Bursa care profita de pe urma crizei

Postat la 05 februarie 2008 16 afişări

Scaderea cotatiilor de pe piata spot, adica piata unde actiunile se tranzactioneaza la preturile momentului, impinge investitorii catre instrumente derivate, pe piata la termen. In aceste conditii ar fi de asteptat ca Sibex, bursa la termen de la Sibiu, sa prospere. Deocamdata insa, investitorii fara experienta se feresc de instrumentele financiare complicate de la Sibiu.

La Bursa de Valori Bucuresti, instrumentele financiare derivate au fost lansate inca de anul trecut, desi fara prea mult succes pana acum. Lipseste insa un lucru important pentru o piata in scadere: vanzarea in lipsa. Adica posibilitatea ca un investitor sa „vanda“ titluri pe care nu le detine, imprumutandu-le de la un detinator, pentru ca apoi sa le rascumpere si sa le returneze. Vanzarea in lipsa este un pariu pe scaderea pretului actiunii, investitorul urmand sa plateasca mai putin la rascumparare si sa iasa in profit.

Un astfel de instrument urmeaza sa fie introdus, cel mai probabil, in cursul acestui an; pana atunci insa, investitorii sunt blocati in „pariurile pe crestere“, care am vazut ca in ultima vreme nu prea au succes. Singurul loc unde se poate miza pe scaderea unor titluri este la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu - Sibex, si anume prin intermediul instrumentelor derivate, contracte la termen (futures), prin care se stabileste cotatia unor actiuni la o data ulterioara.

Valoarea tranzactiilor incheiate in cursul lunii ianuarie la Sibex a depasit 1,4 miliarde de lei (380 de milioane de euro), ceea ce inseamna aproximativ 18 milioane de euro zilnic. Lichiditatea este cea mai ridicata din ultimele opt luni si a depasit-o pe cea a pietei principale de la Bucuresti, unde s-au inregistrat transferuri in valoare de circa 277 de milioane de euro, cu o medie de 13,2 milioane de euro pe zi, mult sub media de 16,5 milioane de euro de anul trecut.

Cifra efectiva a banilor intrati in piata prin aceste contracte este insa mult mai redusa (la Sibiu se tranzactioneaza in marja, adica banii ce sunt blocati pentru incheierea unui contract reprezinta doar 10-20% din total, restul fiind acoperiti de intermediar). Dar lichiditatea este un element foarte important, deoarece inseamna ca investitorii interesati sa deschida o pozitie isi pot gasi un partener de contract. Conform tranzactiilor in marja de unu la zece (depunerea a doar 10% din valoarea contractului), rezulta ca pe piata au fost transferate pana la 38 de milioane de euro, o mare parte a acestora insemnand castig de o parte si pierdere de cealalta.

Volatilitatea mare din ultima luna, cu diferente de 7-8 procente intr-o singura sedinta, i-a obligat pe cei mai multi speculatori sa isi deschida si sa isi inchida pozitiile in aceeasi zi. Evolutia surprinzatoare a pietelor internationale din ultimele saptamani, cu variatii importante datorate stirilor aparute, putea duce la pierderi uriase peste noapte. Un exemplu dat de brokeri este sedinta imediat urmatoare deciziei Rezervei Federale a Statelor Unite de a reduce pentru a doua oara dobanda de referinta in mai putin de doua saptamani. Cei care au pariat pe o revenire a pietelor dupa decizia Fed au pierdut, deoarece micsorarea a venit in paralel cu vestile negative din sectorul privat.

„Ianuarie a adus in prim-plan o perioada prelungita de scaderi drastice ale preturilor derivatelor pe actiuni, tendinta descendenta aducand investitorilor pe pozitii short (de vanzare) castiguri semnificative“, spune Decebal Todarita, purtator de cuvant al Sibex. Spre exemplu, contractele cu active SIF Moldova cu scadenta in martie au pierdut in luna ianuarie 69 de bani/actiune, iar pentru scadenta iunie 75,26 de bani/actiune, spune Todarita. Aceasta se traduce printr-un randament short de 172% in primul caz si de 188% in cel de-al doilea, in decurs de numai o luna.

Numarul contractelor incheiate in prima luna a anului la Sibiu a depasit 422.000, ceea ce inseamna un volum mediu zilnic de peste 20.000 de contracte, cu circa 25% peste media zilnica a anului trecut. Cele mai lichide actiuni au fost tot cele ale SIF 5 Oltenia si SIF 2 Moldova, titlurile cele mai importante ca valoare si de la Bucuresti. Derivatele cu activ suport SIF Oltenia au reprezentat peste 209.000 de contracte, iar cele ale SIF Moldova - 200.000. Cele doua produse derivate reprezinta mai mult de 95% din totalul operatiunilor incheiate.

Segmentul derivatelor financiare a fost tinta predilecta a investitorilor. Pe langa cele doua SIF-uri, un interes in crestere au atras si derivatele pe actiunile Bancii Transilvania, activ cu care au fost incheiate aproape 3.200 de contracte. In cursul lunii ianuarie, actiunile Bancii Transilvania de pe piata la vedere s-au depreciat cu 20%, coborand de la 0,89 lei pana la 0,715 lei. Scaderea, aproape la fel ca si cea a celor doua SIF-uri, este majora pentru un investitor care tranzactioneaza in marja, pierderea sau castigul fiind multiplicate de zece ori.

O lichiditate peste medie a avut si raportul leu/euro, pe acest activ fiind incheiate aproape 2.400 de contracte. Pentru pretul din viitor al aurului au fost realizate 400 de contracte. In ultima sedinta a lunii, moneda europeana a fost cotata la 3,7389 lei pentru scadenta din luna martie, cu doar 0,04 lei mai mult decat cotatia oficiala a valutei din aceeasi zi. Piata futures de la Sibiu vedea, la sfarsitul lunii trecute, cotatia SIF Moldova la 2,77 lei in luna martie si la 2,93 lei in iunie, in timp ce valoarea actiunii la BVB era de 2,71 lei. SIF Oltenia a fost cotata la 3,574 lei pentru scadenta martie si la 3,71 lei pentru iunie, ultimul pret al lunii pe piata spot fiind de 3,48 lei.

Conform cotatiilor din contractele incheiate, piata bursiera nu se va misca foarte puternic intr-o anumita directie in urmatoarele doua luni, desi poate fi observata o usoara crestere. Aceasta nu inseamna insa ca volatilitatea va disparea, iar investitorii la termen nu vor mai avea de lucru. In perioada urmatoare sunt asteptate rezultatele financiare din 2007 ale companiilor, alaturi de decizii macroeconomice cu impact puternic pe piata. Orice stire, indiferent daca are legatura directa sau indirecta cu piata de capital, va crea posibilitatea unor castiguri sau pierderi semnificative la bursa futures.


Topul brokerilor la Sibiu

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/bursa-care-profita-de-pe-urma-crizei-2364463
2364463
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.