Apple iPad Mini - mai portabil şi aproape la fel de bun

Autor: Andrei Gîrbea Postat la 16 noiembrie 2012 274 afişări

Pentru foarte mulţi utilizatori, cuvintele tabletă şi ipad sunt sinonime. Însă chiar dacă la nivel mondial ipad-urile sunt cel mai bine vândute tablete, preţul prohibitiv rămâne un impediment ridicat în faţa multor potenţiali cumpărători. Iar aici intervine iPad-ul Mini, nouă tabletă lansată de Apple acum doar câteva săptămâni.

Îl folosesc deja de câteva zile şi trebuie să recunosc că îmi place şi mă dezamăgeşte în acelaşi timp. Per total, iPad-ul Mini este o tabletă foarte bună, uşoară, compactă şi capabilă să ofere în prezent deplina experienţă a ecosistemului iOS. Pe de altă parte, cei de la Apple au făcut compromisuri cu noua tabletă, unele dintre ele destul de greu de acceptat.

Totuşi, mă declar fericit că am reuşit să scap de vreo 300 de grame din geantă, acum că Mini-ul înlocuieşte iPad-ul cel mare în periplurile zilnice. Nu sunt multe, dar contează, şi câteva sute de ici, câteva de colo, se adună. Sunt la fel de fericit că pot acum utiliza tableta cu o singură mână fără a obosi uşor. Sunt mulţumit şi că marginile tabletei sunt acum rotunjite şi nu mă mai incomodează atunci când apuc tableta. Dar acestea sunt doar mulţumirile mele, voi poate veţi aprecia mai mult silueta subţire a Mini-ului, ce măsoară doar 7 mm, construcţia solidă şi aspectul plăcut.

Trecând peste înfăţişare, îmi place faptul că iPad-ul compact are totuşi un ecran suficient de lat pentru a fi utilizabil şi mai ales unul în format 4:3, ce îmi permite să îl folosesc în mod Portrait, pentru citit, editat texte şi navigat pe internet. E drept, pentru filme un ecran 16:9 e de apreciat, dar eu cred că nu am văzut 3 filme pe iPad în ultimii 2 ani. Pe de altă parte, ochiul meu obişnuit deja cu Retina Display-ul a dibuit imediat pixelii pe la colţurile literelor, dar poate voi nu veţi fi la fel de chiţibuşari. Cert este că ecranul iPad-ului Mini este bun, luminos, capabil să redea culori vii, însă rezoluţia de doar 1.024 x 768 px este depăşită şi limitele sale sunt vizibile mai ales atunci când vreţi să citiţi texte.

Experienţa utilizării zilnice este cea care face o tabletă un succes sau un eşec lamentabil, iar din acest punct de vedere nu mă pot plânge de iPad-ul Mini. Rulează iOS 6 pe un hardware puţin învechit, însă în utilizarea zilnică mai niciodată nu veţi simţi acest lucru. Cel puţin nu în prezent. E drept, noul iPad Retina Display este mai rapid cam din orice punct de vedere, însă diferenţele de fracţiuni de secundă ce merg spre câteva secunde în realizarea task-urilor de bază nu sunt pentru mine o problemă reală.

Altfel, ipad-ul se achită cu brio de toate îndatoririle, rulează conţinut multimedia, cele mai moderne jocuri şi este compatibil cu toate aplicaţiile din App Store, unde oferta impresionează prin varietate şi calitate. În plus, autonomia depăşeşte 10 ore în utilizarea uzuală medie şi poate urca vertiginos în cazul utilizării sporadice. Aşadar, iPad-ul Mini face ceea ce trebuie să facă o tabletă în acest moment, este solid construit, uşor şi nu face rabat atunci când vine vorba de durata de viaţă a bateriei. În plus, oferă camere foto, una pe faţă şi una pe spate, sistem audio peste media clasei şi este disponibil şi în versiune 4G.

Aşadar, există multe lucruri pe care nu aveţi cum să nu le apreciaţi la tableta aceasta. Există totuşi un aspect la care s-ar putea să strâmbaţi din nas: preţul. Versiunea de bază a iPad-ului Mini porneşte de la 1.650 de lei, iar modelul cel mai ieftin cu 4G costă circa 2.300 de lei. Astfel, în ciuda tuturor părţilor pozitive enumerate mai sus, iPad-ul Mini rămâne un produs scump pentru piaţa românească. Însă în condiţiile în care tabletele cele mai populare in magazinele online nu depăşesc 1.000 de lei, iar slate-uri precum Nexus-ul 7 reprezintă o soluţie cu caracteristici în mare parte asemănătoare, dar un preţ semnificativ mai mic, rămâne de văzut cât de bine se va vinde iPad-ul Mini în România.

Una peste alta, eu sunt în general mulţumit de iPad-ul Mini, chiar dacă mi-ar fi plăcut un ecran cu rezoluţie superioară şi poate hardware ceva mai performant, pentru a fi sigur că tableta va rula impecabil aplicaţiile şi update-urile de software ce vor fi lansate în viitor. Însă sunt conştient că acestea ar fi adus după sine diverse consecinţe negative: fie creşterea preţului, fie diminuarea autonomiei, fie creşterea dimensiunilor tabletei, fie toate acestea la un loc.

Mai mult, nu văd iPad-ul Mini ca un competitor pentru tabletele ieftine, îl consider însă o bună alternativă portabilă la iPad-urile Retina Display, o tabletă excelentă pentru călătorii şi nu numai, care funcţionează în majoritatea cazurilor ireproşabil şi oferă acces la o colecţie impresionantă de aplicaţii şi conţinut ce poate fi accesat legal. Desigur, dacă doriţi o tabletă pentru utilizare sporadică sau pentru a o transforma într-un dispozitiv multimedia, există pe piaţă modele cu un mai bun raport preţ-performanţe, precum Nexus-ul 7 de care vă vorbeam mai sus, unele tablete Samsung şi poate şi modelele construite sub brand autohton de cei de la Evolio sau Allview. Însă dacă doriţi un iPad mai mic sau un iPad mai ieftin, noul Mini este cu siguranţă soluţia demnă de luat în seamă.


Citiţi mai multe articole ale lui Andrei Mihai Gîrbea pe http://www.andreigirbea.com/

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Apple,
ipad,
tableta
/business-hi-tech/apple-ipad-mini-mai-portabil-si-aproape-la-fel-de-bun-10329382
10329382
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.