Pronosticuri pentru premiile Mercury
Astept cu interes premiile Mercury din septembrie, pentru ca, spre deosebire de execrabilele Brit Awards, sunt un indicator destul de exact al situatiei scenei muzicale britanice. Oare ce au in comun Suede, M-People, Pulp si Roni Size?
Astept cu interes premiile Mercury din septembrie, pentru ca, spre deosebire de execrabilele Brit Awards, sunt un indicator destul de exact al situatiei scenei muzicale britanice.
Oare ce au in comun Suede, M-People, Pulp si Roni Size? Toti sunt fosti detinatori ai unui premiu muzical Mercury, distinctie ce se acorda in fiecare an celei mai bune "prestatii" muzicale "alternative" din Marea Britanie. Demarate initial ca alternativa la execrabilele "Brit Awards", dominate de muzicieni precum teribil de demodatul Phil Collins, premiile Mercury sunt astazi privite ca un indicator destul de exact al situatiei scenei muzicale britanice, iar anul acesta nu face nici el exceptie. De fapt, daca stam sa judecam dupa lista de nominalizati, tineretul din Marea Britanie asculta aproape in exclusivitate un singur tip de muzica: "Indie".
In caz ca va intrebati, "Indie" e o prescurtare a unui termen ce desemneaza baietii sau fetele care fac parte din formatii de chitaristi, a caror muzica nu se adreseaza publicului larg. Termenul este "independent" si initial desemna casele de inregistrari independente, mostenire a miscarii punk. Iar baietii care canta la chitara domina lista de nominalizari la premiile Mercury din 2005. In materie de muzica de dans, numai doua nume pot fi incadrate, cu adevarat, la aceasta categorie: MIA, fiica unui cuplu de refugiati din Sri Lanka nascuta la Londra, a carei muzica imbina hip-hop-ul, ragga, electro-ul si sound-ul bhangra cu influente indiene. Celalalt nume este The Go! Team, o trupa cu cinci membri de la Brighton, care ar putea fi cel mai bine caracterizata drept "o trupa Indie care incearca sa imite o trupa dance". Muzica lor cuceritor de haotica se inspira clar din hip-hop-ul timpuriu si funk.
Lista scurta pentru premiile Mercury si-a facut o traditie din a strecura printre nominalizati si "jetoane", care constau in nume din alte genuri, astfel incat prezenta unor artisti de jazz sau folk e aproape de asteptat. Includerea celor de la Polar Bear, un cvartet de jazz, nu ar trebui sa surprinda, asadar, pe nimeni. Dupa cum nimeni nu ar trebui sa se astepte ca acestia sa castige. Dar adevaratul outsider al acestei liste este, de fapt, un interpret in varsta de 28 de ani din sfera muzicii folk, Seth Lakeman din Yelverton, Devon, care si-a produs albumul impreuna cu fratele sau si l-a lansat prin intermediul propriei case de inregistrari. La celalalt capat al spectrului listei din acest an ii gasim pe Coldplay, cu al lor album X & Y, a caror prezenta in acest loc e chiar mai bizara decat cea a lui Lakeman. Cum ultimul lor LP s-a vandut numai in Marea Britanie in 500.000 de exemplare in prima saptamana de la lansare, nu se poate spune ca ar avea nevoie de recunoastere. E putin probabil ca trupa Coldplay sa castige, in trecut premiul muzical Mercury nefiind niciodata acordat unor artisti de mare succes comercial. Ceea ce e bine.
Asadar, cine o sa castige? Trupa Bloc Party, pe care multi critici o vad castigatoare, este comparata de obicei cu castigatorii de anul trecut, Franz Ferdinand si pe drept cuvant. Nu numai ca au acelasi sound unghiular, punk-funk, dar Bloc Party au intrat in atentia mass-media abia dupa ce au reusit sa dea o copie a demo-ului lor solistului de la Franz Ferdinand in 2003. Totusi, eticheta de "Noii Franz Ferdinand" ce li s-a aplicat face improbabila castigarea premiului de la aceasta editie.
Favorita caselor de pariuri este, de fapt, o formatie numita The Kaiser Chiefs, compusa din baieti cu chitare ce canta un indie-pop numai bun de dat la radio. E cel mai sigur pariu dintre cele douasprezece grupuri de pe lista scurta. Atentie insa. Sa nu veniti la mine sa va ajut daca ati luat un imprumut de la "Casa de imprumuturi a lui Bogdan-cel-Cinstit" si ati pierdut toti banii la un pariu nebunesc de genul totul sau nimic...
Acestea fiind zise, cine ar trebui sa castige? Premiul meu se acorda mai sus mentionatei MIA. Sansele sale de castig s-au redus insa, dupa recentele atentate din Londra. MIA face parte dintre acei artisti, putin la numar, care abordeaza subiecte ca terorismul si refugiatii intr-o maniera ce se indeparteaza de abordarea stil tabloid a subiectului si care se poate dovedi un pic cam prea controversata intr-un moment de hipersensibilitate. Versurile sale fac referire la terorism, iar caseta sa de mixaje recent lansata se intituleaza "Piracy Funds Terrorism" (Pirateria finanteaza terorismul). Obraznic, convingator si ironic, cu siguranta. Va trebui sa asteptati pana pe 6 septembrie pentru a vedea daca am sau nu dreptate. Daca o sa castige Kaiser Chiefs, atunci imi datorati un comision de 25% din castigurile dumneavoastra...
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro