Cum a luat naştere Quartr, startup ale cărui servicii sunt folosite inclusiv de giganţi precum JPMorgan şi BlackRock?

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 25 mai 2024 118 afişări

Cum a luat naştere Quartr, startup ale cărui servicii sunt folosite inclusiv de giganţi precum JPMorgan şi BlackRock?

Nevoia de a şti cât mai multe informaţii despre companiile în care plănuia să investească l-a determinat pe Sami Osman să creeze unul dintre startup-urile europene cu cele mai rapide creşteri din ultimele ani, o platformă care ţinteşte îmbunătăţirea relaţiilor dintre participanţii la piaţa de capital şi societăţile listate. Cum a luat naştere Quartr, startup ale cărui servicii sunt folosite inclusiv de giganţi precum JPMorgan şi BlackRock?

Pasul spre universul antreprenorial a fost făcut după ce a experimentat calitatea de angajat. Născut la începutul anilor ‘90 în Istanbul, Turcia, Sami Osman a manifestat un interes timpuriu pentru progresul tehnologic. După ce a absolvit, în 2018, Universitatea din Göteborg, Suedia, şi-a început carierea ca inginer software, devenind ulterior dezvoltator la o mare companie tech, înainte de a lua decizia de a urma calea antreprenoriatului, care avea să se dovedească, în timp, adevărata sa pasiune.

Sami Osman a renunţat după doar nouă luni la jobul de contabil pe care l-a obţinut după terminarea studiilor pentru a-şi găsi, în schimb, o slujbă pentru care ar fi dispus să se trezească de dimineaţă. În timp ce căuta ceva interesant în domeniul finanţelor, Osman a început să tranzacţioneze acţiuni pe cont propriu; a recunoscut ulterior că nu ştia în totalitate ce face, însă obsesia de a fi la curent cu ultimele ştiri din domeniul financiar l-a făcut să realizeze că există o fricţiune inutilă în procesul de studiere a materialelor redactate de companii pentru investitori.

Astfel, în decembrie 2020, deci în plină criză Covid-19, Osman a cofondat Quartr, o aplicaţie care facilitează transparenţa companiilor şi oferă investitorilor şi părţilor interesate informaţii esenţiale despre activitatea societăţilor publice. I-a întâlnit pe ceilalţi cofondatori în cadrul comunităţii financiare #FinWit de pe Twitter (actualul X), iar startup-ul a fost lansat înainte ca echipa să se întâlnească în persoană.

Ecosistemul Quartr oferă acces facil la datele a peste 9.000 de companii publice, vizând peste 10 milioane de investitori, jurnalişti şi participanţi la piaţa de capital. Compania a atras până acum investiţii de 15 milioane de dolari şi creat o varietate de produse sub conducerea lui Osman, inclusiv un instrument de gestionare a proiectelor, o colecţie de instrumente de automatizare bazate pe inteligenţă artificială şi o platformă de comerţ electronic.

„Am înfiinţat Quartr pe fondul inaccesibilităţii informaţiilor de care aveam nevoie pentru a lua decizii de investiţii. Majoritatea investitorilor care au susţinut Quartr au început ca utilizatori ai platformei noastre”, spune Osman, potrivit EU-Startups.

Compania a luat naştere din convingerea lui Osman că lumea financiară se află într-o continuă schimbare, el fiind de părere că vechea cultură a mediului corporate, cea a cravatelor şi costumelor, a început să fie înlocuită încă de câţiva ani de tinerii din Silicon Valley care poartă tricouri simple, casual – iar trendul nu poate să meargă decât într-o singură direcţie.

În prima săptămână de la lansare, Quartr a înregistrat 8.000 de descărcări. Iniţial, Osman şi echipa sa au creat platforma pentru investitorii individuali care nu au buzunarele suficient de adânci pentru a-şi permite abonamente la FactSet sau un terminal Bloomberg – servicii ce pot costa de la câteva sute la câteva mii de dolari pe lună.

Totuşi, popularitatea companiei a crescut dincolo de investitorii individuali, ajungând la nume precum gigantul bancar JPMorgan şi fondul de investiţii BlackRock, iar recent Sami Osman a obţinut un loc în clasamentul Forbes „30 under 30”, care identifică unii dintre cei mai promiţători antreprenori cu vârste de până în 30 de ani.

Conform site-ului oficial Quartr, cartea favorită al lui Osman este „Big Mistakes: The Best Investors and their Worst Investments”, de Michael Batnick.   ■

Carte de vizită

1. Sami Osman s-a născut în urmă cu aproape 30 de ani în Istanbul, Turcia, unde a prezentat încă de mic un interes crescut pentru tehnologie şi mediul financiar;

2. Din 2015 până în 2018 a urmat cursurile Universităţii din Göteborg, Suedia. După terminarea studiilor, a fost contabil şi inginer software;

3. Experienţa de investitor de retail l-a determinat să le prezinte câtorva prieteni de pe Twitter un produs care ar putea colecta datele companiilor, esenţiale în procesul de alegere a investiţiilor;

4. În 2020, pune bazele Quartr, o platformă care vizează facilitarea comunicării dintre investitori şi companiile listate la bursă, care a atras până acum investiţii de circa 15 milioane de dolari. Antreprenorul deţine în prezent funcţia de CEO.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.