Unde va ajunge cursul leului? Previziunile Deutsche Bank, Erste/BCR si Raiffeisen pentru 2011
Vremurile cand ni se prevedeau caderi spectaculoase ori aprecieri fara precedent ale leului s-au dus de mult. Previziunile de acum ale bancilor pentru cursul valutar se remarca prin moderatie, intemeiata pe estimari de un optimism prudent privind mersul economiei.
"Va fi nevoie probabil de cativa ani pentru a recupera pierderile de pe urma recesiunii, dar traiectoria de crestere economica va fi mai echilibrata", apreciaza analistii Deutsche Bank. "Daca programul de ajustare fiscala continua, rezultatul va fi impresionant - o ajustare de 2,5% a deficitului structural in 2011 ar fi mai mult decat dublu fata de orice alta economie emergenta."
Leul va pierde probabil pana la 2,3% din valoare fata de euro pana la sfarsitul anului viitor, din cauza cererii globale mai slabe care va face ca exporturile romanesti sa aiba nevoie de o stimulare a competitivitatii. Caroline Grady si Marc Balston, analisti ai Deutsche Bank din Londra, estimeaza un curs de 4,3 lei/euro peste trei luni, fata de 4,3 in prezent, respectiv de 4,4 lei/euro la sfarsitul anului viitor, notand ca BNR are un "apetit limitat fata de aprecierea leului", in contextul in care cresterea economica in 2011 este asteptata sa fie relativ slaba.
Deutsche Bank estimeaza o scadere a PIB de 1,9% in 2010, urmata de o crestere cu pana la 1,5% la anul, in linie cu previziunile FMI. Inflatia ar urma sa scada la 7,6% pana la sfarsitul anului, de la 7,9% in octombrie, si sa ajunga la 4,1% la finele lui 2011.
In privinta acordului cu FMI, incheierea la primavara a unui acord preventiv nu va intampina probleme, fiindca Romania n-are niciuna dintre problemele care ar impiedica o tara sa obtina un astfel de acord, ca de pilda incapacitatea de a se finanta de pe pietele private, urgenta unor reduceri masive de deficite, o datorie publica supradimensionata sau un lant de insolvente bancare.
Erste Bank, proprietarul BCR, isi formuleaza estimarea in termeni de curs mediu: dupa 4,24 lei/euro in 2009, cursul mediu ar urma sa se situeze anul acesta la 4,21 lei/euro, iar in 2011 sa ajunga la 4,14, in continuarea unei tendinte de apreciere lina. Intr-un raport separat, analistii BCR estimeaza un curs de 4,2 lei/euro la sfarsitul lui martie 2011, 4,15 lei/euro la finele lui iunie si 4,1 la incheierea lui 2011.
Fata de dolar, in schimb, leul ar urma sa mai piarda din valoare, de la o medie de 3,24 lei/dolar in anul in curs la 3,31 in 2011.
Analistii grupului austriac considera ca economia Romaniei va scadea cu -2,1% in acest an. Pentru 2011 se asteapta la o crestere a PIB de 1,2%, iar pentru 2012 la 2,3%, cu mentiunea ca Romania nu va reveni la cresterea dinainte de criza mai devreme de 2014. La anul, productia industriala va creste cu 4%, usor peste nivelul din acest an, iar deficitul de cont curent va cobori la 6%, de la 6,2% in 2010.
"Performanta slaba a economiei romanesti din acest an este de atribuit masurilor severe de austeritate luate de guvern in vara", constata analistii. Daca acestea vor da roade insa si va fi incheiat un nou acord cu FMI, de natura sa sustina stabilitatea cursului, atunci si banca centrala ar putea continua ciclul reducerilor dobanzii de politica monetara, intrerupt in vara de cresterea TVA, ceea ce va contribui la redresarea economiei.
In ce priveste previziunea Raiffeisen, aceasta ramane neschimbata pentru finele anului curent, respectiv un curs de 4,3 lei/euro si 3,07 lei/dolar. In martie 2011, cursul ar urma sa ajunga la 4,4, in iunie la 4,3, iar in septembrie la 4,25 lei/euro. Fata de dolar, leul este asteptat sa ajunga la 3,07 la sfarsitul lui decembrie 2010, la 3,26 in martie si 3,31 in iunie.
"Perceptia negativa regionala va fi principalul factor care va influenta pe termen scurt evolutia cursului. Marja de variatie a leului va fi mai stransa insa decat a altor monede din regiune. In ce priveste evolutia economiei, cererea ramane slaba si nu sunt motive sa asteptam o redresare puternica, dar riscul de continuare a scaderii PIB s-a redus", noteaza analistii Raiffeisen Bank Romania.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro