Comisia Europeana: Romania nu indeplineste nici un criteriu de aderare la zona euro
Romania nu indeplineste nici una dintre conditiile pentru adoptarea euro, conchide Comisia Europeana, in raportul asupra convergentei, publicat miercuri.
Comisia apreciaza ca Romania nu indeplineste criteriul de stabilitate a preturilor. Dupa un maxim de 9,1% in iulie 2008, inflatia medie s-a mentinut in ultimele 12 luni (martie 2009-martie 2010) la 5%, peste valoarea de referinta a zonei euro de 1%. Mai departe, inflatia este asteptata sa scada in 2010 si 2011, ca efect al activitatii economice slabe si al disparitiei efectelor produse de majorarile de accize, mentinandu-se insa peste valoarea de referinta a zonei euro. In 2010, inflatia va atinge 4,3%, iar in 2011 va fi de 3%, considera autorii raportului.
In privinta factorilor care ar influenta inflatia, riscurile tin mai mult de preturile externe la energie si de viitoare majorari ale preturilor administrate la gaze si alte utilitati. "Nu sunt de asteptat schimbari majore in privinta impozitelor indirecte in urmatorii cativa ani, desi nu pot fi excluse anumite majorari in contextul eforturilor de consolidare fiscala", noteaza raportul.
Preturile de consum au reprezentat in 2008 circa 58% din nivelul mediu al zonei euro, asa incat exista potential de convergenta (crestere) pe termen lung, mai ales in sectorul serviciilor, avand in vedere ca si nivelul real al veniturilor, situat la 44% din media zonei euro in 2008, are tendinta de a urca treptat spre cel din tarile zonei euro.
Pentru a asigura competitivitate si o performanta solida in materie de inflatie, Comisia apreciaza ca este esential ca Romania sa mentina cresterea salariilor in linie cu productivitatea, sa practice o politica fiscala prudenta si sa stimuleze concurenta, in special in sectorul comertului si al serviciilor.
Romania nu indeplineste nici criteriul situatiei bugetare, fiind atentionata vara trecuta pentru deficit excesiv. In februarie, Bruxellesul a recomandat Romaniei sa-si reduca deficitul excesiv pana in 2012, prin intarirea politicii fiscale si reforma sistemului de pensii, dupa ce in toti anii anteriori a depasit 3% din PIB, ajungand la 5,4% in 2008 si 8,3% in 2009. Estimarea Comisiei este ca anul acesta deficitul bugetar va fi de 8% din PIB si de 7,4% in 2011.
Autorii precizeaza ca estimarea de deficit este mai mare decat cea din programul de convergenta cu zona euro, prezentat de Romania in martie, in special din cauza cresterii economice mai slabe, a efectelor deficitului bugetar din 2009 si a "faptului ca Guvernul se asteapta sa incaseze doar jumatate din datoria de rambursat de la Rompetrol, care ar fi reprezentat 0,5% din PIB pentru acest an". Datoria publica este asteptata sa creasca de la 30,5% in 2010 la 35,8% in 2011.
Nici criteriul de variatie a cursului valutar si cel al convergentei dobanzilor pe termen lung nu sunt indeplinite, apreciaza Comisia. In ultimii doi ani, leul s-a depreciat fata de euro cu 12,9%, iar rata dobanzii pe termen lung in perioada martie 2009-martie 2010 a fost de 9,4%, peste valoarea de referinta de 6% considerata de Comisie. Autorii noteaza insa ca in 2009, "leul s-a stabilizat, reflectand temperarea aversiunii globale la risc si o imbunatatire a balantei de cont curent". In plus, nivelul rezervei valutare a ramas "robust" in 2009, respectiv circa 120% din datoria externa pe termen scurt pana la sfarsitul anului.
Raportul recunoaste integrarea crescanda a economiei romanesti cu cea a UE, la nivelul comertului, al investitiilor straine si al integrarii financaire, "in special prin intermediul controlului strain asupra sistemului bancar". Trei sferturi din comertul exterior se deruleaza cu celelalte state din UE, in special cu Germania, Italia si Franta; in privinta calitatii exporturilor insa, daca volumul marfurilor cu valoare adaugata slaba (textile) s-a injumatatiti intre 2000 si 2008, locul acestora a fost luat insa doar in mica masura de exporturi tehnologice cu valoare adaugata mare, "ceea ce sugereaza ca restructurarea economica in Romania este inca intr-o faza incipienta".
In privinta cresterii economice, raportul considera posibila o crestere de 0,8% in 2010 si 3,5% in 2011, "reflectand in principal o redresare a unor componente ale cererii interne, cu exceptia insa a cheltuielilor publice". Dupa o cadere a productivitatii cu 6,2% in 2009, Comisia estimeaza ca pentru 2010 este posibila o redresare limitata, la 2,5%, pe care o vor face posibila restructurarile si concedierile.
Este de asteptat si reducerea costului unitar al muncii cu 0,2%, dupa majorari de peste 15% in 2007-2008, din cauza impactului prelungit al recesiunii. Cresterea salariului nominal este asteptata sa scada, de la mai mult de 20% in 2007-2008 si apoi 3% in 2009, incetinirea cresterii urmand sa continue in acest an.
Raportul Comisiei ia in calcul noua tari - Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia, concluzia fiind ca, pe baza criteriilor de convergenta considerate, Estonia este singura tara care indeplineste conditiile de aderare la zona euro. Ministrii de finante ai UE vor lua o decizie asupra candidaturii Estoniei la aderare la summitul din luna iulie.
In aprilie, guvernatorul BNR a declarat ca obiectivul Romaniei ramane aderarea la zona euro in 2014-2015, precizand insa ca gradul de pregatire a tarii pentru adoptarea monedei unice este mai putin importanta decat o eventuala amanare cu un an sau doi a momentului. In urma cu cateva zile, agentia de rating Fitch a publicat un raport in care apreciaza ca Romania ar putea adera la zona euro in 2015, laolalta cu Bulgaria, Polonia, Ungaria si Letonia, in timp ce Estonia va fi integrata inca din 2011.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro