Gadget Review: Note 8, alegerea perfectă pentru cei care vor un telefon mare
Toată lumea ştie ce s-a întâmplat anul trecut cu Samsung Note 7, de aceea s-a creat multă anticipaţie în jurul următorului model: Note 8, un telefon care respectă linia de design impusă de Samsung S8, numai că este mai mare, mai performant şi cel mai scump telefon Samsung la ora actuală.
După cum am spus şi în recenzia pentru Samsung S8, designul noilor telefoane ale sud-coreenilor mi se pare extrem de inspirat. Smartphone-urile se diferenţiază automat de competiţie, sunt frumoase, se simt bine în mână, sticla este plăcută la atingere, iar displayul este unul dintre cele mai bune de pe piaţă. Samsung a făcut aceleaşi lucruri pentru Note 8, doar că la o scară mai mare, şi a adăugat câteva caracteristici extra datorită pixului (S Pen) cu care vine. Tot la capitolul design, fel ca la S8, Samsung greşeşte, din nou, locul senzorului de amprentă, punându-l prea sus, lângă cele două camere de pe spate. Majoritatea celor care au folosit aceste telefoane au criticat acest lucru, dar Samsung nu ascultă. Poate o va face la S9.
Aşadar, atunci când te uiţi la Note 8 vezi un S8 mai mare, mai dreptunghiular şi mai greu de utilizat cu o singură mână. Este evident de la început că utilizarea cu două mâini este de preferat, deoarece este mult mai natural să-l sprijini cu o mână şi să butonezi cu alta decât să te întinzi după comenzi cu un singur deget. Situaţia se schimbă când apelezi la pix, iar atunci chiar ai impresia că ţii un carneţel pe care iei notiţe şi, sincer, este o plăcere.
Partea mea favorită în utilizarea telefonului nu a fost displayul uriaş şi frumos, nici performanţa de care dă dovadă, ci pixul şi utilizarea acestuia: am scris şi trimis SMS-uri, mesaje de mână, am navigat pe internet şi chiar am încercat să schiţez anumite desene.
Totul a mers bine, pixul este uşor şi plăcut de ţinut, este precis şi m-a făcut să simt că aş avea ceva important de notat de fiecare dată când l-am utilizat, deşi doar mă uitam pe Facebook.
Displayul de 6,3 inchi Super Amoled este superb, indiferent de locul de unde-l priveşti sau cum îl foloseşti. E o plăcere să navighezi prin meniuri, să vezi filme sau să te joci. Culorile sunt aprinse şi contrastante, după cum ne-a obişnuit compania sud-coreeană an de an.
Samsung Note 8, spre deosebire de S8 şi S8 Plus, are un sistem dual de camere format dintr-una de 12 MP, cu o deschidere a aperturii de f/1.7, şi o cameră telefoto, tot de 12 MP, cu f/2.4. Ambele au stabilizare optică, lucru ce se traduce în imagini cât se poate de clare atât ziua cât şi noaptea, indiferent pe care o foloseşti. La departamentul calitate, Note 8 face unele dintre cele mai frumoase fotografii la ora actuală, alături de iPhone sau Huawei, şi te poţi aştepta la culori mai aprinse şi imagini ceva mai detaliate decât sunt în realitate.
A doua cameră are un zoom optic de 2x şi se descurcă bine, însă eu nu am folosit-o atât de des deoarece de multe ori preferam să fac o fotografie cu prima cameră, ca apoi să tai în faza de editare dacă am nevoie. Totuşi, ce mi s-a părut interesant la schema celor două camere este live view: cu un singur clic, ambele camere fac o fotografie, astfel încât ai cadrul larg şi cadrul strâns. Asta funcţionează foarte bine atunci când faci portrete, deoarece poţi înceţoşa fundalul în timp ce faci fotografia, dar şi după. Am folosit această tehnică de fiecare dată când am făcut un portret şi am fost mulţumit de rezultate.
La interior găsim cele mai bune componente ale momentului: procesor Snapdragon 835, procesor grafic Adreno 540, 6 GB memorie RAM şi variante de stocare de până la 256 GB (+microSD). Navigare, multitasking, telefoane, SMS-uri, Facebook, jocuri video, Waze: totul a mers fără niciun sughiţ. Ceva de aşteptat de la un vârf de gamă.
Până acum totul sună perfect, însă nu este chiar aşa. Pentru mine, punctele slabe ale acestui telefon stau la capitolele sunet (nu atât de important) şi autonomia bateriei (foarte importantă). Telefonul are un singur difuzor, aflat în partea de jos (care se şi poate acoperi uşor cu un deget atunci când te joci), care oferă un sunet decent, nu este suficient de tare şi nu este demn de un vârf de gamă. Spuneam că nu este important deoarece nu ascult niciodată muzică prin difuzorul telefonului, ci prin boxă Bluetooth, iar pe drum doar prin căşti. Aşa că pentru mine faptul că nu are un sunet extraordinar este un minus neglijabil.
Pe de altă parte, nu pot zice acelaşi lucru şi de baterie. Telefonul este dotat cu o baterie de 3.300 mAh, cam mică pentru acest telefon mare şi care se duce cam repede. După cum spuneam, displayul este frumos, luminos, iar asta vine cu un cost asupra vieţii bateriei. Note 8 are rezoluţie QuadHD+, însă din fabrică vine setat pe rezoluţia de Full HD+ pentru a avea o autonomie a bateriei mai bună. Deci până şi Samsung crede că QHD+ este prea mult. La ritmul meu de utilizare, la o rezoluţie Full HD, telefonul a rezistat o zi şi jumătate, ceea ce este satisfăcător. Probabil alţi utilizatori îl vor folosi şi două zile. însă la rezoluţia QuadHD autonomia a scăzut la o zi sau chiar mai puţin, în condiţiile în care schimbarea de la o rezoluţie la alta nu este vizibilă cu ochiul liber.
Aşadar, Note 8 este un telefon mai mult decât bun, perfect pentru cei care vor un telefon mare, pe care să facă mai mult decât să dea telefoane şi care găsesc S Pen-ul o adiţie plăcută. Restul se pot mulţumi cu S8 sau S8 Plus.
CASETĂ TEHNICĂ
DISPLAY 6,3 INCHI, SUPER AMOLED, 1.440 X 2.960 (521 PPI)
PROCESOR SNAPDRAGON 835
PROCESOR GRAFIC ADRENO 540
MEMORIE 6 GB RAM
STOCARE INTERNĂ 64 GB + MICROSD
CAMERE PRINCIPALE DUAL 12 MP F/1.7 ŞI F/2.4, 2160 P @ 30 FPS
CAMERA FRONTALĂ 8 MP, F/1.7, 1440 P @ 30 FPS
SISTEM DE OPERARE ANDROID 7.1
BATERIE 3.300 MAH
GREUTATE 195 G
PREŢ RECOMANDAT 4.200 DE LEI
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro