A treia ratare la Antibiotice
Pentru a doua oara in doar doi ani, Guvernul schimba iar macazul in procesul de privatizare a Antibiotice, renuntand pe ultima suta de metri la vanzarea ce urma sa aiba loc peste numai doua saptamani. E posibil ca trecerea Antibiotice in maini private sa nu aiba loc nici in 2008.
La acea data, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) - actionarul principal al Antibiotice - a schimbat strategia, hotarand alegerea unui consultant financiar care sa propuna cele mai bune variante de valorificare a pachetului de 53% din actiunile companiei iesene detinut de stat.
Pe final de februarie 2008, dupa cateva saptamani de discutii care au implicat sindicalistii Antibiotice, deputati si autoritati locale, ba chiar si Comisia Europeana, Guvernul a renuntat iarasi la privatizarea producatorului iesean de medicamente.
Desi AVAS insista ca va relansa compania la privatizare, reprezentantii statului nu par a avea o strategie clara. Joia trecuta, dupa ce AVAS a anuntat ca va revoca oferta de vanzare, consultantii statului in acest proces nu stiau care vor fi pasii urmatori.
„Asteptam sa vedem cum actioneaza in continuare AVAS si Guvernul“, spune Bogdan Besliu, director general al filialei din Romania a AT Kearney, consultant financiar in privatizarea Antibiotice.
Statul risca sa ramana actionar al companiei pe parcursul intregului an, dat fiind ca, potrivit unor surse din piata, multi dintre potentialii cumparatori ai fabricii de medicamente si-ar putea pierde interesul din cauza multiplelor discutii si amanari.
„Interes exista, de la firme serioase, de calibru, insa se asteapta solutionarea diferendelor“, sustine Besliu.
Disputele au pornit de la metoda aleasa de AVAS pentru vanzarea pachetului de 53% din actiunile Antibiotice - licitatia cu strigare.
Sindicatele, sustinute si de factori de decizie la nivel local, au contestat vehement aceasta strategie, sustinand ca este nevoie de precizarea, in contractul de vanzare, a unor conditii prin care cumparatorul sa pastreze obiectul de activitate al companiei si sa nu instraineze activele.
„Tot ce ne dorim sunt niste garantii ca aici se vor fabrica tot farmaceutice, iar la licitatia cu strigare aceste garant ii nu exista“, a declarat Vasile Stanga, liderul sindical de la Antibiotice.
De cealalta parte, AVAS sustine ca licitatia cu strigare este cea mai buna metoda si este in totalitate conforma cu cerintele Comisiei Europene.
Potrivit autoritatii, pentru a evita posibilele investigatii, Comisia Europeana (CE) a recomandat autoritatii sa vanda intreprinderea printr-o licitatie desfasurata in conditii concurentiale, sa nu impuna conditii care ar putea reduce pretul de vanzare, firma sa fie vanduta ofertantului care propune pretul cel mai mare.
Orice conditii impuse viitorului cumparator risca astfel sa declanseze o investigatie a autoritatilor de la Bruxelles, iar AVAS se fereste de orice interventie a Comisiei dupa problemele intampinate in vanzarea Automobile Craiova catre Ford.
CE a solicitat Guvernului sa recupereze 27 de milioane de euro de la Automobile Craiova, suma care reprezinta, potrivit oficialilor europeni, ajutor de stat ilegal la privatizarea constructorului auto.
Comisia a constatat ca Romania a impus o serie de conditii pentru asigurarea unui anumit nivel de productie si ocupare a fortei de munca, acceptand in schimb un pret de vanzare mai redus.
In cazul Antibiotice, AVAS s-a gasit intr- o situatie aproape imposibila, fiind practic asaltata din toate partile, mai ales ca sindicalistii obtinusera o decizie judecatoreasca care suspenda hotararea de guvern in baza careia se stabilise strategia de privatizare.
„Antibiotice o sa fie relansata la privatizare, dar mai intai AVAS trebuie sa astepte «limpezirea apelor», timp in care sa reia discutiile cu investitorii“, au spus surse guvernamentale, citate de Mediafax.
Este posibil ca AVAS sa considere ca, dat fiind interesul relativ scazut, potrivit unor surse din piata, pentru achizitia Antibiotice in conditiile date - cu dispute la nivel inalt, dar si intr-un mediu neprielnic la nivelul pietelor internationale - este mai bine sa ia de la capat, pentru a treia oara, privatizarea.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro