Seful Raiffeisen catre est-europeni: Limitati creditul in valuta, interziceti creditul in monede exotice

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 07 octombrie 2010 36 afişări

Europa de Est are nevoie de limitari mult mai dure ale creditarii in valuta, in forma unor reglementari armonizate in tarile din zona care ar restrange sau ar ingradi creditele in valuta pentru populatie, a declarat Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International.

Stepic a spus ca imprumuturile negarantate de consum in valuta pe termen scurt si creditarea ipotecara in monede exotice ar trebui interzise complet, iar orice aprobare de credit in euro ar trebui sa fie mult mai bune reglementata. Creditul in franci elvetieni reprezinta 20% din totalul imprumuturilor acordate in Europa Centrala si de Est.

"Nicio tara nu abordeaza problema imprumuturilor in valuta in mod clar si decisiv. Bancile sunt acuzate ca sunt baietii cei rai pentru ca au dat credite in monede straine, insa politicienii inchid ochii, pentru ca e greu din punct de vedere politic, pentru cei mai multi ministri de finante, sa interzica de tot imprumuturile in valuta; asta ar creste costul finantarii locale", afirma Stepic, intr-un interviu pentru publicatia grupului Euromoney Institutional Investor.

Ungaria si Ucraina au interzis imprumuturile noi in valuta, iar Belarus a interzis toate creditele in monede straine pentru populatie, a exemplificat seful Raiffeisen International. Luna trecuta, guvernatorul bancii centrale din Polonia, Marek Belka, a spus ca e pregatit sa foloseasca "masuri brutale" de control al creditarii in valuta, iar Bulgaria, ca si Polonia, au recurs la obligarea clientilor de a constitui depozite mai mari inainte de a obtine imprumuturi in valuta.



"E foarte greu sa limitezi creditarea in valuta. Oamenii din aceste tari economisesc frecvent in valuta, din cauza perceptiei de nesiguranta despre stabilitatea monedelor locale", afirma Ed Parker, analist la agentia de rating Fitch. In plus, spune Piroska Nagy, senior economist la BERD, creditarea ipotecara in valuta prevaleaza, din cauza slabiciunii pietelor locale, un exemplu fiind Romania.

Pe ansamblul Europei de Est, boomul creditarii in valuta din anii trecuti isi arata acum efectele nedorite, cu deprecierea monedelor nationale (in Ungaria, de pilda), scaderea puterii de cumparare si subminarea cresterii economice. Pe de alta parte insa, si masurile de a reduce riscul valutar al datoriei interne vor face mai dificila gasirea finantarii de care aceste tari au nevoie pentru a-si reporni economiile, apreciaza Richard Segal, analist pentru pietele emergente la Knight Libertas.

Conform ultimelor statistici publicate de FMI, ponderea creditelor neperformante (inclusiv cele clasificate drept indoielnice si pierderi) in totalul imprumuturilor acordate de bancile din Romania era in martie de 17,5%, aproape de ponderea din Letonia (17,9%), comparativ cu 4,9% in Cehia, 7,8% in Bulgaria si Ungaria sau - la polul opus - 41,9% in Ucraina.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/seful-raiffeisen-catre-est-europeni-limitati-creditul-in-valuta-interziceti-creditul-in-monede-exotice-7454346
7454346
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.