Mostenitorul lui Profumo la carma UniCredit. Cine este Federico Ghizzoni

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 01 octombrie 2010 71 afişări

Alegerea lui Federico Ghizzoni, responsabil cu operatiunile din Europa Centrala si de Est ale UniCredit, ca succesor in functie lui Alessandro Profumo la conducerea grupului reprezinta o declaratie de continuare a disputei mocnite cu o serie de politicieni si actionari care ar prefera ca UniCredit sa lase deoparte ambitiile de extindere in strainatate si sa se concentreze pe afacerile din Italia.

MsoNormalTable {mso-style-name:"Tabel Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} "Federico va continua sa duca UniCredit din ce in ce mai sus in pozitia de banca europeana de top, pozitie care a fost mentinuta si sub conducerea predecesorului sau, Alessandro Profumo. Numirea sa drept CEO dovedeste si mai mult angajamentul nostru pe termen lung fata de Europa Centrala si de Est, o regiune cu un potential de crestere solid", a declarat Dieter Rampl, presedinte al Consiliului Director al UniCredit, potrivit unui comunicat al bancii. Consiliul l-a ales in unanimitate pe Ghizzoni sa conduca banca.

De altfel, noul CEO a declarat limpede ca "UniCredit este un grup international cu o prezenta locala si intentionam sa crestem organic in Europa", conform Bloomberg. Financial Times scrie ca o parte dintre actionarii care au determinat in urma cu cateva saptamani demisia lui Profumo au presat acum pentru numirea lui Andrea Orcel, presedinte executiv al diviziei pentru pietele globale la Bank of America Merrill Lynch, insa majoritatea consiliului a inclinat spre varianta unui sef promovat din interior si fidel aceleiasi filozofii care a facut din UniCredit cea mai multinationala banca din Italia.

Alte ziare insista pe faptul ca reuniunea consiliului a a avut loc la Varsovia, la sediul bancii Pekao, detinuta de UniCredit, ceea ce simbolizeaza evident concentrarea pe aceeasi filozofie a extinderii promovata de Profumo. Din 2000 pana in 2002, Ghizzoni a fost, de altfel, director executiv responsabil de corporate banking si operatiuni internationale la Bank Pekao.

Sunt si analisti care se intreaba daca el va putea avea anvergura lui Profumo, avand in vedere ca este un bancher mai rezervat si mai discret decat acesta, si ca de fapt alegerea lui Ghizzoni ar fi un compromis intre experienta lui pe pietele externe si experienta la conducerea unor filiale locale, aceasta din urma convenind actionarilor institutionali care au determinat demisia lui Profumo - fundatiile bancare regionale, care detin circa 11% din actiunile bancii si au in portofoliu active de 49 de miliarde de euro, cu care finanteaza programe filantropice sau culturale.

Alessandro Profumo a plecat de la conducerea grupului italian pentru ca a cazut in dizgratia unora dintre actionarii UniCredit din cauza stilului sau de management considerat prea opac si independent - in speta, nu i-a informat ca, prin achizitii succesive, doua entitati de stat din Libia (Autoritatea Libiana pentru Investitii si Banca Centrala a Libiei) au ajuns sa detina 7,4% din capital si nici daca aceasta ar reprezenta o concentrare a drepturilor de vot peste plafonul de 5% permis de statutul bancii pentru un singur actionar.

Cresterea participatiei libienilor a fost interpretata, in special de politicienii din Liga Nordului, ca o subminare a intentiei lor de a-si consolida influenta asupra institutiilor de credit din nordul dezvoltat al Italiei si ca o ilustrare a faptului ca banca, in cautare de capital pentru achizitii in strainatate, ar risca sa ajunga sa fie controlata de entitati ne-italiene.

UniCredit are la ora actuala o prezenta pe 50 de piete, cu aproximativ 9.600 sucursale si peste 162.000 de angajati la data de 30 iunie. In Europa Centrala si de Est, UniCredit opereaza cea mai mare retea bancara internationala, cu aproximativ 4.000 de sucursale si puncte de lucru. In Romania, grupul italian este reprezentat de UniCredit Tiriac Bank Romania.

Federico Ghizzoni

@ 55 de ani, nascut la Piacenza

@ absolvent al Universitatii din Parma cu specializarea Drept

@ lucreaza in UniCredit de 30 de ani, cand a inceput ca manager de relatii cu clientii

@ a condus reorganizarea afacerilor UniCredit din Ucraina si Kazahstan

@ a lucrat la filialele din Londra si Singapore

@ in iulie 2007 a fost numit director al Diviziei Piete Financiare in Polonia, responsabil cu operatiunile bancare din Europa Centrala si de Est

@ director adjunct al UniCredit si director adjunct al Bank Austria

@ fan al Inter Milan, la fel ca Alessandro Profumo.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/mostenitorul-lui-profumo-la-carma-unicredit-cine-este-federico-ghizzoni-7438507
7438507
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.