Cum vrea să îşi crească afacerile omul care a creat produsul pe care îl folosesc sute de milioane de oameni

Autor: Ioana Matei Postat la 26 ianuarie 2017 921 afişări

Miza de creştere a afacerilor Bitdefender se axează pe avansul cotei de piaţă în rândul marilor companii din toată lumea. Primul pas făcut anul acesta este integrarea profil technology, partenerul de pe piaţa franceză, una dintre principalele pieţe internaţionale pentru producătorul românesc de soluţii de securitate cibernetică.

Cum vrea să îşi crească afacerile omul care a creat produsul pe care îl folosesc sute de milioane de oameni

CONTEXT:

În prezent, piaţa soluţiilor de securitate cibernetică din Franţa este una dintre cele mai mari trei la nivel european şi printre cele mai importante cinci pentru Bitdefender la nivel mondial.

Unul din trei produse de securitate vândute în magazinele din Franţa este Bitdefender; de asemenea, peste un milion de terminale din mari companii din Franţa sunt protejate de soluţii de securitate cibernetică furnizate de compania dezvoltată de soţii Florin şi Măriuca Talpeş.  Propulsate de cele mai recente inovaţii tehnologice, vânzările Bitdefender către mari companii s-au triplat în ultimii trei ani.

DECIZIE:

Compania românească a hotărât să achiziţioneze firma Profil Technology, principalul partener din Franţa, în contextul unei strategii ample de concentrare pe canalele de vânzări, dar şi pe dezvoltarea parteneriatelor cu distribuitorii şi resellerii din întreaga lume.

CONSECINŢE:

Franţa va reprezenta aproximativ 10% din veniturile Bitdefender prin atingerea unei cote de 10% în sectorul enterprise în următorii trei ani. Astfel, afacerile companiei româneşti pe piaţa franceză ar urma să se dubleze până în 2020.

„Avem ceva bani şi în partea de achiziţii”, spunea Florin Talpeş, CEO-ul producătorului IT de soluţii de securitate cibernetică, în cadrul unei conferinţe de presă anul trecut. Dacă la acel moment răspundea la o întrebare a jurnaliştilor referitoare la posibilitatea achiziţiei de start-up-uri în tehnologie, anul 2017 a debutat pentru Bitdefender cu un anunţ referitor la o preluare. Reprezentanţii companiei o descriu drept cea mai mare achiziţie realizată până acum de companie, dar nu în zona de tehnologie; firma franceză este concentrată pe vânzări.

Bitdefender a anunţat în cursul săpămânii trecute achiziţia companiei Profil Technology printr-o tranzacţie cash cu o valoare confidenţială şi care, potrivit reprezentanţilor companiei româneşti, a fost finalizată la sfârşitul lunii decembrie 2016. Decizia achiziţiei se justifică prin faptul că Profil Technology a fost partnerul exclusiv al dezvoltatorului pe piaţa franceză (una dintre principalele cinci pieţe internaţionale pe care se concentrează brandul dezvoltat de Florin şi Măriuca Talpeş), încă din 2001.

În acest timp, firma parteneră a reuşit să devină lider de piaţă cu produsele consumer vândute în magazine: în prezent, unul din trei produse de securitate vândute în magazinele din Franţa este Bitdefender. De asemenea, peste un milion de terminale din mari companii din Franţa sunt protejate de soluţii de securitate cibernetică sub acelaşi brand, în toate domeniile de activitate: administraţie publică, educaţie, sănătate, industrie etc.

Ca urmare a acestei tranzacţii, compania românească va integra cei peste 50 de angajaţi ai Profil Technology - 36 în vânzări şi marketing, opt în suport tehnic, şapte în funcţii administrative. Toţi angajaţii responsabili de activitatea Bitdefender au trecut pe statele de plată ale companiei deţinute de soţii Talpeş înaintea finalizării procesului de achiziţie. Integrarea este în curs de derulare, iar integrarea completă a angajaţilor şi proceselor va fi realizată complet în termen de şase luni. Un prim pas în această direcţie a fost participarea tuturor angajaţilor din vânzări şi marketing la evenimentul dedicat echipelor de sales, organizat la Bucureşti în ianuarie.

Achiziţia face parte dintr-o strategie amplă, care vizează concentrarea românilor pe vânzările în sectorul enterprise, prin consolidarea şi creşterea cotei de piaţă în sectorul marilor companii. În 2016, Florin Talpeş spunea că orientarea pe dezvoltarea tehnologiilor de securitate pentru marile companii va permite Bitdefender creşteri de două cifre pentru următorii ani. În sectorul enterprise pe piaţa franceză, obiectivul este atingerea unei cote de piaţă de 10% în următorii trei ani: Astfel, Franţa va ajunge să reprezinte aproape 10% din veniturile totale ale Bitdefender, în contextul în care piaţa soluţiilor de securitate cibernetică din Franţa este una dintre cele mai mari trei la nivel european şi printre cele mai importante cinci pentru compania românească.

În segmentul soluţiilor consumer de pe piaţa franceză, unde Bitdefender are o cotă de piaţă de 30% în retail şi o cotă de piaţă totală de 10%, ţinta este depăşirea unei cote de piaţă de 20% în următorii trei ani.

„Creşterea accelerată a afacerilor se poate obţine numai printr-o prezenţă puternică pe canalele de vânzări şi prin parteneriate solide cu distribuitorii şi reseller‑ii din întreaga lume”, explică reprezentanţii companiei strategia Bitdefender axată pe dezvoltarea canalelor de vânzare. Ca parte a acestei strategiei de expansiune la nivel global, compania a deschis anul trecut birouri proprii în ţări precum Italia sau Danemarca; în aceste ţări nu s-au realizat preluări.

În plus, reţeaua de parteneri a Bitdefender s-a dublat în ultimii doi ani, ajungând la 10.000 de companii la nivel mondial. Potrivit reprezentanţilor companiei, programul de afiliere a câştigat mai multe premii internaţionale în Europa şi America de Nord; un argument este decizia Bitdefender de a creşte marjele acordate partenerilor până la 100%, începând cu 1 ianuarie 2017. Planul de dezvoltare a inclus, printre altele, şi creşteri solide ale numărului de angajaţi în ultimii doi ani – acesta a ajuns la 1.100 – şi recrutarea unor veterani din industrie pe poziţii de vicepreşedinţi pe segmentul enterprise.

Întrebaţi dacă iau în calcul şi alte achiziţii, reprezentanţii Bitdefender spun că nu exclud astfel de mişcări în continuare. Modelul de business al companiei presupune prezenţa în anumite pieţe prin intermediul unor parteneri exclusivi, care gestionează integral activităţile de vânzări şi marketing pentru produsele Bitdefender. În 2007, Bitdefender a achiziţionat compania Constelacion Negocial din Spania, pentru a-şi stabili prezenţa locală în Peninsula Iberică.

Potrivit unui interviu acordat de fondatorul Bitdefender în 2016, 97% din vânzările companiei sunt aduse de export, iar pieţele cheie pentru companie sunt în continuare cea nord-americană, care  care aduce în prezent cele mai multe venituri ale companiei (puţin peste 40%), şi cea mai fragmentată este în Europa de Vest. „Aici ne interesează câteva ţări în mod deosebit: Germania, Mare Britanie, Franţa, ţările nordice.“ Compania ţinteşte însă şi pieţele asiatice; şi-au propus chiar să meargă cu o echipă proprie în Japonia. „În Australia compania este binecunoscută, la fel în Thailanda, Coreea de Sud, iar în Japonia, în orice magazin de IT&C ai intra, se află produse Bitdefender.“

În 2015, cel mai recent an pentru care există informaţii publice disponibile, Bitdefender SRL (controlată integral de compania Bitdefender Holding BV din Olanda), a înregistrat o cifră de afaceri de 387 de milioane de lei, iar profitul net a fost de 57,6 milioane de lei, în creştere cu 242% faţă de anul anterior. Compania nu publică însă şi date privind veniturile totale ale grupului, astfel că valoarea totală a businessului Bitdefender nu este cunoscută.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.