Dupa ce a stabilit un record prin vanzarea cladirii de birouri Ame¬rica House, seful GTC Romania, Shimon Galon, se declara increzator si in piata spatiilor comerciale si cea rezidentiala, care atrag cea mai mare pondere din investitiile dezvoltatorului.
“Oamenii stau in niste apartamente mici si urate.” Astfel argumenteaza directorul Globe Trade Center Romania, Shimon Galon, increderea pe care o are in segmentul rezidential in ciuda scaderii numarului de tranzactii si a stagnarii sau chiar a reducerii inregistrate de preturile apartamentelor noi. Rezidentialul a ajuns, de altfel, sa reprezinte cea mai mare pondere in investitiile dezvoltatorului din Romania. Cele trei proiecte lansate pe piata, FeliCity Residentials, Rose Garden si Garden of Eden, vor avea nevoie in total de investitii estimate deocamdata la circa 430 de milioane de euro.
Galon sustine ca anul in curs a fost mai bun decat 2007 in ciuda scaderii semnificative a numarului de tranzactii. “Numarul apartamentelor vandute catre utilizatorii finali a fost mai mare anul acesta, dar nu a putut compensa disparitia investitorilor. Pe de alta parte, veniturile din 2008 sunt mai bune”, spune Galon, explicand ca preturile la care vinde catre utilizatorii finali sunt mai mari decat cele pe care le-a obtinut in momentul vanzarii catre investitori, respectiv catre cumparatorii care achizitioneaza mai multe apartamente cu scopul de a le revinde ulterior cu profit.
Preturile apartamentelor din primele doua proiecte rezidentiale ale GTC, Rose Garden si FeliCity, au fost majorate in ultimul an, dezvoltatorul acoperindu-si in mare parte investitia prin vanzarea a peste jumatate din cele aproximativ 2.000 de locuinte, cat insumeaza proiectele.
Spre exemplu, in cazul Rose Garden, cel mai avansat proiect rezidential al GTC Romania, preturile au fost majorate in ultimul an cu aproximativ 25%, la 1.900 de euro pe metrul patrat plus TVA. GTC a atras in dezvoltarea celor doua proiecte si compania imobiliara Deutsche Bank Asset Management, care detine participatii in cadrul ambelor proiecte, asigurand astfel o parte din finantarea necesara.
Daca prezentul nu este la fel de bun precum trecutul, Shimon Galon se foloseste de viitor pentru a explica lansarea unui al treilea proiect rezidential, Garden of Eden, proiect care va avea un numar de apartamente cat primele doua: “Economia va creste in continuare, iar oamenii vor avea nevoie de locuinte noi. Intr-un oras ca Bucuresti, in fiecare an sunt finalizate cateva mii de apartamente; diferenta este enorma fata de alte orase din Europa”.
Prima faza din Garden of Eden, care include 210 apartamente, se va finaliza in 2010, anul viitor urmand sa aduca finalizarea primului proiect rezidential al GTC, Rose Garden, dar si a proiectului de birouri City Gate, prevazut sa fie terminat in ultimul trimestru din 2009. Birourile au reprezentat pana acum specialitatea dezvoltatorului, care a vandut primele doua cladiri, Europe House si America House, pentru aproape 150 de milioane de euro, vanzarea ultimei stabilind si un record in ceea ce priveste randamentul scazut pe care investitorul l-a acceptat. Cu cat randamentul de investitie este mai redus, cu atat pretul obtinut de vanzator este mai bun, America House fiind achizitionata anul trecut la un randament de 5,6% de catre o divizie a grupului financiar francez Natixis.
Randamentele pentru posibilii cumparatori au crescut insa in acest an cu circa doua procente pe toate cele trei segmente - spatii de birouri, centre comerciale si spatii logistice, potrivit unui studiu intocmit de catre CB Richard Ellis la nivel regional. Urmatoarele luni ar urma, in opinia consultantilor imobiliari, sa aduca o continuare a cresterii randamentelor de investitii, ceea ce se traduce prin preturi mai mici oferite pentru proprietatile imobiliare aflate la vanzare. “Pe segmentul cladirilor de birouri, preturile proprietatilor aflate la vanzare sunt deocamdata in continuare ridicate”, constata Mihai Roman, managing partner al biroului local al fondului austriac Europolis, fond care a achizitionat Europe House in 2003, intr-o tranzactie estimata la peste 26 de milioane de euro. In tot cazul, Shimon Galon considera ca segmentul spatiilor de birouri prezinta cele mai mari oportunitati in acest moment, cu conditia insa ca amplasamentele proiectelor dezvoltate sa fie cat mai centrale: “Piata de birouri din Bucuresti va merge bine mult timp de acum incolo, sunt multe companii care se dezvolta si care au nevoie de spatiu”. City Gate, care va avea spatii inchiriabile de 40.000 de metri patrati, este dezvoltat in parteneriat cu Bluehouse si amplasat in Piata Presei Libere, in fata centrului expozitional Romexpo. Cele doua cladiri care compun proiectul au fost inchiriate deja in proportie de peste 80%, potrivit ultimelor informatii disponibile, companii precum Microsoft sau casa de avocatura Salans numarandu-se printre chiriasii viitori ai proiectului.
Contextul general al segmentului de birouri nu se profileaza a fi favorabil; consultantii imobiliari estimeaza ca gradul de neocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti se va majora anul viitor la circa 5%, de la aproximativ 3% in prezent, ca efect al crizei financiare. “Un dezvoltator care credea ca va inchiria 15.000 de metri patrati la anul se insala, va inchiria cel mai probabil 10.000 de metri; companiile sunt mai precaute acum”, spune Catalina Jigman, head of global corporate services in cadrul CBRE Eurisko. Ea considera insa ca intarzierea sau amanarea unor proiecte ar urma sa mentina ridicata cererea de spatii de birouri, in contextul in care necesarul este estimat la circa 1,9 milioane de metri patrati spatii de birouri clasa A, de circa doua ori mai mult decat in prezent.