Circuitul adrenalinei prin buget
Trecute sunt vremurile cand concediul insemna pentru toata lumea leneveala la munte, la mare sau pe plaje exotice. Schiatul cu viteza printre copaci, escaladarea unui ghetar, snowboardul sau windsurful sunt un antidot bun impotriva stresului.
Trecute sunt vremurile cand concediul insemna pentru toata lumea leneveala la munte, la mare sau pe plaje exotice. Schiatul cu viteza printre copaci, escaladarea unui ghetar, snowboardul sau windsurful sunt un antidot bun impotriva stresului.
Mare impatimit al curselor nautice si al zborurilor in balon si, mai nou, al calatoriilor spatiale, Branson nu este decat unul - poate cel mai mediatizat - dintre numerosii oameni de afaceri care se indreapta catre sporturile extreme, in cautare de adrenalina, senzatii tari si, paradoxal, relaxare.
Romanii au inceput sa exploreze doar de cativa ani acest teritoriu al adrenalinei pure. Si, desi asociati in general mai degraba cu golful, sahul si alte sporturi inofensive, tot mai multi oameni de afaceri se dezic, macar de cateva ori pe an, de costume, serviete si telefoane mobile si se arunca, la propriu, pe piste accidentate sau in valuri inalte.
Un bun exemplu este Mihai Miron, fostul fondator, actionar si director al Europharm Brasov, companie pe care a vandut-o grupului britanic GlaxoSmithKline. Acum, Miron are afaceri in mai multe domenii, pastrand investitii si in farmaceutice. Daca in afaceri este intr-o permanenta urcare, in ceea ce priveste sporturile extreme, prefera sa coboare. Dar nu fara obstacole. Din 1975, practica in mod constant schiul off piste. A fost atras de faptul ca, printre copaci, pe partiile neconventionale, "nu te calci cu nimeni in picioare - esti doar tu si adrenalina". Care nu-l paraseste nici atunci cand ajunge la capatul pistei. Dupa ce termina de taiat o partie, Miron se aventureaza pe apa, unde practica cu aceeasi pasiune schiul nautic, pe care l-a descoperit inca din 1982.
Unul dintre sporturile extreme cu o priza foarte mare la noi e si snowboardul. Pentru Tiberiu Macaveiu acest sport avea sa devina in scurt timp un mod de a trai. A inceput sa "alunece pe placa" din 1997, cand avea 30 de ani, iar azi conduce Surmont Club. Macaveiu spune ca, desi costisitor acum ceva timp, un echipament complet ajunge astazi in jurul a 1.000 de dolari, fapt care-l face accesibil unui public mai larg. Multi sunt insa de parere ca adevaratele senzatii apar atunci cand cobori pe o partie "netaiata". Desigur, in acest caz, preturile cresc: placa trebuie sa fie mai buna (de la 350 de dolari in sus), bocancii mai rezistenti (peste 400 de dolari), iar costumul poate duce si el mult peste 500 de dolari, in functie de gusturi.
Tot pe placa "se dau" si amatorii de windsurf. Desi cunoscut in
Desi nu se poate lauda cu un excedent de timp liber, Bogdan Enoiu, directorul agentiei de publicitate McCann Erickson Romania, spune ca profita de orice "portita" din program pentru a se "urca pe val". Pasiunea pentru windsurf a descoperit-o impreuna cu cativa prieteni acum 25 de ani, cand s-a hotarat sa faca si altceva la mare. "De atunci windsurful face parte din viata mea. L-am practicat in mai toate colturile lumii, dar cel mai mult ma atrag valurile din Leskada, Grecia", spune Enoiu. Pentru o deplina libertate, si-a cumparat ulterior din Olanda placa si vela, care l-au costat 3.000 de dolari. "Acum nu mai plec in nici un concediu fara ele."
Insa sporturile extreme nu trebuie neaparat practicate pe mari, oceane sau prin Alpi. Pentru aproximativ 500 de dolari de persoana, multe locatii din Romania devin un rai de sapte zile pentru amatorii de senzatii tari, iar Concediu, Ad Tour & Travel sau Amazing Travel sunt doar cateva dintre agentiile care s-au aliniat noilor tendinte, furnizand astfel de pachete de servicii in care intra totul, pana la ultimul accesoriu al echipamentului de sport extrem preferat. De pilda, la Herculane si in Valea Cernei, tiroliana, adica traversarea prapastiilor cu franghii speciale, sau traseele prin pesteri au intrat deja in circuit.
Zborul cu parapanta a fost, inca de la inceput, o imagine a libertatii extreme. Inventat parca special pentru cei care-si petrec cea mai mare parte din timp tintuiti pe diverse scaune (la birou, in avion, la mese de afaceri). Este cel mai la indemana mod - costisitor, intr-adevar- de a zbura fara limite, asa cum visa, demult, Leonardo da Vinci. Echipamentul complet - planorul, aripa, hamul, combinezonul si manusile - costa in jur de 5.000 de dolari, dar avantajul sportului este acela ca poate fi practicat si vara, si iarna, in cazul in care conditiile meteo sunt adecvate (fara vant puternic sau ninsoare). Brevetul de parapantist se obtine in urma unor cursuri, care costa cam 300 de dolari. In Romania, "clubul" pasionatilor de parapanta numara peste 6.000 de membri, ceea ce inseamna ca tot atati romani se pot inalta deasupra lumii la 4.000 de metri.
Catararile traditionale fac si ele parte din oferta agentiilor. Insa pasionatii de munte isi pot testa limitele si individual, la Balea, pe cele doua trasee de ice-climbing, Tracos I si II. Echipamentul de catarator (corzi, pioleti, ciocane, casca, pitoane de stanca) este standard si nu are un pret exorbitant. Insa datorita dificultatii traseului - nu spune nimeni ca escaladarea unui ghetar este floare la ureche - numarul celor care se incumeta sa urce pe cascade inghetate este inca mic.
Exact la polul opus, raftingul atrage din ce in ce mai multa lume. Cei care vor sa detina o barca speciala de rafting platesc cam 4.000 de dolari. Organizata de firma sau pe cont propriu, o aventura cu barca pe un rau de munte costa in jur de 70 de euro de persoana. In
Tot pe munte, dar pe orice traseu imaginat de pasionati, mountain biking face dintr-o simpla bicicleta o sursa sigura de adrenalina. Echipamentul standard (bicicleta, casca, cotiere, manusi) nu este neaparat costisitor. Insa pentru omul de afaceri care simte nevoia sa renunte la siguranta masinii si vrea sa-si invinga limitele intr-un mediu neprielnic (denivelari, pante, gropi), fara a-si pune totusi viata in primejdie, o dotare serioasa poate urca si pana la 7.000 de dolari. In pret intra si "prepararea" bicicletei cu sa speciala sau suspensii serioase.
"La serviciu port adesea ostilitati mai mult sau mai putin mascate cu sefii sau cu unii colegi. Insa ma relaxez seara in pat, cand inchid ochii, ii aliniez pe toti la un zid si ii impusc pe rand." Desi confesiunea de mai sus ii apartine unei "managerite" autohtone stresate, e destul de probabil ca acest principiu s-a aflat si la baza partidelor de paint-ball. Incepand de la 120 de dolari pentru o suta de bile, tariful pentru o partida de paint ball cu colegii de birou nu mai inseamna nimic, in comparatie cu placerea jocului.
Echipamentul (salopeta si protectie care acopera ochii, urechile si gatul) se gaseste la locul distractiei. Fun Sports Entertainment impreuna cu Five Extreme - prima firma care a deschis un teren de paint ball in
"Adevarata adrenalina apare atunci cand iti tremura genunchii", spune Mihaela Haiduc, reprezentanta agentiei de turism Adventure Travel, care ofera pachete turistice incluzand sporturi extreme. Si, judecand dupa numarul de doritori, romanilor le tremura mereu genunchii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro