Piaţa imobiliară, în uşoară creştere în 2013
Valorile proprietăţilor imobiliare din România au continuat să scadă şi în ultimul an, dar într-un ritm mai temperat, presiuni mai accentuate fiind asupra terenurilor pentru dezvoltare, care au scăzut cu aproximativ 6% în ultimele 12 luni, potrivit unei analize realizate de compania independentă de evaluări Darian DRS. Spre deosebire de acestea, terenurile agricole şi-au continuat aprecierea, creşterea din ultimii doi ani fiind de aproximativ 50%.
Dacă în ultimii cinci ani preţurile apartamentelor vechi au înregistrat la nivel naţional scăderi de aproximativ 41% - cu diminuări ale valorilor şi de 25% pe an, în perioada de început a crizei - în ultimul an scăderea a fost de doar 2%.
Pe primul loc în clasamentul preţurilor la apartamentele vechi se află Capitala, cu o medie de 957 euro/mp, urmată îndeaproape de Cluj-Napoca cu 954 euro/mp, pe locul trei situându-se Timişoara cu 862 euro/mp.
Comparativ cu perioada de început a crizei, preţurile apartamentelor vechi au scăzut în Bucureşti cu aproximativ 63%, scăderea moderându-se în ultimele 12 luni, fiind de aproximativ jumătate de punct procentual.
Preţurile apartamentelor noi la nivelul întregii ţări au înregistrat o scădere uşor mai redusă decât a celor vechi, de la începutul crizei diminuarea fiind de aproximativ 35%, iar scăderea în ultimele 12 luni de aproximativ 1%.
Capitala deţine supremaţia şi în ce priveşte preţurile apartamentelor noi, preţul mediu fiind de aproximativ 1.138 eur/mp (singurul oraş cu preţuri de peste 1.000 eur/mp), în scădere cu aproximativ 44% faţă de perioada de început a crizei şi cu aproximativ 0,3% mai mici decât în urmă cu 12 luni.
“În viitor tendinţa de scădere a preţurilor se va păstra cel mai probabil şi pe termen mediu, în condiţiile în care economia nu dă semne solide de redresare.
Principalii factori ar putea fi cei determinaţi de limitarea finanţării bancare de programul Prima Casă şi de veniturile insuficient de ridicate ale potenţialilor cumpărători”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian.
Şansa relansării economiei şi implicit şi a pieţei imobiliare constă în relansarea finanţării prin atragerea fondurilor europene în bugetul 2014 – 2020, asanarea pierderilor din economie, transparenţa în utilizarea fondurilor bugetare şi eficientizarea investiţiilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro