Cine este Larry Page? Povestea noului sef al Google
Dupa retragerea lui Steve Jobs de la conducerea Apple, a venit randul unei schimbari la varful Google, unde Eric Schmidt ii preda stafeta fondatorului Larry Page. Reintoarcerea lui Page ca director executiv ridica insa o intrebare: e de ajuns ca fondatorul unei companii de tehnologie sa aiba mana libera pentru ca spiritul inovatiei sa pogoare iarasi asupra ei?
Lui Larry Page nu-i sunt deloc straine responsabilitatile unui CEO. A mai fost intr-o astfel de pozitie pret de cativa ani in urma cu mai bine de un deceniu, cand nici macar nu implinise inca 30 de ani. Google fusese un start-up oarecare din industria online si putini ii dadeau la acea vreme mari sanse de reusita. In 2001 prindea insa suficient elan incat tanarul antreprenor, care impreuna cu Sergey Brin pornise cu patru ani in urma ceea ce avea sa devina cel mai mare motor de cautare din lume, sa ii cedeze locul unui manager cu experienta.
Inginerul pe atunci in varsta de 46 de ani Eric Schmidt, fost director de tehnologie la Sun Microsystems si apoi CEO al Novell incepand din 1997, a preluat fraiele unei afaceri care de atunci a crescut de zece ori ca valoare, pana la 200 de miliarde de dolari (147,3 mld. euro), are venituri de cateva sute de ori mai mari si este la propriu de o mie de ori mai profitabila. Poate tocmai de asta, retragerea lui a fost o decizie la care nimeni nu se astepta. Pe scurt, Page redevine din aprilie directorul executiv al Google, o mutare la prima vedere fara un motiv bine intemeiat, pentru ca Schmidt nu numai ca si-a indeplinit toate obiectivele, dar le-a si depasit.
Nu pare sa fi fost insa destul. Toate reusitele lui Schmidt in raport cu momentul cand a venit in companie palesc in fata esecurilor repetate ale Google de a se mentine cu un pas inaintea unor afaceri online mai tinere, in frunte cu reteaua de socializare Facebook. Motorul de cautare a ramas in continuare cel mai folosit si mai eficient din lume, dar in competitia site-urilor de socializare, compania a ramas pe unul din locurile din urma si nu da semne ca ar putea recupera terenul castigat de reteaua lui Mark Zuckerberg, ajunsa la 600 de milioane de utilizatori. Pe masura ce Google s-a indepartat tot mai mult de la ideea de baza, cautarea pe internet, a excelat pe doar doua planuri: YouTube, site-ul de continut video cumparat pentru 1,65 miliarde de dolari in 2006, dar mai ales sistemul de operare pentru echipamente mobile Android.
Fostul executiv va ramane in companie ca presedinte, in timp ce mai tanarului Page (37 de ani) ii revine acum misiunea de a relansa terenul pierdut in fata altor companii de internet, cel mai probabil printr-o alta strategie decat pana acum, cand in luarea deciziilor Schmidt era intotdeauna la pol opus fata de cei doi fondatori si era mai conservator in gandire, situatie in care de multe ori era greu sa cada cu totii de acord.
Zece ani este o perioada mare pentru acelasi CEO, mai ales intr-o companie de dimensiunea Google. "Este prea mult, iar Larry va descoperi si el acest lucru", a recunoscut Schmidt. Poate si de asta a fost ales momentul actual, cand compania sta foarte bine din punct de vedere financiar, cu rezultate anuale care au surprins chiar si analistii cei mai optimisti - incasari cu 24% mai mari si profituri in crestere cu 30% fata de 2009. Eforturile lui de pana acum nu au fost insa trecute cu vederea, daca luam in calcul bonusul sub forma de actiuni in valoare de 100 de milioane de dolari (73,6 mil. euro) primit.
Suma este considerata neobisnuit de mare pentru un CEO, fiind cea mai mare oferita unui manager in ultimii doi ani, in conditiile in care in 2008 Sanajy Jha, pe atunci co-executiv al Motorola, a fost recompensat cu 103 milioane de dolari (75,8 mil. euro) sub forma de actiuni. Ca fapt divers, bunastarea financiara a lui Schmidt nu sta deloc in acest bonus - managerul detine 9,2 milioane de actiuni care valoreaza in jur de 5,75 miliarde de dolari (4,24 mld. euro) si are in plan sa vanda 534.000 dintre ele pentru 334 de milioane de dolari (245 mil. euro) la valoarea curenta a actiunilor, potrivit unui anunt al Comisiei Federale pentru Operatiuni Bursiere. Pana acum a mai vandut un pachet de actiuni in 2004, dupa listarea Google la bursa, pentru 258 de milioane de dolari.
Teoretic, schimbarea executivului nu este o reactie la contextul pietei, in lumina rezultatelor financiare. Practic insa, despre asta e vorba: mai toate marile companii de internet lansate in anii '90, cand industria era la inceput, sunt conduse de oameni trecuti de 50 de ani, care se invart in acest domeniu de prea multa vreme si au pierdut pe parcurs abordarea antreprenoriala si perspectivele prin care vad lucrurile tinerii asemenea lui Mark Zuckerberg, veniti din urma. Poate Page, el insusi un om destul de vechi in bransa, sa ofere o perspectiva de acest gen?
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro