Care este cel mai nou intrat brand pe piaţa locală de smartphone-uri şi dispozitive inteligente
Oppo este cel mai nou intrat brand pe piaţa locală de smartphone-uri şi dispozitive inteligente. Compania s-a lansat în România în plină pandemie, când piaţa era în cădere. Însă setea de tehnologie a românilor i-a ajutat pe reprezentanţii businessului să răzbească în criză şi să lupte pentru a câştiga teren în faţa adversarilor mai vechi.
Yang Shaohua, General Manager Green Leaves Techical, distribuitor exclusiv autorizat Oppo, spune că deciza de a se extinde în plan local a fost motivată de faptul că „România este una dintre cele mai importante pieţe din Europa, astfel că lansarea locală a fost încă un pas care să susţină strategia de dezvoltare a brandului la nivel european”.
Potrivit lui, în orice industrie este benefic să existe cât mai multă competiţie pentru că te ajută să dezvolţi tehnologii din ce în ce mai performante. „În aceeaşi idee, cred că piaţa este atât de mare la momentul actual încât fiecare jucător îşi găseşte locul, indiferent de greutăţile pe care le întâmpină.”
Deşi nu a oferit cifre exacte, executivul spune că rezultatele înregistrate de la lansarea din iunie 2020 până în momentul de faţă indică o creştere exponenţială a veniturilor companiei. „În luna decembrie 2020, de exemplu, am înregistrat vânzări de 18 ori mai mari faţă de prima lună de activitate a companiei în România. Practic, în mai puţin de şapte luni am reuşit să câştigăm încrederea consumatorilor şi să aducem produsele noastre în casele multor români. Această evoluţie ne face încrezători că pe parcursul anului în curs vom putea ajunge la obiectivele propuse pentru piaţa locală.”
În ceea ce priveşte portofoliul companiei, Shaohua spune că acesta a crescut de aproximativ patru ori în primele zece luni de activitate. Astfel, în prezent include în jur de 20 de produse, disponibile atât în magazinele de specialitate, dar şi în ofertele operatorilor. Pe lângă smartphone-uri, căşti wireless sau smartwatch-uri, compania urmează să lanseze la vară şi alte categorii de produse.
„Ne-am asigurat, pe parcursul dezvoltării gamei de produse, că acoperim toate segmentele de preţ, de la entry-level până la flagshipuri. Astfel, utilizatorii pot achiziţiona smartphone-uri Oppo din seria A care este şi cea mai accesibilă, mid-high range din seria Reno sau flagshipuri din seria Find X dedicate pasionaţilor de tehnologie.” În momentul de faţă, produsele companiei sunt comercializate atât online, cât şi offline, prin intermediul principalilor operatori de telefonie mobilă (Orange, Vodafone, Digi), cât şi prin cel al retailerilor locali (Altex, eMAG, Flanco, Media Galaxy). Compania se va axa anul acesta pe consolidarea operaţiunilor cu fiecare partener local, dar mai ales pe creşterea cotei de piaţă şi disponibilitatea produselor în cât mai multe puncte de vânzare din ţară. „Ne dorim ca anul acesta orice punct de vânzare de telefoane mobile, indiferent că vorbim despre un operator de servicii mobile sau un retailer, online sau offline, să aibă la vânzare un produs Oppo”, spune Shaohua.
Potrivit lui, publicul actual al businessului este format din „consumatorii tineri, la curent cu tehnologiile prezentului, care fac alegeri informate şi care ne-au ales pentru că îşi doreau tehnologie de top, design contemporan şi finisaje premium la un preţ corect.”
Despre consumatorii români, Yang Shaohua spune că majoritatea sunt foarte interesaţi, în momentul achiziţionării unui smartphone, de raportul dintre specificaţiile tehnice de ultimă generaţie şi preţul acestuia. „Cei mai mulţi sunt dispuşi să investească o sumă mai mare atunci când smartphone-urile au un design premium, ecran cu o claritate foarte mare şi camere performante cu care pot surprinde momentele importante din viaţa lor. Observăm totuşi un interes tot mai ridicat al utilizatorilor faţă de tehnologiile de încărcare rapidă şi reţelele 5G.”
Tot el susţine că Oppo a fost brandul care a lansat primul smartphone 5G pe continent, în Elveţia – eveniment care a avut loc în urmă cu doi ani.
Despre faptul că au intrat pe piaţa locală în plină criză sanitară, executivul spune că lunile de lockdown, premergătoare lansării, au fost folosite pentru construirea echipei şi pentru rafinarea planului de lansare pe toate scenariile posibile de evoluţie a pieţei. „Putem spune că suntem într-o industrie care nu a avut la fel de mult de suferit precum HoReCa, de exemplu. Însă anul 2020 a fost cu siguranţă unul atipic, marcat de scăderi de peste 30% în lunile de lockdown, de exemplu. (…) A fost o perioadă de adaptare în timpul căreia am lucrat strâns cu partenerii din România astfel încât să găsim soluţii rapide şi eficiente, adaptate situaţiei actuale din piaţă. Am fost convinşi de reuşita Oppo în România şi am continuat investiţiile, iar această strategie s-a dovedit eficientă.”
Dacă 2020 a fost un an de acomodare în piaţă, în care au pus bazele echipei şi au încheiat parteneriatele locale, reprezentanţii Oppo spun că pe viitor vor continua să investească în dezvoltare şi în promovarea brandului, dar şi în extinderea portofoliului de produse, printre altele. „Astfel, ne propunem ca în 2021 să fim şi mai aproape de partenerii care ne-au susţinut până acum şi unul dintre obiectivele cele mai importante pentru noi este ca fiecare client care interacţionează cu brandul Oppo să aibă cea mai bună experienţă inclusiv în serviciile pe care le oferim postvânzare.”
Înfiinţat în 2004, brandul Oppo este prezent în peste 40 de ţări şi regiuni şi deţine, la nivel global, şase institute de cercetare, cinci centre R&D şi un centru internaţional de design la Londra. Pe plan international, compania funcţionează cu o echipă de peste 40.000 de angajaţi. Începând cu 2019, Oppo a investit, la nivel global, 1,4 miliarde de dolari în inovaţie tehnologică, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul companiei. În total, numărul clienţilor businessului ajunge la circa 300 de milioane de persoane. În plan local, echipa este formată din aproximativ 80 de angajaţi care fac parte din departamente variate (vânzări, marketing, retail, testing, after sales).
Potrivit datelor preliminare ale IDC, în T4/2020 piaţa globală a smartphone-urilor era condusă de Apple, cu o cotă de 23,4% şi un volum de expediere de 90,1 milioane de unităţi, urmat de Samsung (19,1%; 73,9 mil. unităţi), Xiaomi (19,1%; 43,3 mil. unităţi), Oppo, cu o cotă de piaţă de 8,8% şi un volum de expediere de 33,8 milioane de unităţi, pe poziţia a cincea revenind producătorului Huawei (8,4%; 32,3 mil. unităţi). Cumulat, ceilalţi producători deţineau în T4/2020 o cotă de piaţă de 29,1% şi au livrat, împreună, 112,4 milioane de unităţi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro