescu, şi Paval Holding, fondul de private equity fondat de antreprenorii Dragoş şi Adrian Pavăl, care deţin businessul Dedeman. Proiectul, localizat la o distanţă de 4 km de centura Bucureştiului, cu acces direct la un drum naţional cu patru benzi, DN 7, găzduieşte chiriaşi importanţi precum Arctic, Paste Băneasa, Décor Floor, Mobilier 1, Euro Games Technology, NOVOMATIC şi Kalapod.

Eli Park 1 este deservit de câteva linii de transport în comun şi este localizat la o distanţă de 4 km de centura Bucureştiului, cu acces direct la un drum naţional cu patru benzi, DN 7. Arctic şi-a stabilit centrul de distribuţie în prima fază a Eli Park 1, ocupând o suprafaţă de 20.000 mp. Principalele avantaje sunt accesul facil către nordul şi centrul Bucureştiului şi amplasarea într-o zonă cu excedent de forţă de muncă (Chitila/Buftea). Eli Park 1 este dezvoltat în parteneriat de Element Industrial şi grupul Dedeman în zona Chitila-Buftea ce se prefigurează drept noul pol logistic de proximitate al Capitalei. Compania este unul dintre cei mai tineri jucători pe piaţa spaţiilor logistice. Dezvoltatorul are în lucru o serie de proiecte sub brandul Eli Parks, parcuri logistice cu suprafeţe între 50 şi 60.000 mp, în Bucureşti, Craiova, Bacău, Târgovişte sau Timişoara, precum şi depozite cu suprafeţe mai mici, grupate sub denumirea Eli Xpress.   

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.