Cat valoreaza bursa
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a devenit in ultimii ani una dintre cele mai profitabile afaceri din Romania, valoarea sa crescand de peste 10 ori in doar trei ani. Ce efect au avut insa scaderile puternice ale actiunilor de la inceputul anului?
In octombrie 2004, firma de consultanta PricewaterhouseCoopers evalua societatea care opereaza singura piata de actiuni din Romania la 16 milioane de euro, pentru ca la sfarsitul anului trecut, valoarea acesteia sa depaseasca 200 de milioane de euro. Pe acest fond, in ultimele doua luni, mai multe societati de brokeraj au scos la vanzare actiuni detinute la BVB.
Global Valori Mobiliare a scos la vanzare saptamana trecuta un pachet de 63.000 de actiuni ale BVB la pretul de 120 lei/actiune. Pachetul reprezinta 0,83% din capital si evalueaza societatea la circa 260 de milioane de euro. Tot saptamana trecuta, WBS Romania a lansat doua noi oferte de cate 5.000 de actiuni, la preturi de 60 si 65 de lei, care evalueaza principala bursa din Romania la aproximativ 130 mil. euro.
Ultimele tranzactii incheiate cu actiuni ale BVB s-au realizat in luna martie, cand tot WBS a vandut 1,21% din actiuni pentru 2,6 milioane de euro, evaluand societatea la circa 215 milioane de euro. Potrivit ultimei oferte a WBS, valoarea BVB a scazut in ultimele cinci luni cu pana la 40%, valoare comparabila cu evolutia indicilor bursieri de la inceputul anului. Celelalte oferte indica insa o crestere cu pana la 20%. Care este valoarea adevarata a Bursei de la Bucuresti si cat de relevante sunt tranzactiile cu actiuni ale BVB?
“Bursa de la Bucuresti nu este o bursa listata, iar, prin urmare, tranzactiile care se fac cu actiunile societatii au o relevanta limitata. Nu putem sa nu observam insa ca sunt si oferte care au tendinta de a arata o valoare scazuta a BVB”, spune Stere Farmache, presedintele si directorul general al operatorului bursier. Privind insa pe pietele externe, majoritatea operatorilor bursieri listati au inregistrat scaderi ale valorii de piata in acest an, in conditiile in care valoarea tranzactiilor s-a redus, odata cu scaderea actiunilor listate pe aceste piete.
In medie, principalele burse listate din lume au pierdut circa 50% din capitalizare de la inceputul anului. De exemplu, actiunile operatorului bursier german Deutsche Börse au scazut de la inceputul anului cu circa 47%, de la 135 la 72 de euro. In aceste conditii, capitalizarea bursei germane, una dintre cele mai mari din Europa, a scazut la 14,4 miliarde de euro, adica de circa 16 ori profitul net inregistrat in 2007, de 911 milioane de euro.
Actiunile Bursei din Madrid au scazut in aceeasi perioada la jumatate, de la 46 la 23 de euro, capitalizarea acesteia ajungand la 1,96 miliarde de euro, adica de circa 10 ori profitul net din 2007. Bursa de la Bucuresti a inregistrat anul trecut un profit record de 8,68 milioane de euro. Daca am aplica la acest profit un multiplu de 15 ca in cazul bursei germane, valoarea BVB ar fi in prezent de circa 130 de milioane de euro.
Aceasta in conditiile in care BVB si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 14 milioane de lei (3,9 milioane de euro), cu aproape 60% mai mic decat cel de anul trecut, din cauza scaderii semnificative a valorii tranzactiilor de pe piata de actiuni in primele luni ale anului. Valoarea medie a tranzactiilor zilnice realizate de la inceputul anului este de circa 11 milioane de euro, incluzand in calcul si piata RASDAQ.
In comparatie, anul trecut se transferau zilnic 21,7 mil. euro. Valoarea companiilor romanesti listate s-a redus de la circa 31,5 mld. euro la sfarsitul lui 2007, la 23,7 mld. euro in prezent. Incercarile Bursei de la Bucuresti de a-si diversifica gama de instrumente oferite investitorilor nu au adus deocamdata rezultatele sperate. BVB a lansat in urma cu aproape un an primele instrumente futures pe indici bursieri, iar de la inceputul anului sunt disponibile si derivate pe actiuni.
Cu toate acestea, lichiditatea acestor instrumente este extrem de redusa, investitorii locali preferand inca piata de derivate de la Sibiu (Sibex), in timp ce investitorii straini nu sunt foarte activi pe piata in aceasta perioada. Saptamana trecuta au fost listate la Bursa si primele titluri de stat, dupa cativa ani de asteptare, insa intr-o saptamana s-a realizat o singura tranzactie cu titluri de stat.
Piata obligatiunilor municipale si corporatiste este, de asemenea, putin lichida, oferind putine alternative investitorilor la caderile de pe piata actiunilor. In aceste conditii, Bursa nu are prea multe optiuni pentru pastrarea investitorilor. Numarul de investitori activi la Bursa, dat de numarul conturilor active de cumparare, a scazut in iulie la circa 7.500, in conditiile in care in ianuarie, de exemplu, erau circa 14.000.
O parte dintre cei aproape 7.000 de investitori care nu au mai cumparat in ultimele luni actiuni s-ar putea intoarce in momentul in care piata isi va reveni, dar nu exista inca un consens in privinta revenirii Bursei. In aceste conditii, atat BVB, dar mai ales societatile de brokeraj se confrunta cu scaderi ale veniturilor. De altfel, unele dintre societatile de brokeraj au ajuns sa se confrunte cu o lipsa acuta de lichiditati, acesta fiind si motivul inmultirii ofertelor de vanzare de actiuni ale BVB in ultima perioada.
Cele mai multe dintre cele 75 de societati de brokeraj de la Bursa au primit actiuni in 2005, cand BVB a fost transformata din institutie de interes public in societate de actiuni. Ulterior, unele societati de brokeraj si-au vandut actiunile, oferind si persoanelor fizice, majoritatea brokeri, posibilitatea de a intra in actionariatul BVB. Bursa de la Bucuresti a devenit in ultimii ani si o tinta atractiva de preluare pentru operatori bursieri mai mari din Europa.
In pole position se afla Bursa din Viena, cu care Bursa de la Bucuresti are relatii stranse de colaborare. In plus, reprezentantii Bursei din Viena si-au exprimat interesul pentru piata de la Bucuresti, care ar putea deveni un pol regional pentru austrieci. Principalul cumparator de actiuni ale BVB a fost in ultimul an banca americana de investitii Morgan Stanley, care a ajuns sa detina, direct si indirect, circa 5,4% din capitalul operatorului bursier, devenind unul dintre principalii actionari.
O preluare a BVB este insa destul de dificila in acest moment, din cauza legislatiei care prevede ca niciun actionar nu poate detine mai mult de 5% din capitalul cu drept de vot al operatorului bursier. In plus, actionariatul Bursei este foarte dispersat, fiind alcatuit din 70 de persoane juridice si 130 de persoane fizice, doar doua societati de brokeraj detinand pachete de peste 2%.
Reprezentantii Bursei de la Bucuresti iau in calcul si o listare, insa aceasta initiativa a ramas deocamdata la stadiul de intentie. Mult mai hotarata pare sa fie Bursa din Sibiu (Sibex), operatorul principalei pietei de derivate din Romania, care a anuntat ca s-ar putea lista pe propria platforma anul viitor. Bursa din Sibiu nu a renuntat insa nici la ideea unui parteneriat cu un operator strain, dupa ce Bursa din Varsovia a cumparat anul trecut actiuni in cadrul Sibex. Ultimele tranzactii realizate cu actiunile Bursei din Sibiu evalueaza societatea la circa 20 mil. euro, in conditiile in care aceasta a obtinut anul trecut un profit de circa 0,39 mil. euro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro