Bursa, in cautarea unei directii

Postat la 08 septembrie 2009 23 afişări

La un an de la prabusirea Lehman Brothers, Bursa de la Bucuresti a recuperat o mare parte din pierderile suferite atunci. Revenirea puternica din ultimele sase luni a readus optimismul pe piata, dar frica unei noi caderi nu a disparut complet.

In urma cu un an, prabusirea bancii de investitii americane Lehman Brothers arunca in haos sistemul financiar mondial, iar sute de miliarde de euro se topeau de pe bursele internationale. Panica investitorilor, care a durat sase luni, pana in februarie 2009, a creat insa oportunitati nesperate de castig pentru cei care nu si-au pierdut capul si mai ales au avut cash, iar in cele sase luni care au urmat castigurile au fost fabuloase. Acum, dupa un an de la caderea Lehman, pietele de capital stau din nou in cumpana.

Pe de o parte preturile actiunilor sunt inca mai mici decat inainte de izbucnirea crizei, insa pe de alta parte, revenirea din ultimele luni a fost nesperat de puternica, astfel ca multi investitori se intreaba daca nu cumva s-a ajuns din nou in partea de sus a caruselului. Amintirea pierderilor din 2008 este inca vie. Pe Bursa de la Bucuresti, investitorii au aceeasi dilema: mai e loc de cresteri ca sa intre la cumparare, sau se apropie corectia si e mai bine sa astepte. In ultimele sase luni, indicele BET s-a dublat, dar este inca cu 20% sub nivelul din septembrie 2008. Deocamdata nimeni nu se hazardeaza la un raspuns, in conditiile in care piata romaneasca, la fel ca toate din regiune, este legata in mare parte de ce se intampla in SUA si Asia, de unde sunt asteptate semnele iesirii din recesiune.





"Principala intrebare este cand merita din nou sa-ti asumi riscuri mai mari prin intrarea la cumparare pe Bursa. Sigur ca avem preturi mai mici, dar inca nu exista unanimitate privind depasirea crizei si in privinta unui mers normal al economiei in momentul in care inceteaza sprijinul guvernamental", afirma Alin Brendea, directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Prime Transaction. Bursele raman in continuare guvernate de sentimente. Din septembrie 2008 pana in februarie, panica si incertitudinea erau cuvante de ordine, iar orice stire era interpretata negativ ducand la noi scaderi. Incepand din martie, investitorii si-au dat seama ca scaderile fusesera nejustificat de mari si au inceput sa intre la cumparare atrasi de preturile mici ale actiunilor, dar si de rezultatele promitatoare pe care injectiile de capital guvernamentale le-au avut in sistemul financiar. In scurt timp, optimismul si-a facut loc pe piete, iar orice stire era vazuta in roz de investitori.

Acum, investitorii incep din nou sa fie mai sceptici: daca totusi a crescut prea mult? In fond, rezultatele companiilor, cel putin in cazul celor romanesti, nu au fost grozave, economia nu se simte prea bine, iar Guvernul nu are solutii concrete pentru iesirea din criza. Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, crede ca Bursa a luat-o mult inaintea economiei, in ultimele luni, in conditiile in care traversam apogeul crizei, si crede ca ar fi normala o temperare a entuziasmului. Pe de alta parte, unii administratori de fonduri spun ca Bursa mai are unde sa creasca, pentru a ajunge macar la nivelul de la inceputul lui septembrie 2008, argumentand ca scaderile care au urmat acelui moment au fost determinate de conjunctura internationala si nu de elemente fundamentale. Pentru a ajunge acolo, indicele BET ar trebui sa mai castige 20-25%, adica aproape cat in iulie sI august la un loc.

Deocamdata, insa, rezultatele companiilor au aratat ca scaderile de anul trecut au fost pana la un punct justificate, in conditiile in care de regula Bursa intuieste cam cu sase luni inainte evolutia economiei. Afacerile companiilor listate au scazut cu peste 40% in trimestrul al doilea, iar profiturile multor companii s-au evaporat sau au facut loc pierderilor.
In aceste conditii, cresterile consistente din vara s-au bazat mai mult pe convingerea investitorilor ca apogeul crizei a trecut, fara a avea insa o baza concreta. "Societatile listate nu au raportat castiguri care sa genereze o consolidare a unui trend de revenire. Exista in continuare o criza a creditarii si inca nu am asistat la cresteri la nivelul indicatorilor de productivitate si al investitiilor", spune Dragos Neacsu, directorul general al Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri de pe piata romaneasca. El mai sustine ca rally-ul de pana acum a fost doar o revenire pe un trend descendent.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/bursa-in-cautarea-unei-directii-4856295
4856295
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.