Orient Express
Unul dintre cei mai prolifici si mai apreciati scriitori britanici ai secolului trecut, Graham Greene a devenit universal cunoscut de-abia in 1940, o data cu publicarea romanului "The Power and The Glory". Inainte a publicat cateva romane mai "usoare" (printre care se numara si "The Stamboul Train" - 1932).
- ORIENT EXPRESS
Unul dintre cei mai prolifici si mai apreciati scriitori britanici ai secolului trecut, Graham Greene a devenit universal cunoscut de-abia in 1940, o data cu publicarea romanului "The Power and The Glory". Inainte a publicat cateva romane mai "usoare" (printre care se numara si "The Stamboul Train" - 1932). Incarcat de umorul negru si de cinismul ultragiant care ii vor marca intreaga opera, "Expresul..." aduce, in plus, tehnica narativa a decupajului cinematografic si dinamismul trepidant al thrillerului modern.
Un om de afaceri evreu, o ziarista lesbiana si tanarul ei insotitor, un doctor cautat in Serbia pentru tradare si un hot de origine austriaca se intalnesc si interactioneaza in timpul unei calatorii de la Londra la Istambul. Fiecare personaj din acest grup ciudat si heteroclit asteapta sa i se intample ceva remarcabil pe timpul drumului, un eveniment capabil sa le amelioreze viata, dar soarta se joaca nestingherita cu ei, rezervandu-le surprize, cand amuzante cand pline de tristete.
Graham Greene, Expresul de Stambul, Editura Polirom, Iasi, 2005
- PERIFERIA VIETII
Andrè Pieyre De Man-diargues (1909-1991) a inceput sa scrie prin 1933, dar primul sau volum publicat dateaza din 1943.
E vorba de "Anii sordizi", o suita de halucinatii controlate, pe care limbajul le secondeaza fara sa le modifice cursul. Romanul pe care vi-l prezentam, "Marginea", recompensat in 1963 cu prestigiosul premiu Goncourt, pastreaza predilectia pentru bizar si flux narativ discontinuu a autorului.
In urma unui cumplit soc afectiv, eroul, Sigismond, se trezeste deodata "la marginea" vietii. Aflat la Barcelona, intr-un cartier rau famat, el pare sa intalneasca o umbra de tandrete care ii tamaduieste ranile si ia, in acelasi timp, cunostinta de situatia tragica a poporului catalan. Hotarat pana in acea clipa sa se autodistruga, Sigismond se simte brusc cuprins de exaltare si de dragoste pentru cei oprimati, transformandu-si marasmul interior in speranta de razbunare si in dorinta de eliberare.
Andrè Pieyre De Mandiargues, Marginea, Grupul Editorial Corint, Bucuresti, 2005
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro