Ungaria: cine minte si cand a mintit de fapt?
Euro a scazut la minimul ultimilor patru ani, bursa din Budapesta a pierdut peste 3%, forintul a ajuns la minimul ultimului an fata de euro, iar investitorii isi pun iarasi problema cat de sigure sunt activele din toata Europa Centrala si de Est. Si toate acestea de la niste declaratii politice banale de uz intern.
Dupa valul de reactii negative starnite de afirmatiile reprezentantilor Fidesz, noul partid de guvernamant din Ungaria, cum ca tara are doar o sansa mica de a repeta soarta Greciei, ca guvernul precedent a falsificat datele bugetului la fel ca guvernantii din Grecia si ca intrarea in incapacitate de plata a tarii e aproape, partidul a inceput o operatiune de limitare a pagubelor. Secretarul de stat Mihaly Varga, seful echipei insarcinate de premierul Viktor Orban sa descopere situatia reala a finantelor publice, s-a dezis de comparatiile "nefericite" facute de colegii lui si a insistat ca Ungaria va lua masurile necesare ca sa se incadreze intr-un deficit bugetar sub 4% anul acesta.
SCHELETELE DIN DULAP
Cine minte insa, ori mai exact cand anume a mintit? Varga si echipa Fidesz au avertizat inca mult dinainte de alegerile din aprilie ca pentru 2010 nu numai ca nu va fi posibil un deficit limitat la 3,8% din PIB, adica atat cat a promis fostul guvern creditorilor (FMI si UE), dar ca pana si un deficit de 7-7,5% va fi prea greu de respectat.
Varga a declarat la sfarsitul lunii mai ca dupa ce FMI si UE vor afla de la noul guvern cifrele reale si vor intelege ca un deficit de peste 7% din PIB este mult mai realist, FMI va trebui sa-si schimbe pozitia si sa accepte o majorare a tintei de deficit.
Pana acum insa, desi cifrele "reale" n-au fost inca prezentate (ultimele informatii spun ca luni sau cel tarziu marti dimineata Fidesz va prezenta un prim rezultat al "cautarii de schelete in dulap", asa cum a fost numit demersul echipei lui Varga), probabilitatea ca FMI si UE sa accepte o astfel de majorare a tintei pare exclusa. Asa se explica fermitatea lui Jose Barroso, seful Comisiei Europene, care a declarat dupa vizita premierului Viktor Orban la Bruxelles ca "nu e loc pentru ingaduinta fiscala" (in traducere: n-aveti de ales, trebuie sa va respectati tinta de deficit asumata).
In randul analistilor, parerile sunt impartite. Unii spun ca anul acesta se va ajunge cel mai probabil la un deficit in jur de 5% din PIB, cu un maxim de 5,7% (Concorde Securities) si un minim de 4,5% (Banca Nationala a Ungariei). Mai mult, cei de la Concorde Securities, o societate de brokeraj din Budapesta, sustin ca "economistii independenti" care sustineau in preajma alegerilor ca deficitul va depasi 7% din PIB anul acesta nu erau deloc independenti, ci apropiati de Fidesz si ca atare avand tot interesul sa sustina ideile partidului.
In ultimul raport asupra inflatiei, din 2 iunie, banca centrala subliniaza ca excedentul de cont curent si capacitatea de finantare sunt asteptate sa ramana pozitive in urmatorii doi ani si ca "desi evolutiile fiscale indica o anume abatere fata de legea bugetului, tensiunile fiscale rezultate din datoriile acumulate de companiile de stat nu pun in pericol sustenabilitatea finantelor publice, atata vreme cat o preluare a acestor datorii de catre guvern nu va duce decat la o crestere temporara a cifrei de deficit" (mai exact, consolidarea datoriilor facute de companiile de stat si de autoritatile locale ar creste deficitul cu 1,5-3% din PIB, cifra finantabila insa din creditul FMI-UE si din rezervele guvernului depozitate la banca centrala).
IN 72 DE ORE VENIM CU UN PLAN
Orice comparatie cu Grecia e nelalocul ei, crede Neil Shearing de la Capital Economics: intai, vorbim de o datorie de 78% din PIB, nu de 113% din PIB, iar datoria pe termen scurt a statului (de platit in cursul urmatorului an) este de doar 2,4% din PIB. "In termeni de nivel al datoriei, expuneri ale bancilor straine si potentiale dificultati in zona de cont curent poate ca se compara cu Grecia, desi toate aceste variabile sunt in proces de corectie, insa ca deficit bugetar si potential de crestere nu se compara - Ungaria e mai puternica", declara Peter Attard Montalto, economist pentru pietele emergente la Nomura Londra. Economia Ungariei este mult mai dinamica si competitiva, investitorii directi vor sa vina aici, iar bugetul e intr-o stare mult mai buna decat anul trecut, gratie fostului premier Gordon Bajnai, adauga Montalto.
De-acum incolo insa, numai publicarea unor planuri de politica fiscala serioase si detaliate poate impiedica pietele sa ia prea in serios comparatia cu Grecia, sustine analistul de la Nomura. Problema e ca pana acum, Fidesz n-a prezentat nici urma de plan, ci doar a promis ca "in 72 de ore" din momentul cand echipa lui Varga va scoate la iveala "scheletele din dulap", va iesi cu un program de masuri. Echipa lui Varga e asteptata sa lucreze insa pana in august, asa incat pentru moment, singurele reactii ale guvernului Fidesz se rezuma la critici la adresa mostenirii grele a guvernarilor socialiste Gyurcsany si Bajnai.
"Pe ansamblu, noi nu credem ca Ungaria e Grecia", scriu analistii Danske Bank, intr-una dintre analizele de vineri consacrate crizei declaratiilor Fidesz. "Ungaria semana mai mult in 2006 cu Grecia decat azi. Mai intai, Ungaria a transformat un deficit masiv de cont curent in excedent. In al doilea rand, forintul nu este supraevaluat, deci Ungaria nu are aceleasi probleme de competitivitate ca Grecia. In al treilea rand, situatia finantelor publice - chiar intr-un scenariu negativ - este mai buna decat in Grecia." E o situatie care insa nu permite relaxarea politicii fiscale, asa cum a promis Fidesz in campanie; va trebui sa fie adoptate, dimpotriva, masuri noi de austeritate, ca sa aduca deficitul bugetar in niste limite sustenabile.
In campania electorala, diversi reprezentanti ai Fidesz au declarat sus si tare ca ei vor proceda la taieri masive de taxe si impozite, ca sa creeze locuri noi de munca, sa inlature povara fiscala de pe umerii companiilor si sa scoata tara din recesiune. Si de fapt, cu aceasta promisiune de relaxare fiscala, corelata cu discursul populist "nu FMI ne dicteaza noua politica", au ajuns la putere si au reusit sa capete o majoritate de doua treimi din parlament.
Acest succes zdrobitor a facut Fidesz "sa-si incordeze muschii ca sa se vada cat e de puternic", afirma Gabor Ambrus, analist la 4Cast din Sofia, care a vazut pana acum patru planuri unde s-a manifestat retorica noului guvern: declaratiile critice la adresa FMI si a acordului cu FMI, atacurile la adresa bancii centrale si a guvernatorului ei Andras Simor, pe care vrea sa-l demita, declaratiile actuale despre paralela cu Grecia si politica agresiva fata de vecini (intentia de a acorda cetatenie ungara etnicilor unguri din strainatate, ceea ce a inrautatit in special relatiile cu Slovacia). "A-ti arata puterea fata de toti, indiferent de consecinte: avem un sir de declaratii si actiuni care spun doar 'Noi avem puterea si toata lumea e bine sa afle asta"", comenteaza Ambrus.
CUM SA DUCI DE NAS ALEGATORII
Acum, la o saptamana dupa ce noul guvern de centru-dreapta a fost instalat, de la Fidesz nu se aud decat declaratii de rafuiala politica si promisiuni de renegociere a tintei de deficit bugetar, desi Varga n-a dezgropat (inca) "scheletele din dulap" ale guvernarilor socialiste. Iar purtatorul de cuvant al guvernului, Peter Szijjarto, continua sa promita reduceri de impozite, desi multi analisti au inteles deja ca tocmai ofensiva la adresa "minciunii" fostilor guvernanti e menita sa pregateasca terenul pentru un anunt privind renuntarea la relaxarea fiscala promisa.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro