De ce avem nevoie de browser?
Internetul a devenit in ultimii ani un stil de viata. Milioane de oameni folosesc reteaua mondiala pentru a comunica sau pentru a se informa.
Internetul a devenit in ultimii ani un stil de viata. Milioane de oameni folosesc reteaua mondiala pentru a comunica sau pentru a se informa.
Sa intri pe Internet este extrem de simplu, tot ce iti trebuie e un calculator, un modem si o conexiune - dial-up, cablu, fibra optica sau una wireless, prin unde radio, caz in care cablurile devin inutile. Insa pentru a accesa informatiile de pe Internet, organizate sub forma de pagini web si pentru a naviga in voie, e nevoie de o aplicatie speciala numita in engleza browser - navigator. Multi, cand aud de browser, se blocheaza si isi inchipuie ca e ceva extrem de complicat. Lucrurile sunt insa simple. Aceste programe fac transferul de informatii de la serverul unde se afla gazduite paginile si transmit datele la cel ce acceseaza Internetul, sub forma de texte, poze, animatii sau clipuri video. Browser-ele afiseaza informatia pe ecranul calculatorului clientului, transformand experienta intr-una similara cu urmarirea programelor TV sau lecturarea unei carti. Pe mai bine de 95% din computerele lumii, respectiv cele operate de Windows, browserul este preinstalat, respectiv binecunoscutul Internet Explorer. Exista acum si browsere alternative la Internet Explorer, precum Firefox de la Mozilla sau Opera, insa sunt cu mult mai putin cunoscute.
O pagina de web seamana cu pagina obisnuita de carte, cu o fila de album sau de catalog, numai ca spre deosebire de acestea poate fi animata. Mai multe pagini de web adunate intr-un sistem tematic - care au un anumit element in comun - poarta numele de site web. O pagina de web poate contine orice, de la text simplu pana la filme. Elementele unei pagini web care fac trimitere spre alte pagini web poarta numele de "links" - legaturi. De fiecare data cand doriti sa navigati pe Internet trebuie sa accesati aceasta aplicatie: browserul. Odata lansat programul, puteti naviga oriunde.
Din punct de vedere istoric, browserul nu este o aplicatie atat de veche pe cat s-ar putea crede. Desi Internetul exista din anii 60, o data cu popularizarea acestuia se foloseau diverse alte aplicatii. Aparitia primului site si a ideii de browser a dus de fapt la explozia Internetului.
Prima aplicatie a fost realizata de inventatorul World Wide Web, Timp Berners-Lee, in 1990, iar lansarea lui nu a avut loc in SUA, cum probabil cred 99% dintre americani. Browserul si reteaua mondiala si-au facut debutul la CERN (Consiliul european pentru cercetari nucleare), in 1991.
Pentru amatorii de istorie, mai merita amintit ca Mosaic a fost primul browser disponibil publicului larg (1993), insa a disparut in 1997 de pe piata.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro