Mos Craciun de bani gata

Postat la 10 mai 2006 1 afişăre

Ce cadouri de Craciun ati cumpara celor apropiati daca ati avea la dispozitie 100.000 de euro?

Ce cadouri de Craciun ati cumpara celor apropiati daca ati avea la dispozitie 100.000 de euro? Imaginea lor a fost asociata in general cu personajele negative. Toate povestile, cartile sau filmele care au ca subiect Craciunul se intrec in a-i portretiza drept zgarciti, adversari ai spiritului festiv, preocupati doar de contracte profitabile, pana intr-acolo incat isi rapesc angajatii din sanul familiei, chemandu-i la serviciu chiar in toiul sarbatorilor. Pe scurt, oamenii de afaceri nu prea se bucura de popularitate sau de o aura pozitiva in ceea ce priveste atitudinea lor fata de sarbatori.

 

Si totusi lucrurile nu stau chiar asa. Avem si dovada: modul in care percep Craciunul patru lideri din spatele unor afaceri de succes in Romania. Chiar daca nu s-au clatinat niciodata in fata unui adversar in domeniu, pana si ei tremura de emotii in asteptarea cadourilor de la Mos Craciun. De asemenea, intrebati "ce cadouri (si-)ar face de Craciun daca ar primi 100.000 de euro?", in mod surprinzator, nici unul nu a mentionat ca ar achizitiona vreun sistem de monitorizare non-stop a angajatilor sau alte asemenea "daruri de Craciun".  Pe de alta parte, au oferit inca o dovada ca spiritul practic se transmite si in dorintele lor. Nu se asteapta ca Mosul sa le aduca vreo masina de epoca sau o proprietate pe Coasta de Azur, familia si casa fiind prioritatile. Si, spre deosebire de afaceristii stransi la punga din romane, toti se gandesc si la actiuni caritabile.

 

"Grea intrebare!"

Paul Nuber, General Manager Nestlé Romania

"Ce as face cu 100.000 de euro? Grea intrebare!", spune Paul Nuber, seful  Nestlé  Romania. Totusi raspunsul vine repede. "Primul lucru ar fi achitarea ratelor la apartamentul meu din Elvetia". Lucru de inteles, caci pana la urma si adevaratul Mos Craciun trebuie sa aiba o adresa exacta a domnului Nuber, unde sa-si goleasca sacul. Pe urma, cum sarbatorile sunt un bun prilej de destindere, Nuber ar mai cheltui ceva bani pentru a crea o atmosfera in concordanta cu acest aspect al Craciunului. "Cateva piese de mobilier modern, dar care sa nu se demodeze peste noapte, si o aparatura electronica pe masura - un televizor gigant si un sistem audio de ultima generatie". Astfel, cu casa pusa la punct, cu restul banilor si-ar face bagajele si s-ar muta la hotel. Dar nu definitiv. Doar pentru o excursie exotica, impreuna cu copiii, in Tanzania, Africa de Sud sau Kenya, unde pentru doua saptamani ar incerca sa nu bage in seama lipsa zapezii, bucurandu-se de un extravagant safari si cateva zile petrecute pe plajele africane, la umbra unui om de zapada neconventional, construit din nisipul de la malul marii. Si cum cei 100.000 de euro nu se termina asa usor, Nuber ar mai opta pentru o calatorie cu avionul, spre Barcelona, Viena sau Paris, pentru a se bucura si de un week-end romantic. Bineinteles ca nu s-ar intoarce cu desaga goala, ci plina de cadouri, dintre care n-ar lipsi sculpturi sau tablouri, pentru el si prietenii sai. 

 

Schi si multe cumparaturi

Shachar Shaine, Presedinte Tuborg Romania

Nici Shachar Shaine, presedintele Tuborg Romania, nu joaca rolul unui Mos Craciun extravagant. Cadourile pe care le-ar face cu cei 100.000 de euro nu difera de cele pe care si le doresc majoritatea dintre noi. Pentru inceput, cu 10.000 de euro ar fugi intr-o vacanta. Dar nu oriunde, ci la schi, impreuna cu familia in Alpi. De ce schi si de ce in Alpi? "Schiul este sportul meu preferat, as putea spune ca este chiar un hobby". Iar in Alpi se afla, din punctul de vedere al lui Shaine, cele mai moderne statiuni, cu cea mai buna infrastructura si servicii, un loc in care n-ai cum sa nu profiti la maximum de o vacanta de schi. O data ajuns la capatul pistei, Shaine s-ar opri direct in sanul familiei, alaturi de prieteni si de cunoscuti. "E perioada in care trebuie sa te afli printre cei dragi", spune Shaine, care le-ar oferi cadouri de 5.000 de euro. Apoi, ar pleca intr-o alta vacanta, de data asta in biblioteca personala, pe care ar mai imbogati-o cu o parte din bani. Nu ar scapa ocazia de a-si satisface obiceiul preferat, si anume lectura. "The Toyota Way" de Jeffrey K. Liker, PH. D si "The First 90 Days" de Michael Watkins ar fi primele titluri de pe lista celor cu care si-ar imbogati biblioteca si pentru care ar cheltui cel putin 2.000 de euro. Dar nu inainte de a face fericiti si copiii, alocand 20.000 de euro pentru construirea unor locuri de joaca destinate orfanilor, carora le-ar pregati si cadourile de Craciun. Restul banilor i-ar investi intr-un teren aflat intr-o zona cu potential ridicat, de exemplu viitoarea zona de centura a Bucurestiului.

 

Mai intai, taxa de universitate

Crenguta Rosu, Director DC Communications

Desi spune ca o suma atat de mare dedicata uzului personal ar intimida-o, si-ar reveni totusi rapid, mobilizandu-se pentru a pune deoparte vreo 35.000 de euro pentru educatia universitara a fiului sau - in varsta de 5 ani. Din acest punct de vedere, Crenguta Rosu gandeste la fel ca oamenii de afaceri occidentali, care planifica studiile superioare ale urmasilor, in unele cazuri, chiar inainte ca acestia sa se fi nascut. Alti 10.000 sau 15.000 de euro ar fi cheltuiti pentru fericirea parintilor si a soacrei, care ar fi expediati rapid in Valea Regilor din Egipt, pentru o vacanta calda in timpul iernii, in conditii mai speciale. "As dona 10.000 euro Bisericii Sfantul Spiridon Vechi pentru asezamantul dedicat persoanelor mai putin avantajate de soarta - un proiect la care tin si il urmaresc de mult", mai spune Rosu, in ton cu spiritul Craciunului si la unison cu ceilalti oameni de afaceri manati de impulsuri caritabile. Insa, cum banii trebuie sa faca alti bani, restul de 35.000-40.000 de euro ar lua drumul investitiilor imobiliare si achizitionarii de actiuni la cateva companii de pe bursa (cel mai probabil in domeniul petrolier si farmaceutic).

 

"Trebuie sa ne trezim"

Peter Imre, Director Corporate Affairs Philip Morris Romania

Peter Imre s-ar lipsi de cadouri pentru sine si familie, chiar daca un set de boxe "foarte hi-fi" i-ar face cu ochiul. Ar alege, in schimb, sa doneze toti banii unei cauze nobile. "Fiecare avem, din cand in cand, vise despre imbogatire subita - mosteniri miraculoase, profit fulger, comori ascunse. Si eu, la varsta copilariei, am cautat prin pesteri, prin colturile mai misterioase ale gradinii, iar apoi am inceput sa ma gandesc serios la jackpotul de la loterie", spune Imre, admitand ca in fiecare om se afla un cautator de comori. Pe de alta parte, nu este adeptul banilor "cazuti in poala". "Exista insa o conditie esentiala pentru a ne indeplini visele - trebuie sa ne trezim. Azi am invatat ca singurul fel sigur de a castiga bani este munca.  Multi spun ca s-au imbogatit prin munca grea... intreaba-i prin munca cui?". In opinia sa, exista foarte multe cauze care au mai mare nevoie de 100.000 de euro decat propriul camin, care ar avea nevoie de redecorare: "Azi in Romania, persoanele varstnice sunt cele mai lovite de soarta si dezavantajate. Nu numai ca au trait si lucrat intr-un sistem care nu le-a oferit satisfactii, dar acum, la sfarsit de drum, cu greu pot sa-si pastreze demnitatea. As dormi foarte bine noaptea stiind ca 100.000 de euro ar insenina zilele unor batrani de la un camin, pentru ca nu e important sa mori bogat, ci sa traiesti bogat", conchide Imre. Admite insa ca, in cazul fericit in care nu ar exista persoane care sa depinda de marinimia altora, mai norocosi, ar avea oarecare probleme, pentru ca nu ar sti pe ce sa cheltuiasca mai degraba 100.000 de euro, asa ca ar pierde foarte mult timp hotarandu-se. "Asa ca, in acest caz, cred ca i-as incredinta aceasta problema spinoasa Dianei, care ar rezolva-o in mod cert in circa 30 de secunde".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Mos Craciun de bani gata
/arta-si-societate/mos-craciun-de-bani-gata-1005894
1005894
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.