BUSINESS HI TECH: Viitorul pietei IT se citeste in cifrele serverelor

Postat la 19 decembrie 2006 1 afişăre

Romania inregistreaza cea mai inalta rata de penetrare a Internetului in banda larga din Europa de Sud-Est, de 5,5%, conform datelor ANRC. Companiile romanesti investesc si ele mult in infrastructura IT proprie; un bun indiciu in acest sens este evolutia pietei serverelor.

Romania inregistreaza cea mai inalta rata de penetrare a Internetului in banda larga din Europa de Sud-Est, de 5,5%, conform datelor ANRC. Companiile romanesti investesc si ele mult in infrastructura IT proprie; un bun indiciu in acest sens este evolutia pietei serverelor.

 

Chiar si pentru cei interesati de subiectele din domeniul tehnologiei informatiei, subiectul pietei de sisteme tip server este in cel mai bun caz arid. Totusi, evolutia acestui domeniu, rezervat prin excelenta afacerilor medii sau mari (ori foarte mari, daca ne referim la sistemele mainframe, de fapt niste calculatoare extrem de puternice, care pot suplini rolul a zeci sau chiar sute de servere mai mici), arata cat de importante au devenit pentru firme investitiile in infrastructura interna de IT.

 

Simplu spus, un server este un calculator care asigura, prin intermediul unei retele, anumite servicii pentru alte calculatoare, denumite generic "clienti". Orice retea a unei companii - presupunand ca e una de dimensiuni medii, caci un sistem de operare precum Windows XP poate permite oricarui calculator sa functioneze ca un mic server - are in centru un server hardware propriu-zis, care asigura, de exemplu, accesul tuturor calculatoarelor angajatilor la anumite resurse partajate.

 

Aria de utilizare a unui server depaseste cu mult simplul rol de poarta de acces la Internet. Marile corporatii folosesc sisteme de servere, de exemplu, pentru aplicarea la nivel intern a unor solutii ERP (Enterprise Resource Planning), care gestioneaza toate liniile de activitate ale unei firme, de la productie, logistica, managementul inventarului, distributie si pana la contabilitate. In general, acestea sunt destinate afacerilor mari si complexe si integreaza anumite aplicatii software (cum sunt cele furnizate de mari producatori precum SAP sau Oracle) cu o structura hardware, de obicei un sistem centralizat a carui "inima" este un server sau un cluster de servere.

 

La nivel mondial, piata serverelor a crescut in al treilea trimestru al anului 2006, conform studiilor companiilor Gartner si IDC. Prin comparatie cu aceeasi perioada a lui 2005, livrarile au crescut cu 4,4%, pana la 2,2 milioane de unitati. Pe 21 noiembrie, Gartner a raportat ca, in termeni valorici, cresterea pietei a fost de 9,1% fata de trimestrul al treilea din 2005, cifrandu-se la aproximativ 13 miliarde de dolari. Atat Gartner, cat si IDC au confirmat pozitia de lider in domeniu a IBM, companie care, cu venituri inregistrate din vanzarea de servere de circa 4,3 mld. dolari, detine o cota de piata globala de peste 33%. Primele cinci pozitii in functie de veniturile obtinute din vanzarile de servere sunt ocupate de Hewlett-Packard, Dell, Sun Microsystems si Fujitsu Siemens Computers.

 

Insa in ceea ce priveste cota de piata in functie de numarul de unitati livrate, liderul este HP, cu 26,5% (540.609 unitati vandute in al treilea trimestru al anului), conform cifrelor publicate de Gartner. HP este urmat de Dell, cu 22,5% (459.950 de unitati), IBM, cu 16,3% (332.777 de unitati), Sun si Fujitsu Siemens. In Romania, piata este dominata, ca si la nivel global, de patru mari furnizori: HP, IBM, Dell si Fujitsu Siemens, care, conform datelor furnizate pentru BUSINESS Magazin de catre IDC Romania, au acoperit 83,5% din numarul de unitati vandute in cel de-al treilea trimestru din 2006.

 

"Dezvoltarea afacerilor si noile investitii, precum si noile reglementari in vederea alinierii infrastructurii IT la cerintele UE vor fi factorii determinanti in cresterea pietei de servere in 2007", crede Ileana Stroe, PR/Marketing Manager al reprezentantei din Romania a Fujitsu Siemens Computers. Compania preconizeaza la anul o crestere de cel putin 25% pe segmentul servere.

 

Citand date IDC, Ileana Stroe spune ca in primele trei trimestre ale anului 2006 s-a inregistrat un numar total de 7.838 de unitati vandute, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut numarul fiind in usoara scadere. Aceasta tendinta, oarecum contradictorie cu trendul mondial, are mai multe explicatii. Calin Mirea, research analyst la IDC Romania, spune ca in prezent cam doua treimi din unitatile vandute pe piata romaneasca sunt din categoria entry level. In trimestrul al treilea din 2006, unitatile cu un pret mai mic de 2.999 de dolari (fara TVA) au avut o cota de 58,1% din piata totala, in timp ce acelea mid-range (cu preturi intre 3.000 si 5.999 de dolari) au detinut 20,8% din piata, iar sistemele high-end (intre 6.000 si 9.999 de dolari) se plaseaza pe ultima pozitie, cu 17,4%. Pentru Fujitsu Siemens de pilda, care, cu 753 de unitati vandute intre ianuarie si octombrie 2006, detine o cota de piata de aproximativ 10%, ponderea cea mai mare in vanzari o au serverele mid-range Primergy.

 

Si chiar daca datele indica o scadere a numarului de unitati vandute, aceasta nu inseamna neaparat ca e vorba de un declin general al pietei. Un factor important care trebuie luat in considerare este asa-numita virtualizare, adica un set de aplicatii care fac ca un singur server fizic sa functioneze ca mai multe servere virtuale. Dezvoltarea acestui tip specific de aplicatii a fost determinata de observatia ca, in trecut, gradul de ocupare a unui server fizic era cam de 10%, ceea ce insemna, evident, o risipa de resurse materiale neutilizate la capacitatea lor reala.

 

Mai trebuie luat in calcul si faptul ca unul dintre segmentele cu evolutia cea mai dinamica - inclusiv la nivel mondial - este cel al serverelor tip "blade" ("lama" - n.red.). Suna destul de obscur, dar in realitate e vorba de o idee simpla. Un server clasic arata ca un dulap cu sertare, fiecare "sertar" fiind un computer independent, cu procesor (sau mai multe), hard disk, sursa de alimentare s.a.m.d. Singura problema e ca serverul tip dulap nu poate adaposti mai mult de 42 de "sertare". Spre deosebire de acestea, blade-urile sunt mai simple si au o constructie mult mai compacta (de unde si numele de "lama"). De asemenea, ele pot fi montate pe un schelet de server ("dulapul") in numar mult mai mare, chiar si de peste 100. In plus, sursa de alimentare este una singura pentru toate "lamele", la fel si sistemul de ventilatie.

 

Sunt evidente avantajele unei astfel de arhitecturi: preturi mai mici de achizitie, o folosire mai eficienta a spatiului, economii in ceea ce priveste componente ca sursele de alimentare, scalabilitate mai mare. "Cu siguranta, ponderea serverelor tip blade va creste semnificativ in perioada urmatoare", afirma Ileana Stroe, "datorita faptului ca acestea se preteaza cel mai bine pentru aplicarea noilor tehnici de virtualizare si de adaptive computing (o componenta software integrata in unele solutii ERP, responsabila de alocarea resurselor de calcul pentru a rula orice fel de serviciu, pe orice server din sistem - n.red.)."

 

In orice caz, 2007 va fi un an de urmarit in aceasta privinta, inclusiv prin prisma miscarilor de pe piata ale unor jucatori ca Romtelecom, care si-a deschis in luna mai Cyber Host, noul data center. Furnizorii cred ca anul urmator va aduce o crestere a necesarului de servere, numai ca sunt toate sansele ca piata sa se extinda pe seama unor unitati inca si mai ieftine decat cele vandute anul acesta.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/business-hi-tech-viitorul-pietei-it-se-citeste-in-cifrele-serverelor-1007859
1007859
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.